51 ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΑΠΕΙΧΑΝ Η ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΑΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ψηφίστηκε αλλά δίχασε ΝΔ και κοινωνία το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια

Ψηφίστηκε αλλά δίχασε ΝΔ και κοινωνία το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/ΙΝΤΙΜΕ

Το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών μπορεί να ψηφίστηκε και να είναι νόμος του κράτους, όπως ανέφερε ο ίδιος ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, πλην όμως επιβεβαίωσε αυτό που ήταν εμφανές από την αρχή. Δίχασε την κυβερνητική πλειοψηφία, καθώς το 1/3 της (συνολικά 51 Βουλευτές) είτε καταψήφισε, είτε απείχε και τελικώς το νομοσχέδιο πέρασε με «δεκανίκι» της ψήφους της αντιπολίτευσης.

Το νομοσχέδιο έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία με 176 «Ναι», 76 «Όχι», 46 αποχές και δύο «παρών».

Συνολικά, 107 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ψήφισαν υπέρ, 20 κατά ενώ 31 απείχαν.

Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο καταψήφισαν οι «γαλάζιοι» βουλευτές Χ. Αθανασίου, Φ. Αραμπατζή, Β. Γιόγιακας, Στ. Γκίκας, Γ. Γκιουλέκας, Θ. Δαβάκης, Α. Δημοσχάκης, Κ. Καραγκούνης, Α. Καραμανλή, Θ. Καράογλου, Α. Κατσανιώτης, Δ. Κυριαζίδης, Φ. Μπαραλιάκος, Μ. Σαλμάς, Γ. Πασχαλίδης, Ε. Στυλιανίδης, Μ. Χαρακόπουλος, Μ. Χρυσομάλλης, Θ. Λεονταριδης.

Την αποχή επέλεξαν τέσσερα μέλη της κυβέρνησης και συγκεκριμένα ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, η υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Μαρία Κεφάλα, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Κελέτσης και ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιάννης Μπούγας.

Δείτε εδώ αναλυτικά τι ψήφισαν οι βουλευτές όλων των κομμάτων

Από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ απείχαν από την ψηφοφορία 11 βουλευτές και συγκεκριμένα οι Ευαγγελία Λιακούλη, Εμμανουήλ Χνάρης, Αικατερίνη Καζάνη, Ανδρέας Πουλάς, Σταύρος Μιχαηλίδης, Παναγιώτης Παρασκευαΐδης, Χριστίνα Σταρακά, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Μπουρχάν Μπαράν, Απόστολος Πάνας, Αναστάσιος Νικολαΐδης.

«Γαλάζιοι» κύκλοι σχολίαζαν μάλιστα, πως «το ΠΑΣΟΚ του Ανδρουλάκη που διεκδικεί τα πρωτεία στο μεταρρυθμιστικό κέντρο, είχε λιγότερο ποσοστό στα ''ναι'' από τη Νέα Δημοκρατία.

Από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, απείχαν οι Παύλος Πολάκης και Όθων Ηλιόπουλος. «Παρών» δήλωσε η Νίνα Κασσιμάτη.

Απείχαν ακόμη οι δύο μουσουλμάνοι βουλευτές της Νέας Αριστεράς Φερχάτ Οζγκιούρ και Χουσεΐν Ζεϊμπέκ.

Πάντως, παρά τα «φροντιστήρια» στο κόμμα της ΝΔ μία ισχυρή ομάδα προέκρινε το να εκφράσει τις ανησυχίες που υπάρχουν στην κοινωνία, από το να ακολουθήσει τη γραμμή του κόμματος. Ουσιαστικά η επιμονή σε ένα νομοσχέδιο, που δε φάνηκε να έχει ισχυρή κοινωνική αποδοχή, δημιούργησε ένα ρήγμα τόσο εντός της κοινωνίας, όσο και στην κυβερνητική συνοχή. Ουσιαστικά ο πρωθυπουργός έγινε «όμηρος» των πολιτικών του αντιπάλων, στους οποίους στηρίχθηκε για τη ψήφιση του νομοσχεδίου.

Ο πρωθυπουργός στην ομιλία υπερασπίστηκε την επιλογή του αναφέροντας ότι το νομοσχέδιο «κάνει τη ζωή αρκετών συμπολιτών μας καλύτερη χωρίς να στερεί τίποτα από τη ζωή των πολλών».

Επεκτείνουμε τα δικαιώματα των παιδιών και σε εκείνα που ζουν με ομόφυλα ζευγάρια, υπογράμμισε και τόνισε ότι το νομοσχέδιο εξισώνει τους πολίτες απέναντι στον πολιτικό γάμο. Σημείωσε με έμφαση πως δεν αλλάζει το πλαίσιο για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή , ούτε υπάρχει γονέας 1 και γονέας 2, απαντώντας ουσιαστικά στους φόβους που εξέφρασαν οι διαφωνούντες βουλευτές.

«Ή παπάς παπάς ή ζευγάς ζευγάς»

Αναφερόμενος ουσιαστικά στην στάση της Εκκλησίας, που είχε εκφράσει σε όλους τους τόνους την απόλυτη αντίθεσή της, ανέφερε ότι ο θρησκευτικός γάμος αποτελεί αποκλειστική υπόθεση της Εκκλησίας τις θέσεις της οποίας η κυβέρνηση σέβεται. «Ή παπάς παπάς ή ζευγάς ζευγάς. Και σε άλλες υποθέσεις είχαμε διαφορετικές επιλογές. Αποδείχθηκε ότι δεν διατάραξαν την κοινωνική συνοχή , ούτε τις σχέσεις μας με την Εκκλησία», συμπλήρωσε.

Είναι λάθος να κατασκευάζονται ψεύτικοι στόχοι για να επιτεθούν κάποιοι με τα δικά τους πυρά, είπε σε άλλο σημείο.

Ευτυχισμένα παιδιά μπορούν να μεγαλώνουν και με γονείς του ίδιου φύλου, αυτό που κάνει τη διαφορά είναι η αγάπη,, τόνισε σε άλλο σημείο και σημείωσε ότιη λύση δεν βρίσκεται στην τυφλή άρνηση καταστάσεων που ήδη υπάρχουν.

Να μη συγχέουμε τη συντήρηση με την οπισθοδρόμηση συνέχισε ενώ είπε ότι αυτό το νομοσχέδιο κάνει πράξη προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης.

Σαμαράς: Δεν αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα ο γάμος των ομοφύλων

Εμβληματική για την πλευρά των διαφωνούντων ήταν η ομιλία του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαράς, ο οποίος υποστήριξε ότι ο γάμος των ομοφύλων δεν είναι ανθρώπινο δικαίωμα και προέτρεψε τους βουλευτές της ΝΔ. «Πρόκειται για θεμελειώδη ανατροπή του οικογενειακού δικαίου. Σε αντίθεση με εκατομμύρια έλληνες πέρα και πάνω από κόμματα. Η παράταξη δεν θα έπρεπε να το φέρει προς ψήφιση. Δεν αποτελεί ανθρώπινο δικαίμωα, δε συνιστά διεθνή δέσμευση της χώρας. Αν δεν θέλουμε δεν το κάνουμε», τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς.

Ο πρώην πρωθυπουργός εκτίμησε ότι «το πρόβλημα που πάνε να λύσουν δεν είναι τα παιδιά. Αλλάζουν τον ίδιο τον θεσμό της οικογένειας. Αυτή που υπήρχε πάντα με μάνα και πατέρα. Και αυτούς τους ρόλους δεν μπορεί να τους υποκαταστήσει οτιδήποτε άλλο».

Κυβερνητική αδυναμία βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ

«Η ΝΔ δεν είχε την επάρκεια να προχωρήσει και χρειάστηκε την ψήφο του ΣΥΡΙΖΑ άλλων κομμάτων για να προχωρήσει μια αναγκαία μεταρρύθμιση», είπε ο Σωκράτης Φάμελλος απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό.

«Τη δική σας αδυναμία ζητάτε να την καλύψουν με την αποχή τους οι βουλευτές σας. Όταν σε άλλα νομοσχέδια γίνεται θέμα η διαφωνία, τώρα που ο κύριος Βορίδης δηλώνει ότι το νομοσχέδιο είναι αντισυνταγματικό δεν τρέχει τίποτα;» αναρωτήθηκε ο κ. Φάμελλος.

Ανδρουλάκης: Η ΝΔ δεν προχώρησε σε ειλικρινή διάλογο με την κοινωνία

«Δεν έγινε μια ειλικρινής περιγραφή της κατάστασης. Η ΝΔ δεν προχώρησε σε ειλικρινή διάλογο με την κοινωνία. Αρκέστηκαν σε θέσεις από ψηλά», τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

«Θα πρέπει να διασφαλίζουμε ότι και οι δύο γονείς θα μπορούν να τα φροντίζουν, αν στον έναν συμβεί κάτι. Η οργανωμένη πολιτική θα πρέπει να αντιμετωπίζει τα στερετόυπα, αλλά και τη διάθεση να εξηγήσει», σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης.

Χαρίτσης: Η Νέα Αριστερά υπερψηφίζει, χωρίς αστερίσκους

«Τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν τη δική τους αυταξία. Δεν υπάρχουν επικοινωνιακά τρικ. Το νομοσχέδιο είναι ελλειπές, αλλά ακόμα κι αυτό το νομοσχέδιο αποφεύγει να το στηρίξει», σημείωσε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της «Νέας Αριστεράς», Αλέξης Χαρίτσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ