ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Δύο σπάνιοι πίνακες του Ρέμπραντ ανακαλύφθηκαν εντελώς τυχαία

Δύο σπάνιοι πίνακες του Ρέμπραντ ανακαλύφθηκαν εντελώς τυχαία
Με ύψος λίγο λιγότερο από 20,3 εκατοστά, οι πίνακες απεικονίζουν τον πλούσιο υδραυλικό Jan Willemsz van der Pluym και τη σύζυγό του Jaapgen Carels, οι οποίοι προέρχονταν από μια γνωστή οικογένεια στην ολλανδική πόλη Leiden. Christie's Images Ltd

Ένα ζευγάρι άγνωστα και «εξαιρετικά σπάνια» πορτρέτα του Ρέμπραντ ανακαλύφθηκαν σε ιδιωτική συλλογή στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι άγνωστοι πίνακες συγγενών του Ολλανδού «δάσκαλου» αναμένεται τώρα να πουληθούν σε δημοπρασία μεταξύ 5 και 8 εκατομμυρίων στερλινών (5,7 εκατομμύρια ευρώ - 9,1 εκατομμύρια ευρώ).

Υπογεγραμμένα και χρονολογημένα το 1635, οι πίνακες είναι τα πρόσωπα ενός ηλικιωμένου άνδρα και μιας γυναίκας που είχαν συγγενική σχέση με τον Ρέμπραντ.

Με ύψος λίγο λιγότερο από 20,3 εκατοστά, οι πίνακες απεικονίζουν τον πλούσιο υδραυλικό Jan Willemsz van der Pluym και τη σύζυγό του Jaapgen Carels, οι οποίοι προέρχονταν από μια γνωστή οικογένεια στην ολλανδική πόλη Leiden.

Ο γιος τους Dominicus van der Pluym ήταν παντρεμένος με την ξαδέρφη του Ρέμπραντ, Cornelia van Suytbroec.

Το ζευγάρι είχε ένα παιδί, τον Karel van der Pluym, ο οποίος πιστεύεται ότι εκπαιδεύτηκε με τον Ρέμπραντ και συμπεριέλαβε στη διαθήκη του τον μοναδικό επιζώντα κληρονόμο του καλλιτέχνη με το όνομα Titus.

Οι ειδικοί στον οίκο δημοπρασιών Christie's, που διαχειρίζεται την πώληση, αναφέρουν σε δελτίο τύπου ότι τα πορτρέτα έχουν μια «αξιοσημείωτη, ουσιαστικά αδιαμφισβήτητη γραμμή προέλευσης».

Τα έργα τέχνης παρέμειναν στην οικογένεια μέχρι το 1760, ένα χρόνο μετά τον θάνατο του δισέγγονου του ζευγαριού, Marten ten Hove.

Στη συνέχεια ταξίδεψαν στη Βαρσοβία, στην ιδιωτική συλλογή του Κόμη Vincent Potocki, πριν μπουν για λίγο στη συλλογή του Baron d' Ivry στο Παρίσι το 1820 και στη συνέχεια στον James Murray, 1st Baron Glenlyon.

Τον Ιούνιο του 1824, έθεσαν τα έργα τέχνης προς πώληση για πρώτη φορά με τον οίκο Christie's.

Από εκείνη την πώληση, οι πίνακες παρέμειναν στη Βρετανία στην ιδιωτική συλλογή της ίδιας οικογένειας και ήταν άγνωστοι στους ειδικούς. Οι σημερινοί ιδιοκτήτες δεν έχουν κατονομαστεί.

Ο Χένρι Πέτιφερ, διεθνής αναπληρωτής πρόεδρος των έργων ζωγραφικής του Old Master στον οίκο Christie's, είπε στο CNNi σε τηλεφωνική συνέντευξη ότι η ανακάλυψη έγινε πριν από μερικά χρόνια, ως μέρος μιας «συνηθισμένης αποτίμησης για την εξέταση του περιεχομένου μιας ιδιωτικής συλλογής».

«Οι πίνακες έχουν τρομερό ενδιαφέρον και είναι εξαιρετικά σπάνιοι», είπε, προσθέτοντας ότι και οι ιδιοκτήτες αιφνιδιάστηκαν όταν άκουσαν την αξία τους.

«Δεν νομίζω ότι το είχαν ποτέ εξεταστεί από κάποιον ειδικό τέχνης, είπε. «Δεν είχαμε προσδοκίες για την αυθεντικότητα τους στην αρχή».

Ο Πέτιφερ είπε στο CNNi ότι ήταν «απίστευτα ενθουσιασμένος» βλέποντας τους πίνακες, αλλά «σε εκείνο το στάδιο δεν έβγαλα βιαστικά συμπεράσματα».

Λεπτομέρειες της προηγούμενης πώλησης στον οίκο Christie's το 1824 έθεσαν τη διαδικασία σε τροχιά, ακολουθούμενη από μια μακρά περίοδο έρευνας στο Rijksmuseum στο Άμστερνταμ, όπου τα πορτρέτα ερευνήθηκαν και υποβλήθηκαν σε επιστημονική ανάλυση.

«Αυτό που είναι εκπληκτικό είναι ότι οι πίνακες ήταν εντελώς εξαφανισμένοι για χρόνια. Δεν είχαν εμφανιστεί ποτέ σε καμία από τις λίστες έργων του Ρέμπραντ του 19ου ή του 20ου αιώνα, επομένως ήταν εντελώς άγνωστα», είπε ο Πέτιφερ.

Οι ταυτότητες των συγγενών στα πορτραίτα επιβεβαιώθηκαν μόνο από ερευνητές στο Rijksmuseum.

Η «μικρή, πολύ οικεία, πολύ αυθόρμητη» φύση των πινάκων υποδηλώνει μια στενή σχέση με τον καλλιτέχνη, είπε ο Πέτιφερ στο CNNi.

«Δεν είναι μεγάλοι, επίσημα παραγγελμένοι πίνακες», είπε. «Νομίζω ότι είναι τα μικρότερα πορτρέτα που ζωγράφισε από ευχαρίστηση».

Τα έργα πρόκειται να παρουσιαστούν στη Νέα Υόρκη και το Άμστερνταμ τον επόμενο μήνα, πριν επιστρέψουν στο Λονδίνο για μια έκθεση προπώλησης και τη δημοπρασία στις 6 Ιουλίου.

Two rare, unknown Rembrandt portraits worth millions discovered in private collection, CNNi

ΔΗΜΟΦΙΛΗ