ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Apple: «Βγάζει από την πρίζα» τα σχέδια για ηλεκτρικό αυτοκίνητο

Apple: «Βγάζει από την πρίζα» τα σχέδια για ηλεκτρικό αυτοκίνητο
Ένα από τα πολλά σχέδια για το πώς θα μπορούσε να μοιάζει το... iCar της Apple, που κυκλοφορούν στα social media και το YouTube YouTube

Η Apple φέρεται να ακύρωσε τα σχέδιά της για την κατασκευή ηλεκτρικών οχημάτων, ύστερα από μια δεκαετία κατά την οποία φημολογούταν ότι ετοίμαζε το «iPhone των αυτοκινήτων».

Η εταιρεία δεν αναγνώρισε ποτέ δημοσίως το έργο, στο οποίο έχει γίνει γνωστό από άλλες πηγές ότι συμμετείχαν περίπου δύο χιλιάδες άνθρωποι. Πολλοί από αυτούς πρόκειται τώρα να μετακινηθούν στο τμήμα τεχνητής νοημοσύνης (AI) της Apple.

Η ομάδα αυτοκινήτων της Apple φέρεται να ήταν γνωστή ως Special Projects Group, και αποτελούσε μέρος του Project Titan του διευθύνοντος συμβούλου Τιμ Κουκ.

Έχοντας ξοδέψει δισεκατομμύρια δολάρια για έρευνα και ανάπτυξη, η Apple σύμφωνα με φήμες εργαζόταν πάνω σε ένα πλήρως αυτόνομο όχημα χωρίς τιμόνι και πεντάλ. Ωστόσο ήταν ακόμη χρόνια μακριά από την παραγωγή του.

Στροφή στην τεχνητή νοημοσύνη

«Πρόκειται για μια έξυπνη και πολυαναμενόμενη απόφαση», δήλωσε στο BBC News ο Ρέι Γουάνγκ, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Constellation Research με έδρα τη Σίλικον Βάλεϊ.

«Δεν υπάρχει μεγάλη ζήτηση για ηλεκτρικά αυτοκίνητα και όλη η δράση είναι τώρα στην τεχνητή νοημοσύνη», πρόσθεσε.

Η εταιρεία ερευνών Counterpoint υπογράμμισε ότι η απόφαση ήρθε καθώς η αγορά για την τεχνητή νοημοσύνη στα ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης ανοίγει όλο και πιο γρήγορα. «Τα προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν ότι οι αποστολές των smartphones με δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη θα ξεπεράσουν τα 100 εκατομμύρια συσκευές το 2024», δήλωσε ο ανώτερος αναλυτής της, Άιβαν Λαμ, που προβλέπει ότι ο αριθμός αυτός θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 500 εκατομμύρια μέχρι το 2027.

Μειωμένη ζήτηση για ηλεκτρικά οχήματα

Η ζήτηση για ηλεκτρικά οχήματα έχει επιβραδυνθεί τον τελευταίο μήνα, καθώς το κόστος δανεισμού παραμένει υψηλό, γεγονός που έχει καταστήσει την αγορά όλο και πιο ανταγωνιστική, με τους μεγάλους παίκτες να προσπαθούν να κερδίσουν πελάτες.

Τους τελευταίους μήνες, οι γίγαντες της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας Ford και General Motors ανέβαλαν τα σχέδια επέκτασης της παραγωγής ηλεκτρικών οχημάτων, ενώ τον Ιανουάριο, η Tesla προειδοποίησε ότι η αύξηση των πωλήσεών της θα είναι φέτος μικρότερη σε σχέση με το 2023.

Η εταιρεία, της οποίας ηγείται ο πολυεκατομμυριούχος Ίλον Μασκ, έχει μειώσει τις τιμές σε βασικές αγορές σε όλο τον κόσμο, καθώς αντιμετωπίζει σκληρό ανταγωνισμό από Κινέζους αντιπάλους όπως η BYD.

Η αντίδραση του Ίλον Μασκ

Στην είδηση ότι η Apple εγκαταλείπει το πρότζεκτ των ηλεκτρικών οχημάτων, ο Μάσκ απάντησε στο Χ με τα emojis ενός χαιρετισμού και ενός τσιγάρου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ