ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κι όμως οι ηθοποιοί του Χόλυγουντ απεργούν γιατί δεν πληρώνονται καλά

Κι όμως οι ηθοποιοί του Χόλυγουντ απεργούν γιατί δεν πληρώνονται καλά
Μεταξύ άλλων αιτημάτων, οι απεργοί ζητούν αύξηση των αμοιβών και επανεξέταση των μισθών τους. Associated Press

Την Παρασκευή, το SAG-AFTRA, το σωματείο που εκπροσωπεί περίπου 160.000 ηθοποιούς του Χόλιγουντ, προχώρησε επίσημα σε απεργία αφού δεν κατάφερε να καταλήξει σε συμφωνία με τα μεγαλύτερα στούντιο του Χόλιγουντ.

Αυτό σημαίνει ότι ηθοποιοί και συγγραφείς του Χόλιγουντ απεργούν ταυτόχρονα για πρώτη φορά εδώ και περισσότερα από 60 χρόνια, διακόπτοντας τις περισσότερες κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές.

Μεταξύ άλλων αιτημάτων, οι απεργοί ζητούν αύξηση των αμοιβών και επανεξέταση των μισθών τους, τα οποία μέλη των συνδικάτων λένε ότι έχει μειωθεί σημαντικά εν μέσω της αύξησης των streaming platforms.

Τα υπόλοιπα είναι οικονομική αποζημίωση που καταβάλλεται στους ηθοποιούς κάθε φορά που επαναλαμβάνονται τηλεοπτικές εκπομπές ή ταινίες στις οποίες έχουν εμφανιστεί.

Τα 160.000 μέλη του συνδικάτου εντάσσονται στα 11.000 μέλη του Σωματείου Συγγραφέων της Αμερικής που απεργούν από τον Μάιο.

Ενώ πολλές από τις πιο ακριβοπληρωμένες διασημότητες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Μέριλ Στριπ και του Ματ Ντέιμον, έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους στην απεργία, οι ανησυχίες για υψηλότερους μισθούς επηρεάζουν χιλιάδες ηθοποιούς που παίζουν σε εκατοντάδες ταινίες και τηλεοπτικές εκπομπές.

H πρόεδρος της SAG-AFTRA, Φραν Ντρέσχερ, απέρριψε την ιδέα ότι όλοι οι ηθοποιοί είναι πλούσιοι, λέγοντας ότι η συντριπτική πλειοψηφία «είναι εργαζόμενοι που απλώς προσπαθούν να ζήσουν και να πληρώσουν το νοίκι τους, να βάλουν φαγητό στο τραπέζι, και να πάνε τα παιδιά τους στο σχολείο».

24,64 ευρώ την ώρα, τόσο ανέφερε το Γραφείο Στατιστικών Εργασίας των ΗΠΑ ως τη μέση αμοιβή για τους ηθοποιούς της Καλιφόρνια το 2022. Ωστόσο, το BLS σημείωσε στα δεδομένα ότι οι ηθοποιοί δεν αμείβονται με πλήρη απασχόληση όλο το χρόνο λόγω της φύσης της δουλειάς.

Το ελάχιστο χρηματικό ποσό που πρέπει να πάρει ένας καλλιτέχνης σε ένα χρόνο για να πληροί τις προϋποθέσεις για ασφάλιση υγείας είναι 23.52 ευρώ.

Ωστόσο, ενώ γνωστοί ηθοποιοί αμείβονται με εκατομμύρια δολάρια για να πρωταγωνιστήσουν σε ταινίες και τηλεοπτικές εκπομπές, πολλά μέλη του SAG-AFTRA δεν φέρνουν αρκετά έσοδα κάθε χρόνο για να ανταποκριθούν στην ελάχιστη απαίτηση του συνδικάτου.

Ο πιθανός οικονομικός αντίκτυπος της συνδυασμένης απεργίας συγγραφέων και ηθοποιών θα μπορούσε να προκαλέσει ζημιά 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων ή περισσότερο, δήλωσε στο CNNi ο Κέβιν Κλόουντεν, επικεφαλής παγκόσμιος στρατηγικός διευθυντής του Ινστιτούτου Milken.

Ο Κλόουντεν είπε ότι η διπλή απεργία, η οποία έχει σταματήσει τις παραγωγές του Χόλιγουντ, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την οικονομία των ΗΠΑ.

Why celebrities are striking: The average pay for actors may surprise you

ΔΗΜΟΦΙΛΗ