ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ομόφυλα ζευγάρια: Τα τηλεφωνήματα Μητσοτάκη στο «παρά πέντε» και η ανησυχία για Σαμαρά

Ομόφυλα ζευγάρια: Τα τηλεφωνήματα Μητσοτάκη στο «παρά πέντε» και η ανησυχία για Σαμαρά
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο στην ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια στις 15 Φεβρουαρίου, 2024 ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / INTIME NEWS

Ικανοποιημένη δηλώνει η κυβέρνηση για την υπερψήφιση του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια, παρότι εγκρίθηκε με τις ψήφους - δεκανίκι κομμάτων της αντιπολίτευσης και το 1/3 των «γαλάζιων» βουλευτών, επέλεξαν είτε να το καταψηφίσουν, είτε να απέχουν από την ονομαστική ψηφοφορία.

Από την γαλάζια παράταξη τελικά το «ναι» είπαν 107 Βουλευτές μετά από έντονη παρασκηνιακή ζύμωση η οποία κράτησε μέχρι την τελευταία στιγμή και εν μέρει απέδωσε, ενώ οι διαρροές συνολικά ανήλθαν στις 51, με 20 Βουλευτές να καταψηφίζουν και 31 Βουλευτές να απέχουν.

«Δεν είναι και λίγοι», σχολίαζαν στελέχη κοντά στον Αντώνη Σαμαρά.

Τηλεφωνήματα στο παρά πέντε από τον ίδιο τον Μητσοτάκη

Το παρασκήνιο ήταν έντονο μέχρι και την τελευταία στιγμή της ψηφοφορίας με βουλευτές να αλλάζουν άποψη στο "νήμα" και να υπερψηφίζουν, ενώ τηλεφωνήματα σε προβληματισμένους Βουλευτές σύμφωνα με πληροφορίες έκανε και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για να απαντήσει στις ανησυχίες τους.

"Σήμερα η Ελλάδα γίνεται η 16η χώρα της ΕΕ που νομοθετεί την ισότητα στον γάμο. Είμαστε περήφανοι γιατί το νομοσχέδιο που ψηφίσαμε αποτελεί ορόσημο για τα ανθρώπινα δικαιώματα και αντικατοπτρίζει τη σημερινή Ελλάδα: μια προοδευτική, δημοκρατική χώρα, προσηλωμένη στις ευρωπαϊκές αξίες" σχολίασε σε ανάρτησή του ο Πρωθυπουργός.

Λίγα λεπτά νωρίτερα, εξερχόμενος της αίθουσας του Κοινοβουλίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε σε δημοσιογράφους "στόχος επετεύχθη. Πάμε παρακάτω."

Ποιοι βουλευτές της ΝΔ άλλαξαν γνώμη τελευταία στιγμή

Σύμφωνα με πληροφορίες την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή άλλαξαν άποψη και από την αποχή κινήθηκαν στην υπερψήφιση οι Κωνσταντίνος Κατσαφάδος, Νικόλαος Βλαχάκος, Δημήτρης Μαρκοπουλος, Μιχάλης Λιβανός, Θανάσης Μπούρας, Αθανάσιος Λιούτας και Γιώργος Καρασμάνης. Ιδιαίτερα η περίπτωση Καρασμάνη εξέπληξε πολλούς στα δεξιά της ΝΔ.

Ηχηρό «όχι» στο Κυβερνητικό νομοσχέδιο είπαν οι Αντώνης Σαμαράς, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Μάξιμος Χαρακόπουλος, Μίλτος Χρυσομάλλης, Μάριος Σαλμάς, Γιάννης Πασχαλίδης, Φώντας Μπαραλιάκος, Θεόφιλος Λεονταρίδης, Δημήτρης Κυριαζίδης, Ανδρέας Κατσανιώτης, Θόδωρος Καράογλου, Άννα Καραμανλή, Κώστας Καραγκούνης, Τάσος Δημοσχάκης, Θανάσης Δαβάκης, Κώστας Γκιουλέκας, Στέφανος Γκίκας, Βασίλης Γιόγιακας, Φωτεινή Αραμπατζή και Μπάμπης Αθανασίου.

Τον δρόμο της αποχής πήραν συνολικά 31 Βουλευτές της ΝΔ εκ των οποίων ένας Υπουργός, ο Υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης αλλά και οι υφυπουργοί Γιάννης Μπούγας, Σταύρος Κελέτσης και Μαρία Κεφάλα.

Στις αποχές και οι Διονύσης Ακτύπης, Γιάννης Ανδριανός, Λάκης Βασιλειάδης, Κώστας Βλασης, Γιώργος Βλάχος, Γιώργος Γεωργαντάς, Γιάννης Γιάτσιος, Ανδρέας Ζαμπίλης, Θανάσης Καββαδάς, Γιάννης Καλλιάνος, Δημήτρης Καλογερόπουλος, Μάρκος Καφούρος, Μάνος Κονσόλας, Γιώργος Κοτρωνιάς, Δημήτρης Κούβελας, Σπύρος Κουλκουδίνας, Γιάννης Λαμπρόπουλος, Περικλής Μαντάς, Νότης Μηταράκης, Κατερίνα Μονογυιού, Χρήστος Μπουκώρος, Γιάννης Οικονόμου, Γιώργος Παπασωτηρίου, Στέλιος Πέτσας, Θάνος Πλεύρης, Χριστόδουλος Στεφανάδης και Άγγελος Συρίγος,

«Βολές» προς το ΠΑΣΟΚ

Από τη ΝΔ υπερψήφισε το 68% και από ΠΑΣΟΚ το 66% σχολίαζαν αργά το βράδυ της Πέμπτης γαλάζια στελέχη και προσέθεταν πως το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη "που διεκδικεί τα πρωτεία στο μεταρρυθμιστικό κέντρο είχε λιγότερο ποσοστό στα «ναι» από τη ΝΔ".

Προβληματισμός για την κριτική Σαμαρά

Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, επέλεξε να επιτεθεί συνολικά στην Κυβέρνηση κάτι το οποίο ενόχλησε στελέχη του Μαξίμου. Είναι χαρακτηριστικό και σημειώθηκε από πολλούς «γαλάζιους» πως ο πρώην Πρωθυπουργός επέλεξε να μην περιορίσει την κριτική του στο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια αλλά να ασκήσει κριτική στο σύνολο σχεδόν της Κυβερνητικής πολιτικής.

Από την κριτική του για τα ελληνοτουρκικά μέχρι τις αγροτικές κινητοποιήσεις, ο Αντώνης Σαμαράς είπε ένα μεγάλο "σας τα έλεγα" στην Κυβέρνηση το οποίο ξεπέρασε κατά πολύ ακόμη και τα όσα περίμενε να ακούσει το Μαξίμου.

Οι χαρακτηρισμοί όμως που χρησιμοποίησε με αφορμή το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια θεωρήθηκαν από κάποιους Βουλευτές οι οποίοι επέλεξαν να στηρίξουν το νομοσχέδιο οι πιο επιθετικοί.

Ο πρώην Πρωθυπουργός κατηγόρησε την Κυβέρνηση πως με αυτό το νομοσχέδιο φέρνει θεμελιώδη ανατροπή του Οικογενειακού Δικαίου χωρίς να υπάρχει καμία τέτοια πίεση από την κοινωνία.

Επέλεξε να αναφερθεί στον Υπ. Επικρατείας Άκη Σκέρτσο λέγοντας πως "ομολόγησε" ότι το νομοσχέδιο στην πραγματικότητα δεν έρχεται για τα δικαιώματα των παιδιών αλλά για να δοθεί το δικαίωμα στο γάμο στους γονείς και πως όλα θα μπορούσαν στην πραγματικότητα να λυθούν μέσα από το σύμφωνο συμβίωσης.

Επιχείρησε να αποδομήσει τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις πως δεν θα επιτραπεί η παρένθετη κύηση, ουσιαστικά λέγοντας πως αυτή θα "έρθει από το παράθυρο".

Ουσιαστικά κατηγόρησε την Κυβέρνηση πως υποκρίνεται ότι δίνει το δικαίωμα στους Βουλευτές να ψηφίσουν κατά συνείδηση, όταν στην πραγματικότητα ασκείται bullying σε αυτούς από στελέχη του Μαξίμου. Αυτή η δήλωση Σαμαρά έλεγαν κάποιοι Βουλευτές που υπερψήφισαν πως του έθιξε...

Βολές και με αφορμή την αντιμετώπιση της Εκκλησίας. "Δεν είναι «σκοταδισμός» και «παπαδαριό» η Ελληνική Εκκλησία! Πιστεύεις δεν πιστεύεις – εγώ πιστεύω - δεν έχεις δικαίωμα να ασχημονείς σε βάρος της Εκκλησίας" δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ανησυχία για νέο «χτύπημα» Σαμαρά πριν ή και μετά τις ευρωεκλογές

Την ομιλία Σαμαρά, σύμφωνα με πληροφορίες παρακολούθησε ο Πρωθυπουργός από την τηλεόραση του σπιτιού του.

"Αφού είπαμε ότι ο καθένας έχει την άποψή του" σχολίασε για την στάση Σαμαρά ο Πρωθυπουργός σε δημοσιογράφους αμέσως μετά την ψηφοφορία.

Η τακτική που επιλέγει η Κυβέρνηση είναι να μην σχολιάσει περαιτέρω και να αφήσει το ζήτημα να κλείσει εδώ, αποδεχόμενο πλήρως το ρίσκο ο Αντώνης Σαμαράς να επανεμφανιστεί στο εγγύς μέλλον, πριν ή μετά τις Ευρωεκλογές για να "ξαναχτυπήσει".

Κάποια άλλη αντίδραση θα άνοιγε άλλα μέτωπα.

Ας σημειωθεί επίσης ότι ο Πρωθυπουργός επέλεξε τελικά να τοποθετηθεί πριν τον Αντώνη Σαμαρά ώστε να μην θεωρηθεί ότι απαντά στον Μεσσήνιο πολιτικό.

Οι δημοσιογράφοι προσέγγισαν αμέσως μετά την ομιλία των πρώην Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. "Ήταν οι απόψεις μου. Τίποτα άλλο" περιορίστηκε να δηλώσει πριν αποσυρθεί στο γραφείο του στη Βουλή από όπου λίγα λεπτά αργότερα εξήλθαν οι Α. Κατσανιώτης και Μ. Χρυσομάλλης μεταξύ άλλων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ