ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πιερρακάκης: Ποιο είναι το νομικό πλαίσιο για ίδρυση μη Κρατικών Πανεπιστημίων

Πιερρακάκης: Ποιο είναι το νομικό πλαίσιο για ίδρυση μη Κρατικών Πανεπιστημίων
ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI

Το νομικό πλαίσιο για τη ίδρυση μη Κρατικών Πανεπιστημίων παρουσιάζει ο  υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης  έχοντας χαρακτηρίσει νωρίτερα ιστορικό βήμα το νομοσχέδιο για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.   

Η ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ θα γίνει με την εποπτεία του κράτους τα οποία θα έχουν τη νομική ονομασία Νομικά Πρόσωπα Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης.

Όπως εξήγησε η ίδρυσή τους θα γίνει κατόπιν έγκρισης από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης και την γνώμη του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού.

Οι τίτλοι σπουδών θα έχουν σφραγίδα από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και αναγνωρίζονται από τον ΔΟΑΤΑΠ.

«Η έναρξη λειτουργίας τους θα γίνει από το ακαδημαϊκό έτος 2025-2026. Για τη λειτουργία τους απαιτούνται εγγυητικές επιστολές ύψους κατ ελάχιστον δύο εκατ. ευρώ, με προϋπόθεση να έχουν τουλάχιστον τρεις σχολές με εξαίρεση των 20 κορυφαίων πανεπιστημίων του πλανήτη. Η εισαγωγή θα γίνεται με πανελλαδικές και θα πρέπει να πιάσουν την αντίστοιχη Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής του επιστημονικού πεδίου».

Νωρίτερα ο υπουργός είχε θέσει «το δίλημμα της κίνησης ή ακινησίας. Την ακινησία η χώρα την πλήρωσε. Σε αυτή την κυβέρνηση αντιλαμβανόμαστε την εντολή του λαού να θέσουμε τη χώρα σε κίνηση και να λύσουμε εκκρεμότητες δεκαετιών».

Ειδική μνεία έκανε ο υπουργός στην αναβάθμιση του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης με την ίδρυση νέων σχολών και τμημάτων, ενσωμάτωση όλων των τμημάτων που είναι στην περιφέρεια Μακεδονίας και Θράκης.

Συγκεκριμένα ανέφερε την ίδρυση τμήματος Ψυχολογίας, Εργοθεραπείας.

Παράλληλα ιδρύεται σχολή Θετικών Επιστημών, Διοικητικής Επιστήμης και Λογιστικής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ