ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Dream Palace: Μιλήσαμε με τις δύο γυναίκες που διοργανώνουν το πιο ονειρικό φεστιβάλ στην Αθήνα

Dream Palace: Μιλήσαμε με τις δύο γυναίκες που διοργανώνουν το πιο ονειρικό φεστιβάλ στην Αθήνα

To Dream Palace είναι ένα ονειρικό πείραμα, μία διεθνής διεπιστημονική γιορτή της τέχνης, της ιστορίας, της επιστήμης και της κουλτούρας των ονείρων, που θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά αυτόν τον Οκτώβριο, και συγκεκριμένα η πρώτη του διοργάνωση θα είναι στην Αθήνα.

Το Συμπόσιο του Dream Palace περιλαμβάνει μουσικές performance, διαλέξεις, πάνελ, εργαστήρια, θεραπευτικές συνεδρίες και party.

Ο σκοπός της διοργάνωσης είναι να δημιουργήσει μία σύνδεση μεταξύ του κόσμου του ονείρου και του κόσμου της αφύπνισης, να αναδείξει τις σύγχρονες πολιτιστικές τάσεις και να καλλιεργήσει στους συμμετέχοντες και τις συμμετέχουσες πιο διαισθητικούς και φυσικούς τρόπους ύπαρξης, μάθησης και δημιουργίας.

Το CNN Greece μίλησε με τις δημιουργούς και παραγωγούς του φεστιβάλ, Sarah Janes και Leslie Claire, οι οποίες μας εξήγησαν τι ακριβώς θα δούμε και θα ακούσουμε στο Dream Palace:

Γιατί επιλέξατε την Αθήνα για το φεστιβάλ και το πρόγραμμα residency;

Sarah Janes: Το να κάνω αυτό το έργο στην Αθήνα μου φάνηκε ζωτικής σημασίας. Γιατί είναι μια κοσμοπολίτικη πόλη με πλούσια πολιτισμική ιστορία, γιατί υπάρχει ο ναός του Ασκληπιού στη νότια πλαγιά της Ακρόπολης, γιατί είναι ελκυστικός σε ανθρώπους από όλο τον κόσμο και γιατί οι άνθρωποι που γνωρίζω από την Αθήνα είναι πραγματικά εξαιρετικοί. κόσμος - και ο καλός καιρός φυσικά δεν βλάπτει.

Σκεφτόμουν καιρό αυτή την ιδέα για ένα πραγματικό ονειρικό φεστιβάλ από πριν αρχίσω να γράφω το βιβλίο μου για την ιστορία και τον πολιτισμό του ονείρου - Initiation into Dream Mysteries: Drinking from the Pool of Mnemosyne (Inner Traditions 2022). Σε αυτό το βιβλίο, εξέτασα τον ρόλο του Ιερού Ύπνου στις θεραπευτικές τελετουργίες που ασκούνται στους ναούς του Ασκληπιείου, και τις ιδέες γύρω από τις συναντήσεις με θεϊκά όντα στα όνειρα και τη σχέση μεταξύ του κόσμου των ονείρων και του βασιλείου των νεκρών.

Είμαι ερωτευμένη με την Ελλάδα από τότε που επισκέφτηκα την Κρήτη ως έφηβη, νιώθω σαν το σπίτι μου. Το τοπίο της Ελλάδας - ειδικά η Αρκαδία γύρω από την Παλαιά Επίδαυρο λιώνει πραγματικά την καρδιά μου και βρίσκω ότι έχω ασυνήθιστα φιλικές συναντήσεις καθημερινά και παντού στην Ελλάδα - κάτι που είναι πολύ πιο σπάνιο στην Αγγλία όπου γεννήθηκα. Επιπλέον, το φαγητό είναι πολύ καλύτερο.

Leslie Claire: Λοιπόν, υπήρξε σίγουρα μια έκκληση να κατανοήσουμε τη γη και τους μύθους της Ελλάδας στην αρχή, όπως ανέφερε η Sarah. Επίσης η Αθήνα ήταν μια υπέροχη πόλη που σφύζει από χαρά και ζωή παρά το γεγονός ότι είναι μεγάλη πόλη.

Μιλήστε μας λίγο για το θέμα του φεστιβάλ που είναι τα όνειρα.

SJ: Η τέχνη, η επιστήμη και ο πολιτισμός του ονείρου. Μπορούμε να ονειρευόμαστε συλλογικά; Είναι στην πραγματικότητα όλο αυτό ένα όνειρο; Ενδιαφερόμαστε για το πώς η αληθινή έμπνευση μας έρχεται μέσα από τα όνειρα και ότι πρέπει να ξαναπλέξουμε τα όνειρα στον κόσμο του ξύπνιου.

LC: Το θέμα του έργου είναι πραγματικά το τι σημαίνει να ονειρεύεσαι με άλλους. Να κατανοήσουμε το ίδιο το όνειρο και να αναλάβουμε αυτή τη διαδικασία με άλλους, ώστε το όνειρο να ξεδιπλωθεί με συναρπαστικούς και απροσδόκητους τρόπους. Πιστεύουμε επίσης ότι τα όνειρα είναι ζωντανά από μόνα τους και ότι κάθε χώρα ονειρεύεται. Αυτή η μυθολογία είναι το όνειρο μιας συγκεκριμένης γης και είναι αυτό το όνειρο που μας έφερε εδώ.

Δεν είδα πολλούς Αθηναίους καλλιτέχνες στο line up, τα ονόματα είναι κυρίως ξένα, γιατί συμβαίνει αυτό;

LC: Λοιπόν, περίπου το ένα τέταρτο του line up μας είναι Αθηναίοi ή Έλληνες, κάτι που είναι πολύ καλή αντιπροσώπευση αν σκεφτεί κανείς τι διεθνής ομάδα είμαστε φέτος. Στο σύντομο χρονικό διάστημα που έχουμε αναπτύξει αυτό το πρότζεκτ στην Αθήνα, μας υποδέχτηκαν θερμά πολλοί από τους καλλιτέχνες της Αθήνας και πιστεύουμε ότι η σύνδεση θα δυναμώνει όσο προχωράμε. Φέτος είναι η πρώτη φορά του φεστιβάλ και είναι πολύ σημαντικό να ανοίξουμε τη διαδικασία ανάπτυξής μας στην Αθήνα και όχι μόνο, ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε μια ισχυρότερη σύνδεση εδώ.

SJ: Θέλουμε οπωσδήποτε να εμπλέξουμε περισσότερους Αθηναίους σε αυτό το έργο. Ο Ιασός, είναι ελληνικής καταγωγής (γεννημένος στην Αλεξανδροπούλη). Τώρα ζει στο Μάουι της Χαβάης. Αυτή θα είναι η πρώτη του συναυλία στην Ελλάδα. Προσωπικά είμαι λάτρης του Ιασού για πάνω από μια δεκαετία, οπότε αυτό είναι ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα για μένα.

Πώς βλέπετε το gentrification στην Αθήνα; Πιστεύετε ότι είστε μέρος αυτού του φαινομένου;

SJ: Το gentrification είναι ένας εφιάλτης, ειδικά για καλλιτέχνες, μουσικούς και δημιουργικούς ανθρώπους που εκτιμούν την ελευθερία, τον χρόνο και τον χώρο τους πάνω από τα χρήματα και τα υλικά πράγματα. Ζω στο Χάστινγκς στη νότια ακτή της Αγγλίας και το ενοίκιο μου έχει αυξηθεί, κάτι με το οποίο πραγματικά δυσκολεύομαι, καθώς και οι λογαριασμοί ενέργειας τριπλασιάστηκαν τα τελευταία χρόνια και ο πληθωρισμός κάνει και τα τρόφιμα εξαιρετικά ακριβά. Απομυζά τη χαρά από τη ζωή. Ξέρω από φίλους εδώ ότι υπάρχει μια πολύ παρόμοια κατάσταση, και μόνο εκείνοι των οποίων οι οικογένειες έχουν σπίτια, ή εκείνοι που είναι καλά εγκατεστημένοι σε ένα μέρος δεν αισθάνονται την πίεση. Φυσικά δεν θέλουμε να συμβάλουμε στο gentrification. Το έργο μας είναι μια πολύ μικρή σταγόνα στον ωκεανό και η Leslie που έχει μια εταιρεία παραγωγής στο Λονδίνο έχει χρηματοδοτήσει τα πάντα φέτος και έχουμε εκτίμηση για την παράδοση και επιλέγουμε να συνεργαζόμαστε με τοπικές και μικρές επιχειρήσεις για να προμηθεύουμε κάθε πτυχή της παραγωγής μας. Ελπίζω λοιπόν πολύ να βοηθήσουμε να φέρουμε περισσότερα χρήματα στην περιοχή και να μην αφαιρέσουμε τίποτα.

LC: Προερχόμενη από το Λονδίνο που έχει χάσει σχεδόν την ψυχή του λόγω του gentrification σε ένα επίπεδο που προηγουμένως ήταν αδιανόητο – μπορώ να σχετιστώ με την ευαισθησία σε αυτό το θέμα. Επίσης, φροντίσαμε η εκδήλωση να είναι οικονομικά προσιτή και να κάνουμε τρεις εκδηλώσεις δωρεάν με την υποστήριξη των καταπληκτικών ανθρώπων στην Αθήνα που είναι άνθρωποι που γνωρίζω για πάνω από μια δεκαετία μέσω συνεργασιών που έχουμε κάνει στο εξωτερικό και έχουν κοινά στοιχεία με άλλους διεθνείς συνεργάτες μας.

Γιατί λοιπόν να πάει ένας Αθηναίος στο φεστιβάλ σας για το όνειρο;

LC: Για περισσότερη σύνδεση με άλλους και για τα όνειρα. Για να δείτε μερικές από τις αγαπημένες σας τοπικές μπάντες και καλλιτέχνες και συναυλίες υπό ένα νέο φως του τι σημαίνει να ασχολείσαι και να δημιουργήσεις τέχνη και πολιτισμό.

SJ: Αν σας αρέσουν τα όνειρα και η ουράνια μουσική, θα πρέπει να έρθετε στο Dream Palace.

Μιλήστε λίγο για το Symposium του Dream Palace.

SJ: Είναι τρεις μέρες εξερεύνησης της κουλτούρας, της επιστήμης και της τέχνης του ονείρου. Το όνειρο είναι καθολικό. Επίσης, ιστορικά η ανθρωπότητα έχει ψέξει στα όνειρα για να βρει λύσεις σε προσωπικά και κοινωνικά προβλήματα, οπότε ίσως συλλογικά μπορούμε να ονειρευόμαστε σαν μια θεραπεία για κάποια από αυτά που ταλαιπωρούν την ανθρωπότητα και τον κόσμο. Έχουμε επίσης πραγματικά εξαιρετικές και εντυπωσιακές μουσικές συναυλίες, απίστευτα ενδιαφέροντα ακούσματα και οικοδεσπότες εργαστηρίων και το καλύτερο ηχοσύστημα της Αθήνας στο Romantso!


Συνοπτικά το πρόγραμμα:

• Παρασκευή 27 Οκτωβρίου
Quintron - Νέα Ορλεάνη, Ηνωμένες Πολιτείες
18:00 - Ρομάντσο Ταράτσα - LIVE

Monopoly Star Child Searchers - ΗΠΑ - Αθήνα
22:00 - Ρομάντσο - LIVE

Zohastre - Γαλλία - Ιταλία
23:00 - Ρομάντσο - LIVE

• Σάββατο 28 Οκτωβρίου
IASOS - Χαβάη
21:00 - Ρομάντσο - LIVE

*Την Τετάρτη 25 Οκτωβρίου θα παρουσιάσει και ένα εργαστήριο με τίτλο Sound for Light-Body Activation & Dream-Access στο Bios (16:00 - 18:00).

Εισιτήριο για τη live performance: 25€
Εισιτήριο για το εργαστήριο: 25€
Εισιτήριο για την live performance και το εργαστήριο: 33€

Black Athena - Αθήνα
24:00 - Ρομάντσο - DJ SET

• Κυριακή 29 Οκτωβρίου

Jussi Brightmore - Λονδίνο - Λισαβόνα
16:00 - Ρομάντσο - LIVE

Lou Barnell - Λονδίνο
17:45 - Ρομάντσο - LIVE

Khan of Finland - Βερολίνο, Γερμανία
21:00 - Ρομάντσο - LIVE

Aquatic Ensemble - Αθήνα
23:00 - Ρομάντσο - LIVE

ΔΗΜΟΦΙΛΗ