ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Record Digging: Ο Philip Jeck και ο ακατανόητος αλλά μαγικός του ήχος

Record Digging: Ο Philip Jeck και ο ακατανόητος αλλά μαγικός του ήχος
Ο Philip Jeck ήταν Άγγλος συνθέτης και καλλιτέχνης πολυμέσων. Οι συνθέσεις του διακρίθηκαν για τη χρήση παλαιών πικάπ και δίσκων βινυλίου, μαζί με συσκευές looping, αναλογικά και ψηφιακά εφέ photo: Gavin Bryars

Πλέον ακούμε μουσική μόνο στο YouTube ή στο Bandcamp, κάτι που καλώς ή κακώς μας έχει διαμορφώσει τελικά και τα ίδια τα ακούσματα μας λόγω της ευκολίας του να βρεις κάτι να σου αρέσει. Έτσι είπα να αρχίσω να κάνω review δίσκους που έχω ακούσει μόνο στο ίντερνετ και δεν έχουν μπει ποτέ στο πικάπ μου. Ένας αγαπημένος «YouTube δίσκος» είναι εκείνος του Philip Jeck με την ονομασία Oxmardyke στον οποίο ο γνωστός πειραματιστής συνεργάστηκε με τον Chris Watson.

To Oxmardyke έχει πολλαπλές «ακροάσεις», κάθε φορά που το ακούω μου φαίνεται πως ανακαλύπτω κάτι νέο, κι αυτό φυσικά είναι που το κάνει σπουδαίο δίσκο, χωρίς όμως την ίδια στιγμή να είναι υπερ-γεμάτο, αντιθέτως είναι ένας δίσκος μινιμαλιστικός θα έλεγε κανείς.

Όταν ο Chris Watson (γνωστός για τα field recordings του) ταξίδεψε από τη σιδηροδρομική διάβαση Oxmardyke το 2017, βρήκε τον ήχο της να είναι δελεαστικός. Έτσι, επέστρεφε στο μέρος για μερικές εβδομάδες, μαζεύοντας υλικό με κάθε εκδρομή. Αυτές οι ηχογραφήσεις στον αγρό ακούγονται μαζί με τους ήχους της γύρω βιομηχανίας και τη φύση σε αρμονία – καθώς τα τρένα τρέχουν και τα πουλιά «μιλάνε» γύρω τους, κελαηδώντας μέσα από τις μεταλλικές γρατσουνιές και τις ριπές του ανέμου και της σκόνης.

Αργότερα έστειλε αυτές τις ηχογραφήσεις στον φίλο του Philip Jeck, ο οποίος τις πήρε και τις μεταμόρφωσε χρησιμοποιώντας το laptop του, δημιουργώντας εντυπώσεις του τόπου μέσω του απτικού ήχου. Η τελικά μίξη του Jeck, αυτό που ονομάστηκε Oxmardyke, δίνει μια προσεκτική ισορροπία μεταξύ των βασικών στυλ των δύο καλλιτεχνών, αναμειγνύοντας τις πεντακάθαρες ηχογραφήσεις του Watson και τις ευρείες επιφάνειες ήχου του Jeck.

Το Oxmardyke είναι πολυεπίπεδο και περίπλοκο, υπάρχει μια αίσθηση καμπύλης και ενός ονειρικού συναισθήματος που ηχεί παντού. Οι φράσεις που μπλέκονται και περιπλέκονται μεταξύ τους σε κάθε κομμάτι συχνά σβήνουν, αφήνοντας μια τρύπα στο πέρασμά τους.

Κομμάτια όπως το «Barn» ακούγονται σπηλαιώδη – η μουσική εδώ είναι φτιαγμένη από στρογγυλεμένους παλμούς και τσιρίσματα που τριγυρίζουν στην ατμόσφαιρα, αλλά όταν εξαφανίζονται, το μόνο που μένει είναι μια αίσθηση θρήνου.

Το «Drum» χτίζεται από μια γυαλιστερή επιφάνεια, για να πέσει σε ένα σωρό θραύσματα που κομματιάζονται κι άλλο σαν σπασμένο γυαλί.

Ίσως όμως οι πιο συγκινητικές στιγμές είναι εκείνες στις οποίες η μουσική αφήνει χώρο για ήσυχο προβληματισμό. Πουθενά η νοσταλγία δεν είναι πιο δυνατή από το πιο κοντινό «Spurn», που μας αφήνει σε ένα γαλήνιο περιβάλλον με πουλιά και απαλό αεράκι. Αντίθετα, φλογερά drones κυκλώνουν γύρω τους, δημιουργώντας έναν κινηματογραφικό ήχο που σχεδόν πνίγει τις ηχογραφήσεις - αλλά όχι εντελώς. Είναι σαν μια ιδέα να μπαίνει και να φεύγει πάλι.

Όταν τελειώνει ένα κομμάτι, το μόνο που μένει είναι η αίσθηση μιας ανάμνησης που είναι σχεδόν αρκετά κοντά για να την αδράξεις με τα δάχτυλα, αλλά πολύ μακριά για να την κρατήσεις κοντά σου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ