ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Εστίες διαφωνιών η άρση της ομοφωνίας και το ευρωπαϊκό πρόγραμμα

ΣΥΡΙΖΑ: Εστίες διαφωνιών η άρση της ομοφωνίας και το ευρωπαϊκό πρόγραμμα

Ο Στέφανος Κασσελάκης στο 4ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία

ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / INTIME NEWS

Τη χιλιοειπωμένη, αλλά δυσεύρετη εδώ και πολύ καιρό εξωστρέφεια αναζητούν στο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία με μια σειρά εκδηλώσεων- και θεματικών- σε όλη τη χώρα, πέρα από τα περιφερειακά αναπτυξιακά συνέδρια τα οποία κατά πάσα πιθανότητα θα συνεχιστούν από τα τέλη Μαρτίου, νέας αρχής γενομένης- μετά τη Δυτική Μακεδονία και τη Θεσσαλία- από την Ήπειρο και την Κρήτη.

Για τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, εξάλλου, προγραμματίζεται κεντρική πολιτική εκδήλωση όπου ο Στέφανος Κασσελάκης κι όχι μόνο θα παρουσιάσει την ευρωπαϊκή διακήρυξη του κόμματος ενόψει των ευρωεκλογών.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να μιλήσει, ανάμεσα σε άλλα, για μια Ευρώπη με στρατηγική αυτονομία, γεωπολιτική, αμυντική, ενεργειακή χειραφέτηση από τρίτες δυνάμεις, με άμεσες διπλωματικές πρωτοβουλίες για ειρήνη στην Ουκρανία και την Παλαιστίνη, μια Ευρώπη που δεν θα αδιαφορεί μπροστά στον κίνδυνο επισημοποίησης της διχοτόμησης της Κύπρου, που δεν θα εκβιάζεται από τον Ταγίπ Ερντογάν, αλλά θα θέτει εκείνη τους όρους των ευρωτουρκικών σχέσεων.

Στο ίδιο μήκος κύματος, θα μιλήσει και για μια δημοκρατική Ευρώπη, για αλλαγή της ευρωπαϊκής συνθήκης και υπέρβαση του διακυβερνητικού μοντέλου, καθώς και για ένα ενιαίο τρόπο υπολογισμού του κατώτατου μισθού και του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Διαφωνίες για την άρση της ομοφωνίας

Αξίζει να σημειωθεί πως εστία διαφωνίας στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, όπως πληροφορείται το CNN Greece, είναι η άρση της ομοφωνίας, του βέτο δηλαδή, σε όλους τους τομείς πολιτικής, πλην της εξωτερικής πολιτικής και της άμυνας, την οποία προτείνει ο κ. Κασσελάκης.

Δεν είναι λίγοι που την θεωρούν λανθασμένη πρωτοβουλία αφού δεν κατοχυρώνει τα συμφέροντα των μικρότερων κρατών- μελών όπως η Ελλάδα.

Ο κ. Κασσελάκης αναμένεται, επίσης, να κάνει λόγο για την ανάγκη διεκδίκησης ενιαίας ευρωπαϊκής πολιτικής μετανάστευσης με ασφαλείς, νόμιμες διόδους και υποχρεωτική αναλογική κατανομή των αιτούντων άσυλο στα 27 κράτη- μέλη.

Παραμονή στην Ευρωπαϊκή Αριστερά

Ως προς την ευρωπαϊκή προοπτική του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρός του θα επιμείνει στην παραμονή του στην Ευρωπαϊκή Αριστερά, αλλά και για ενωτική της πορεία με τους Σοσιαλιστές και τους Πράσινους απέναντι στη νεοφιλελεύθερη Δεξιά και την ακροδεξιά.

Στο μεταξύ, επιβεβαιώνεται ότι την προσεχή Κυριακή, 10 Μαρτίου θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές για τα συντονιστικά των Οργανώσεων Μελών και για τις Νομαρχιακές Επιτροπές με κάλπες, δηλαδή διά ζώσης αποκλειστικώς κι όχι και ψηφιακά μέσω του isyriza.

Και σε αυτές τις εκλογές θα ισχύει η 50- 50 εκπροσώπηση ανδρών και γυναικών.

Ως προς το κοινοβουλευτικό του πόρισμα για την τραγωδία των Τεμπών, ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ αναμένεται να το καταθέσει την Παρασκευή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ