ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Άγνωστα πορτρέτα του Ρέμπραντ πωλήθηκαν 14,2 εκατομμύρια δολάρια

Άγνωστα πορτρέτα του Ρέμπραντ πωλήθηκαν 14,2 εκατομμύρια δολάρια
Οι πίνακες πουλήθηκαν ως μέρος της δημοπρασίας του Christie's «Old Masters Part I», η οποία κόστισε πάνω από 53,9 εκατομμύρια £ (68,5 εκατομμύρια δολάρια) στο Λονδίνο. Christie's Images Ltd

Ένα ζευγάρι από μέχρι σήμερα άγνωστα και «εξαιρετικά σπάνια» πορτρέτα του Ρέμπραντ πωλήθηκαν για πάνω από 11,2 εκατομμύρια λίρες (14,2 εκατομμύρια δολάρια) την Πέμπτη, αφού ανακαλύφθηκαν σε ιδιωτική συλλογή στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι πίνακες που απεικονίζουν συγγενείς του Ολλανδού δασκάλου είναι τα τελευταία πορτρέτα του Ρέμπραντ που βρίσκονται ακόμα σε ιδιώτες, σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών Christie's, ο οποίος δεν αποκάλυψε την ταυτότητα του νέου ιδιοκτήτη.

Υπογεγραμμένες και χρονολογημένες το 1635, οι πίνακες ύψους οκτώ ιντσών είναι ενός ηλικιωμένου ζευγαριού που σχετίζεται με τον ζωγράφο από ένα γάμο: τον πλούσιο υδραυλικό Jan Willemsz van der Pluym και τη σύζυγό του Jaapgen Carels, οι οποίοι ήταν από μια επιφανή οικογένεια στην ολλανδική πόλη Leiden.

Ο γιος τους Dominicus van der Pluym ήταν παντρεμένος με την ξαδέρφη του Ρέμπραντ Cornelia van Suytbroec. Το ζευγάρι είχε ένα παιδί, τον Karel van der Pluym, ο οποίος πιστεύεται ότι είχε εκπαιδευτεί με τον Ρέμπραντ και συμπεριέλαβε στη διαθήκη του τον μοναδικό επιζώντα κληρονόμο του καλλιτέχνη, Titus.

Το 1635, τη χρονιά που ζωγραφίστηκαν τα πορτρέτα, τα θέματα απέκτησαν μία θέση δίπλα σε αυτόν της μητέρας του Ρέμπραντ στο Λέιντεν.

Πριν από τη δημοπρασία, οι ειδικοί του Christie’s δήλωσαν σε δελτίο τύπου ότι τα πορτρέτα έχουν μια «αξιοσημείωτη, ουσιαστικά αδιάσπαστη γραμμή προέλευσης».

Τα έργα τέχνης παρέμειναν στην οικογένεια μέχρι το 1760, ένα χρόνο μετά τον θάνατο του δισέγγονου του ζευγαριού, Marten ten Hove. Στη συνέχεια, τα πορτρέτα ταξίδεψαν στη Βαρσοβία, στην ιδιωτική συλλογή του Κόμη Βίνσεντ Ποτόκκι, πριν μπουν για λίγο στη συλλογή του Βαρόνου ντ' Ιβρύ στο Παρίσι το 1820 και στη συνέχεια του Τζέιμς Μάρεϊ, του 1ου Βαρόνου Γκλενλιόν.

Τον Ιούνιο του 1824, ο Μάρεϊ έθεσε τα έργα τέχνης προς πώληση με τον οίκο Christie's, όπου η λίστα τους τα περιέγραψε ως «Ρέμπραντ — πολύ ζωηρός και χρωματισμένος».

Από εκείνη την πώληση πριν από σχεδόν δύο αιώνες, οι πίνακες παρέμειναν στη Βρετανία στην ιδιωτική συλλογή της ίδιας οικογένειας και ήταν άγνωστοι στους ειδικούς. Οι πιο πρόσφατοι ιδιοκτήτες δεν έχουν κατονομαστεί.

Ο Χένρι Πέτιφερ, διεθνής αναπληρωτής πρόεδρος των έργων ζωγραφικής Old Master στον οίκο Christie's, είπε στο CNN σε μια τηλεφωνική συνέντευξη τον Μάιο ότι η ανακάλυψη έγινε πριν από μερικά χρόνια, ως μέρος μιας «συνηθισμένης αποτίμησης για την εξέταση του περιεχομένου ενός σπιτιού».

«Οι πίνακες είχαν αμέσως τρομερό ενδιαφέρον», είπε, προσθέτοντας ότι και οι τότε ιδιοκτήτες αιφνιδιάστηκαν.

«Δεν νομίζω ότι το είχαν καταλάβει», είπε. «Δεν είχαν προσδοκίες για τους πίνακες».

Ο Πέτιφερ είπε στο CNN ότι ήταν «απίστευτα ενθουσιασμένος» που είδε τους πίνακες, αλλά «σε εκείνο το στάδιο δεν έβγαλα βιαστικά συμπεράσματα».

Οι λεπτομέρειες της προηγούμενης πώλησης στον οίκο Christie's ξεκίνησαν τη διαδικασία, ακολουθούμενη από μια μακρά περίοδο έρευνας στο Rijksmuseum στο Άμστερνταμ, όπου τα πορτρέτα ερευνήθηκαν και υποβλήθηκαν σε επιστημονική ανάλυση.

«Αυτό που είναι εκπληκτικό είναι ότι οι πίνακες ήταν εντελώς άγνωστοι. Δεν είχαν εμφανιστεί ποτέ σε καμία από τις λίστες του Ρέμπραντ του 19ου ή του 20ου αιώνα, επομένως ήταν εντελώς άγνωστα», είπε ο Πέτιφερ.

Οι ταυτότητες των πινάκων επιβεβαιώθηκαν μόνο από ερευνητές στο Rijksmuseum.

Η «μικρή, πολύ οικεία, πολύ αυθόρμητη» φύση των πινάκων έδειχνε μια στενή σχέση με τον καλλιτέχνη, είπε ο Πέριφερ στο CNN.

«Δεν είναι μεγάλοι, επίσημα παραγγελθέντες πίνακες», είπε. «Νομίζω ότι είναι τα μικρότερα πορτρέτα που ζωγράφισε και που γνωρίζουμε».

Οι πίνακες πουλήθηκαν ως μέρος της δημοπρασίας του Christie's «Old Masters Part I», η οποία κόστισε πάνω από 53,9 εκατομμύρια £ (68,5 εκατομμύρια δολάρια) στο Λονδίνο την Πέμπτη. Η μεγαλύτερη πώληση της βραδιάς ήταν ένα άγνωστο μέχρι τότε έργο του Φλαμανδού ζωγράφου Michael Sweerts που κόστισε σχεδόν 12,6 εκατομμύρια £ (16 εκατομμύρια δολάρια).

Unknown Rembrandt portraits found in private collection fetch $14.2 million

ΔΗΜΟΦΙΛΗ