ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το φάντασμα των Τσίπρα - Καμμένου, ο κίνδυνος των άκρων και η υποψηφιότητα Μπελέρη

Το φάντασμα των Τσίπρα - Καμμένου, ο κίνδυνος των άκρων και η υποψηφιότητα Μπελέρη
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Την πλήρη στρατηγική του Μαξίμου ενόψει ευρωεκλογών ξεδιπλώνει πλέον ο Πρωθυπουργός σε μία εκλογική μάχη που ήδη έχει πάρει φωτιά. 

Στο στόχαστρο έχουν μπει για τα καλά οι Κασσελάκης και Βελόπουλος και το ενδεχόμενο μια ψήφος διαμαρτυρίας στις 9 Ιουνίου να μην οδηγήσει μόνο σε κάμψη της ορμής μεταρρυθμίσεων και αμφισβήτηση της πολιτικής κυριαρχίας Μητσοτάκη, αλλά ακόμη και σε μία μελλοντική επανάληψη σεναρίου συγκυβέρνησης άκρως αντίθετων δυνάμεων, με μοναδική συγκολλητική ουσία την επιθυμία τους να ρίξουν την Κυβέρνηση.

Εν αναμονή της ανακοίνωσης της πλήρους σύνθεσης του ευρωψηφοδελτίου της Νέας Δημοκρατίας ο Πρωθυπουργός βγαίνει μπροστά και θέτει αμείλικτα διλήμματα, παρουσιάζει ενδεχόμενους κινδύνους για τη χώρα που δεν επιτρέπουν χαλαρή ψήφο και ξεδιπλώνει ένα όραμα ριζικών μεταρρυθμίσεων με ορίζοντα το 2027.

«Μείγμα μηδενισμού, ασυναρτησίας και λαϊκισμού»

Στο Μέγαρο Μαξίμου κρούουν ανοιχτά τον κίνδυνο μία ψήφος διαμαρτυρίας στις ευρωεκλογές, ή ένας εφησυχασμός δεξιών ψηφοφόρων να επιτρέψει την άνοδο ακραίων δυνάμεων (κάτι το οποίο παρατηρείται και στην Ευρώπη και προβληματίζει έντονα το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα), ικανή να κλονίσει την επόμενη μέρα στο πολιτικό τοπίο, να κάμψει την μεταρρυθμιστική ορμή της Κυβέρνησης, την δυναμικότητα με την οποία διεκδικεί πόρους στο Ευρωπαϊκό πεδίο και εν τέλει να ξαναφουντώσει το κίνημα αντισυστημικότητας το οποίο βίωσε η χώρα προ δεκαετίας.

Στο στόχαστρο της Κυβέρνησης μπαίνουν πλέον οι Κασελάκης και Βελόπουλος, τα κόμματα των οποίων χαρακτηρίζονται δυνάμεις που βαδίζουν με θεωρίες συνωμοσίας και έχουν σαν μοναδικό στόχο να αποσταθεροποιήσουν την Κυβέρνηση με κάθε τρόπο. Είτε ζητώντας εθνικές εκλογές, λίγους μήνες μετά τις εκλογές του Ιουνίου, είτε διασπείροντας ψευδή γεγονότα με σκοπό το εκλογικό όφελος.

Η Κυβέρνηση υπενθυμίζει πλέον με κάθε τρόπο τον κίνδυνο ετερόκλητες δυνάμεις στο μέλλον να συνυπάρξουν όπως έγινε με τους Τσίπρα και Καμμένο και αυτό οι πολίτες θα πρέπει να το λάβουν υπόψη τους.

Ο «πονοκέφαλος» της άκρας δεξιάς και η Μακεδονία

Στην Κυβέρνηση λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών οι οποίες καταγράφουν συνεχή φθορά, παρά την τεράστια διαφορά από το δεύτερο κόμμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασελάκη, μετά τη δημοσκοπική άνοδο καταγράφεται ως ο βασικός αντίπαλος, αλλά ο μεγάλος πονοκέφαλος είναι οι διαρροές ψηφοφόρων προς τα άκρα δεξιά.

Στις τάσεις της Opinion Poll καταγράφεται ότι ειδικά στις περιφέρειες της Μακεδονίας, η ΝΔ αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα, με ποσοστό 25,7% και με την Ελληνική Λύση να φτάνει στο 12,6%, κάτω από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά πάνω από το ΠΑΣΟΚ.

Οι απώλειες που έχει στα δεξιά της η Νέας Δημοκρατία μάλιστα, ανεβαίνουν στο 21,9% αν συνυπολογιστούν και τα ποσοστά των κομμάτων του Δημήτρη Νατσιού και του Βασίλη Στίγκα.

Για αυτό το λόγο με κάθε τρόπο ο Κυριάκος Μητσοτάκης βάλει κατά του Κυριάκου Βελόπουλου επιχειρώντας να μεταπείσει όσους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας…λοξοκοιτούν προς την Ελληνική Λύση.

"Ποιοι είναι οι πραγματικοί πατριώτες;" διερωτώνται Κυβερνητικά στελέχη απευθυνόμενα στα δεξιά κοινά, αυτοί στα λόγια ή στις πράξεις, διότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θωράκισε τις Ένοπλες Δυνάμεις με φρεγάτες Belharra, μαχητικά Rafale, αναβαθμισμένα F-16 και υπερσύγχρονα νέα ελικόπτερα. Τονίζουν μάλιστα πως η Νέα Δημοκρατία είναι αυτή που "χτίζει" στρατηγικές συμμαχίες με τη Γαλλία, με τις ΗΠΑ και συνομιλεί σήμερα με όλους τους μεγάλους παίκτες με όρους ισοτιμίας.

Το χτύπημα της ΝΔ και στους Σπαρτιάτες

Όπως είχε γράψει εδώ και ημέρες το CNN Greece και επιβεβαίωσε με τη συνέντευξή του στον Ant1 ο Πρωθυπουργός, η Νέα Δημοκρατία σχεδιάζει να καταθέσει υπόμνημα στον Άρειο Πάγο με στόχο να μπει μπλόκο στην κάθοδο των Σπαρτιατών στις Ευρωεκλογές. Στόχος η Κυβέρνηση να αποδείξει την αξία της νομοθετικής της πρωτοβουλίας για την πραγματική ηγεσία, να συντονίσει το δημοκρατικό τόξο κατά των ακροδεξιών δυνάμεων και να διασπάσει ένα κομματικό ακροατήριο το οποίο μπορεί να μην οδηγηθεί ποτέ στη Νέα Δημοκρατία αλλά μπορεί να τροφοδοτήσει μικρότερα, ακόμη και άγνωστα κόμματα στα δεξιά.

Αντίστροφη μέτρηση για το ευρωψηφοδέλτιο

Πλέον όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην εκδήλωση της Δευτέρας στο Ωδείο Αθηνών όπου θα παρουσιαστεί στο σύνολό του το γαλάζιο ευρωψηφοδέλτιο. Πληροφορίες από την Κυβέρνηση λένε πως ο στενός πυρήνας του Μαξίμου είναι διχασμένος για μια ενδεχόμενη υποψηφιότητα του Φρέντη Μπελέρη και όλοι αναμένουν τις αποφάσεις του Πρωθυπουργού ο οποίος έχει λάβει κατάλληλες εισηγήσεις. Μάλιστα κάποιοι Υπουργοί διαρρέουν ότι δεν εμπλέκονται καθόλου στο θέμα και διαλέγουν να ασχολούνται αποκλειστικά με το έργο τους χωρίς να διατυπώνουν απόψεις πέραν του χαρτοφυλακίου τους αντιλαμβανόμενοι πόσο ρευστή είναι η κατάσταση.

Πάντως τα τελευταία εικοσιτετράωρα ακούγονται όλο και περισσότερο οι εισηγήσεις να μην συμπεριληφθεί ο κ. Μπελέρη στο ευρωψηφοδέλτιο. Βασικό επιχειρήμα το ότι θα δημιούργουσε μεγάλες περιπλοκές στην εξωτερική πολιτική της χώρας και θα μετέτρεπε ένα ευρωπαϊκό θέμα σε διμερές. Μηνύματα στην Αθήνα φέρεται να έχουν στείλει τόσο η Γερμανία όσο και οι ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι ως εμπνευστής της ιδέας για μία υποψηφιότητα Μπελέρη φερόταν αρχικά ο πρώην υπουργός Επικρατείας, Σταύρος Παπασταύρου, ο οποίος τον περασμένο Νοέμβριο είχε επισκεφθεί τον εκλεγμένο δήμαρχο Χειμάρρας στις φυλακές Δυρραχίου ενώ σύμφωνα με πληροφορίες την υποψηφιότητα στήριξε και ο Μάκης Βορίδης αλλά και ο Αντώνης Σαμαράς.

Πάντως μέχρι στιγμής η Νέα Δημοκρατία έχει ανακοινώσει 32 από τους 42 συνολικά υποψηφίους που πρέπει να περιλαμβάνει το ευρωψηφοδέλτιο και δεν αποκλείονται τις επόμενες ώρες νέες εκπλήξεις που μπορεί να κρύβει στο μανίκι του ο Πρωθυπουργός με στόχο να σταματήσει η αιμορραγία προς τα δεξιά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ