ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η παράξενη, cult ωδή του Frank Zappa στον Captain Beefheart

Η παράξενη, cult ωδή του Frank Zappa στον Captain Beefheart
Ο Don Van Vliet, εκτός από μουσικός, ήταν ένα παιδί θαύμα στον κόσμο της γλυπτικής αλλά και της ζωγραφικής. photo/Rhino

Ο Don Van Vliet ήταν μία μοναδική φιγούρα στην μουσική βιομηχανία. Ένα ξένο πλάσμα τον γέννησε και κάποια σκοτεινή θεότητα τον μεγάλωσε, ήταν από πάντα μοναδικός στο είδος του.

Ο περίεργος αυτός τύπος με την φωνή που ήταν λες κι έκανε γαργάρες με χαλίκια, που αποκαλούσε τον εαυτό του Captain Beefheart, πέρασε τη ζωή του βαδίζοντας στο ρυθμό του δικού του τυμπάνου σε τέτοιο βαθμό που όταν ο φτωχός ντράμερ που ήταν επιφορτισμένος με τη μετάφραση του ρυθμού του για τους Magic Band έχασε έναν από αυτούς τους ρυθμούς, τοποθετήθηκε σε ένα βαρέλι που ο Beefheart θα χτυπούσε μετά με ένα ραβδί για δύο μέρες.

Και ναι, είναι αληθινή ιστορία.

Τέτοιες ιδιόρρυθμες δημιουργικές πρακτικές ήταν προϊόν μιας εξίσου ιδιότυπης ζωής – ναι ο Captain Beefheart ήταν ένας ιδιαιτέρως παράξενος τύπος.

Το «μισή μέρα στο νηπιαγωγείο» ήταν προφανώς το μέγεθος της επίσημης εκπαίδευσής του, με τον μουσικό να αναφέρει τους τρόπους του προς μία «αυτοεκπαίδευση» ως μια σκόπιμη κίνηση επιβίωσης.

«Αν θέλεις να είσαι διαφορετικό ψάρι, πρέπει να πηδήξεις από το σχολείο».

Φυσικά, είναι δύσκολο να αποκρυπτογραφηθούν τα γεγονότα από την ενορχηστρωμένη αυτό-μυθοπλασία του Vliet, αλλά μια βασική ιδέα που έχουμε γι’ αυτόν είναι από τον παιδικό του φίλο, Frank Zappa.

Ο Don Van Vliet, εκτός από μουσικός, ήταν ένα παιδί - θαύμα στον κόσμο της γλυπτικής αλλά και της ζωγραφικής. Ήταν ένας καλλιτέχνης που δεν είχε χρόνο για βαρετά πράγματα, όπως τυπικά προσόντα, και ως εκ τούτου, του παραχωρήθηκαν ελευθερίες στην άνετη ζωή του στο σπίτι.

«Είχε εγκαταλείψει το σχολείο εκείνη την εποχή και περνούσε τον περισσότερο χρόνο του μένοντας στο σπίτι. Η κοπέλα του έμενε στο σπίτι, η γιαγιά του έμενε στο σπίτι και η θεία του και ο θείος του έμεναν απέναντι», θυμάται ο Zappa στο ντοκιμαντέρ του BBC, The Artist Formerly Known ως Captain Beefheart.

«Ο πατέρας του έπαθε καρδιακή προσβολή καθώς οδηγούσε ένα φορτηγό ψωμιού Helms, μέχρι την έρημο Mojave. Καμιά φορά πήγαινε μαζί του ο Don».

Συνεχίζει κωμικά:

«Τον υπόλοιπο καιρό καθόταν στο σπίτι και άκουγε δίσκους μπλουζ και ούρλιαζε στη μητέρα του να του πάρει μια Pepsi από το περίπτερο».

Ωστόσο, οι γονείς του ήταν περισσότερο από ευτυχείς μιας και ο γιος τους είχε κερδίσει έναν διαγωνισμό γλυπτικής στον ζωολογικό κήπο του Λος Άντζελες.

Στην πραγματικότητα, είχε ξεκινήσει τη γλυπτική σε ηλικία τριών ετών, και προφανώς, γρήγορα αφοσιώθηκε στην τελειοποίηση των γλυπτών του. Ο Captain Beefheart ήταν ιδιοφυία από μικρός.

Από τότε η ιστορία με την Pepsi έγινε cult και κυκλοφορούσε σε όλα τα μουσικά κουτσομπολιά, γι' αυτό και ο Zappa έγραψε μια ωδή στον φίλο του με τίτλο «Why Don't Someone Give Him A Pepsi».

Η δημιουργική ιδιοφυΐα έχει κόστος και ο Captain Beefheart είχε μία δια βίου εξάρτηση από το «περίεργο» και το «παράταιρο». Η ωδή του Zappa εμφανίστηκε στην περιοδεία του Bongo Fury, αλλά ποτέ δεν ηχογραφήθηκε επίσημα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ