ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βρυξέλλες, Καναδάς και μετά Ουάσινγκτον: Το στοίχημα της επιστολικής για Μητσοτάκη

Βρυξέλλες, Καναδάς και μετά Ουάσινγκτον: Το στοίχημα της επιστολικής για Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την άφιξή του στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, στις 26 Οκτωβρίου, 2023

AP Photo/Omar Havana

Με ένα πυκνό πρόγραμμα διεθνών εξορμήσεων σε Βρυξέλλες, Καναδά και Ουάσινγκτον, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βγαίνει μπροστά με στόχο να «οπλίσει» την επιστολική ψήφο και να κινητοποιήσει χιλιάδες έλληνες ομογενείς να εγγραφούν στην σχετική πλατφόρμα, η οποία θα κλείσει στα τέλη Απριλίου.

Κι όλα αυτά μία ανάσα πριν το Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας το οποίο θα συμβολίσει και επίσημα την έναρξη του προεκλογικού αγώνα.

30.000 ψηφοφόροι έχουν κάνει αίτηση για επιστολική ψήφο

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι σήμερα έχουν εγγραφεί στην πλατφόρμα (epistoliki.ypes.gov.gr) για να ψηφίσουν επιστολικά περίπου 30.000 ψηφοφόροι από 95 χώρες.

Το 57% αφορά εγγραφές εντός επικράτειας (περίπου 15.000 ψηφοφόροι) και το 43% χώρες του εξωτερικού.

Πρώτο σε αριθμούς εγγραφών, σύμφωνα με πληροφορίες από το Υπουργείο Εσωτερικών, είναι το Ηνωμένο Βασίλειο και ακολουθούν η Γερμανία και το Βέλγιο, οι Η.Π.Α., η Ολλανδία, η Ελβετία και η Κύπρος.

Είναι εντυπωσιακό πως ενδιαφέρον, αν και ελάχιστο μέχρι στιγμής, έχει εκδηλωθεί και από την Παπούα Νέα Γουινέα (1 ψηφοφόρος), τη Γκάνα, το Κονγκό ακόμη και τη Μποτσουάνα.

Παρέλαση 25ης Μαρτίου με Μητσοτάκη και Τριντό

Το μπαράζ ταξιδιών του Πρωθυπουργού ξεκινά από τις Βρυξέλλες για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 21 και 22 Μαρτίου, με μία ατζέντα που περιλαμβάνει το ουκρανικό, την ασφάλεια και άμυνα, αλλά και την κατάσταση στην Μέση Ανατολή και από εκεί ο Πρωθυπουργός μεταβαίνει στον Καναδά.

Σύμφωνα με πληροφορίες θα παραστεί στην παρέλαση για την 25η Μαρτίου στο Μόντρεαλ, μαζί με τον Τζάστιν Τριντό, ο οποίος και στο παρελθόν έχει τιμήσει με την παρουσία του την ομογένεια.

Ο Καναδός Πρωθυπουργός ήταν παλαιότερα τελετάρχης στις εκδηλώσεις της ομογένειας και ευχόταν «Χρόνια πολλά, ζήτω η Ελλάς» στους εκπροσώπους της ελληνικής κοινότητας.

Η παρέλαση θα λάβει χώρα στις 24 Μαρτίου στην καρδιά του Parc-Extension, θα ξεκινήσει στη 1:00 μ.μ., τοπική ώρα και θα συμμετάσχουν μαθητές και εκπαιδευτικοί όλων των σχολείων της Ελληνικής Κοινότητας Μόντρεαλ, τοπικοί σύλλογοι, σωματεία, εκπαιδευτικά ιδρύματα και ομάδες από άλλες κοινότητες του Μοντρεάλ.

Θα έχει προηγηθεί το Σάββατο, 23 Μαρτίου το τιμητικό δείπνο που θα δοθεί στο Château Reception Hall το βράδυ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece ο Πρωθυπουργός θα μιλήσει στις 25 Μαρτίου στην εκδήλωση Greece and Canada Moving Forward Together.

Ο Πρωθυπουργός καθόλου τυχαία δεν επιλέγει να επισκεφθεί σε αυτή τη χρονική συγκυρία τον Καναδά, πέρα από το πολύ έντονο ελληνικό στοιχείο (πάνω από 350.000 έλληνες) οι ομογενείς στις εκλογές του Ιουνίου έφεραν τη Ν.Δ. στην πρώτη θέση, όμως μέχρι στιγμής οι εγγραφές στην επιστολική ψήφο είναι αρκετά περιορισμένες.

Στον Καναδά σε επτά συγκεντρώσεις θα συμμετέχει και ο πρώην Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος για να καλέσει τους Έλληνες ομογενείς να συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές και «να αποφασίσουν οι ίδιοι για το μέλλον της Ελλάδας και της Ευρώπης».

Ραντεβού στο Λευκό Οίκο

Χαμηλά κινούνται ακόμη οι εγγραφές στην πλατφόρμα της επιστολικής ψήφου και στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου θα βρεθεί λίγα 24ωρα αργότερα ο Πρωθυπουργός, πιθανότατα στις 4 Απριλίου αν και η Κυβέρνηση δεν έχει λάβει ακόμη επίσημη επιβεβαίωση για την ημερομηνία.

Πέρα από τη συμμετοχή του Πρωθυπουργού σε εκδήλωση που διοργανώνεται στον Λευκό Οίκο και αφορά στην Ελληνική Επανάσταση του 1821 και τις επαφές που θα έχει με την ελληνική ομογένεια, την ερχόμενη εβδομάδα η Υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως αναμένεται να πραγματοποιήσει περιοδεία σε Νέα Υόρκη, Βοστώνη, Λος Άντζελες και Σαν Φραντσισκο για συναντήσεις με την ομογενεια για την επιστολικη ψήφο.

Στην Αυστραλία σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να ταξιδέψει ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ