ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι περιμένει η Αθήνα από την αποψινή επίσκεψη Μπλίνκεν - Συνάντηση με Μητσοτάκη στα Χανιά

Τι περιμένει η Αθήνα από την αποψινή επίσκεψη Μπλίνκεν - Συνάντηση με Μητσοτάκη στα Χανιά
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν (Evelyn Hockstein/Pool Photo via AP)

Την ανάδειξη του ρόλου της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή και ως αξιόπιστου και αναγκαίου εταίρου και συμμάχου στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης αναδεικνύει η επίσκεψη Μπλίνκεν στα Χανιά και η συνάντησή του στις 17.30 το απόγευμα με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας προερχόμενος από την Κωνσταντινούπολη και μετά τις συναντήσεις με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και τον ομόλογό του Χακάν Φιντάν, θα γίνει δεκτός το απόγευμα στην οικία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ακρωτήρι Χανίων.

Όπως ανακοινώθηκε επισήμως, η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ θα πραγματοποιηθεί στις 17:30, στην οικία του Πρωθυπουργού στα Χανιά.

Οι δυο άνδρες θα έχουν κατ ιδίαν συνάντηση και στη συνέχεια θα ακολουθήσει συνάντηση εργασίας με την συμμετοχή της ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών.

Η συνάντηση αποκτά ακόμη μεγαλύτερη αξία, σε μια περίοδο πυκνών εξελίξεων στη Μέση Ανατολή που δημιουργούν επικίνδυνο περιβάλλον για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια.

Στη συνάντηση αναμένεται να συζητηθούν διεθνή και περιφερειακά ζητήματα, με επίκεντρο τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα, την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και την αμυντική συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ.

Να σημειωθεί ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται σε ιστορικά υψηλό επίπεδο, κάτι που επισφραγίστηκε από την ιστορικής σημασίας ομιλία του Πρωθυπουργού στο Κογκρέσο τον Μάιο του 2022 και τη συνάντησή του στον Λευκό Οίκο με τον Aμερικανό Πρόεδρο, καθώς και από την ψήφιση της τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ το 2022, η οποία αναγνώρισε την γεωστρατηγική σημασία της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή και ανέδειξε τον μακροχρόνιο χαρακτήρα της δέσμευσης των ΗΠΑ στην Ελλάδα σε μια περίοδο που αναπροσαρμόζονταν οι αμερικανικές προτεραιότητες.

Επιπλέον, όπως εκτιμά η Αθήνα, η ελληνοαμερικανική στρατηγική σχέση και αμυντική συνεργασία είναι αυτόνομη και δεν ετεροπροσδιορίζεται. Η Ελλάδα έχει ακολουθήσει και ακολουθεί μια συστηματική πολιτική ενίσχυσης και θωράκισης των ενόπλων δυνάμεων.

Το μήνυμα που εκπέμπεται είναι πως «αφενός δεν μπορεί να υπαγορεύσει σε μια χώρα όπως οι ΗΠΑ την πολιτική αμυντικών προμηθειών έναντι άλλων χωρών – το αμερικανικό σύστημα έχει τους δικούς του περιορισμούς και ανώτατοι αξιωματούχοι του Κογκρέσου έχουν εκφράσει επιφυλάξεις για συγκεκριμένα προγράμματα προς άλλες χώρες».

«Ταυτόχρονα, όμως, δεν μπορεί να συνδέονται τα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδας, ενός αξιόπιστου εταίρου των ΗΠΑ και συνεπούς συμμάχου με προσφορά στο ΝΑΤΟ με προγράμματα άλλων χωρών».

Η Ελλάδα έχει καταθέσει το αίτημά της για την προμήθεια μιας μοίρας F35 και αναμένει την επίσημη εκκίνηση της διαδικασίας με αποστολή επιστολής στο Κογκρέσο για την έγκριση της πώλησης.

Μύνημα Γεραπετρίτη: Το ζήτημα των 35 θα λήξει

Για ισχυρό συμβολισμό στη σημερινή συνάντηση Μητσοτάκη-Μπλίνκεν έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, καθώς οι ελληνοαμερικάνικες σχέσεις «έχουν φτάσει στο απόγειο», όπως είπε.

«Οι ΗΠΑ αντιλαμβάνονται ποιος είναι ο αξιόπιστος περιφερειακός παίκτης», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών και ανέφερε πως είναι θέμα χρόνου η Ελλάδα να μπει στο πρόγραμμα των F-35.

«Η Ελλάδα δεν κάνει απόκρυφη εξωτερική πολιτική», ξεκαθάρισε ο υπουργός σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ, ενώ ανέφερε ότι η συζήτηση Μητσοτάκη-Μπλίνκεν το απόγευμα στα Χανιά θα κινηθεί σε δύο άξονες:

-Στις διεθνείς εξελίξεις, σχετικά με τους δύο πολέμους στη γειτονιά μας. Και στις δύο περιπτώσεις υπάρχει σοβαρός κίνδυνος επέκτασης των συγκρούσεων, ειδικά στη Μέση Ανατολή, όπου μπορεί να υπάρξει ντόμινο εξελίξεων. «Η Ελλάδα έχει ενεργό ρόλο», ανέφερε ο Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος θα βρεθεί στην Αίγυπτο για αυτόν τον λόγο.

-Στις διμερείς σχέσεις, ειδικά για τα ζητήματα ενεργειακής και αμυντικής συνεργασίας, που σχετίζονται και με την προμήθεια των F-35. «Εμείς δεν μπορούμε να καθορίσουμε το πως επιλέγουν οι ΗΠΑ τις εξοπλιστικές συμφωνίες τους», σημείωσε, σχετικά με την πώληση των F-16 στην Τουρκία.

«Η Ελλάδα την τελευταία πενταετία έχει ακολουθήσει μια πολιτική ενδυνάμωσης των ενόπλων δυνάμεων. Η χώρα αποκτά ειδικό βάρος, είναι σημαντικό ζήτημα η αναβάθμιση των ενόπλων δυνάμεων», υπογράμμισε και τόνισε πως στη συνάντηση με τον κ. Μπλίνκεν θα τεθεί και το θέμα των F-35 για το οποίο είπε ότι «νομίζω θα έχουμε θετικές εξελίξεις».

«Αισθάνομαι ότι το ζήτημα των 35 θα λήξει. Είναι ένα θέμα χρόνου. Η Ελλάδα θα μπει στο πρόγραμμα των F-35. Η Ελλάδα δεν προσδιορίζεται. Για εμάς είναι εντελώς αδιάφορο τι κάνει η Τουρκία σε σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Εμείς έχουμε εδραιώσει αυτοτελώς και αυτοδύναμα μια σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία είναι μια απολύτως σταθερή, ισότιμη σχέση διπλωματικής ειλικρίνειας», τόνισε χαρακτηριστικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ