ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Chevrolet Bolt ΕV: νέο, ηλεκτρικό και σχετικά φτηνό

Chevrolet Bolt ΕV: νέο, ηλεκτρικό και σχετικά φτηνό

Στην περσινή έκθεση ηλεκτρονικών CES η Chevrolet είχε παρουσιάσει το πρωτότυπο ενός νέου ηλεκτρικού μοντέλου, που θα αντικαθιστούσε το (υβριδικό) Volt, ενώ είχε υποσχεθεί πως το μοντέλο παραγωγής του θα είχε τόσο μεγάλη αυτονομία όσο και προσιτή τιμή, πάντα με τα δεδομένα της κατηγορίας.

Πράγματι, πιστή στο ραντεβού της, η μεγαλύτερη μάρκα του ομίλου της GM παρουσίασε στη φετινή CES το Bolt EV, που θα μπορεί να αγοράσει κανείς προς τα τέλη του έτους καταβάλλοντας κατά προσέγγιση ένα ποσό της τάξης των 30.000 δολαρίων, μετά την αφαίρεση της έκπτωσης φόρου των 7.500 δολαρίων -η τιμή καταλόγου είνα 37.500 δολάρια. Αν λάβει κανείς υπόψη του πως η επίσης ηλεκτρική BMW i3 είναι περίπου 15% πιο ακριβή η Chevrolet τήρησε την πρώτη από τις υποσχέσεις της, έστω και μερικώς, γιατί σε σύγκριση με συμβατικά οχήματα αντίστοιχου μεγέθους εξακολουθεί να είναι σημαντικό πιο ακριβό.

Τη δεύτερη υπόσχεσή της την υλοποίησε με ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία, καθώς η (θεωρητική) αυτονομία του θα ξεπερνά τα 300 χιλιόμετρα, πιο συγκεκριμένα θα φτάνει τα 320, που είναι σχεδόν διπλάσια από αυτά που μπορεί να καλύψει με μια φόρτιση η i3.

Από κει και πέρα το Bolt EV έχει νεανική, σύγχρονη εμφάνιση και ένα μοντέρνο εσωτερικό, για τη διαμόρφωση του οποίου οι σχεδιαστές της GM έλαβαν υπόψη τους τις παρατηρήσεις και τις συστάσεις των κατόχων του Volt, του υβριδικού στην ουσία μοντέλου που, όπως προαναφέραμε, ήταν κατά κάποιον τρόπο ο προκάτοχός του. Το Volt είχε πολλά κοινά με το Opel Ampera, αλλά ακόμα δεν είναι βέβαιο πως θα υπάρξει αδελφό μοντέλο του Bolt με τα σήματα της γερμανικής εταιρείας.

Φυσικά το καινούργιο ηλεκτρικό Chevrolet διαθέτει όλα τα σύγχρονα συστήματα ασφάλειας, διευκόλυνσης και διασύνδεσης, ενώ για το τελευταίο εκμεταλλεύεται πλήρως την ύπαρξη του OnStar 4G LTE, που μεταξύ άλλων το μετατρέπει και σε ένα WiFi Hot Spot. Παράλληλα υπάρχει και μια καινούργια εφαρμογή για smartphones, η MyChevrolet, που μεταξύ άλλων δίνει πληροφορίες για το επίπεδο φόρτισης της μπαταρίας. Ο κάτοχος του Bolt μπορεί, αν θέλει, μέσως της ίδιας app, να ενεργοποιήσει εξ αποστάσεως το σύστημα κλιματισμού, να εκκινήσει τον κινητήρα, καθώς και να προγραμματίσει την επόμενη διαδρομή του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ