RECORD DIGGING ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο DJ Shadow επιστρέφει «γυαλιστερός» με μία φρέσκια νοσταλγία για τα 80's

Ο DJ Shadow επιστρέφει «γυαλιστερός» με μία φρέσκια νοσταλγία για τα 80's
Ποιος δεν έχει κουνηθεί σε κάποιο κλαμπ με τον ύμνο του DJ Shadow, Organ Donor και ποιος δεν έχει νοσταλγήσει λίγο τα 60's με το Six Days; photo: Bandcamp

Ποιος δεν έχει... κουνηθεί σε κάποιο κλαμπ με τον ύμνο του DJ Shadow, Organ Donor και ποιος δεν έχει νοσταλγήσει λίγο τα 60's με το Six Days;

Όλοι μας λίγο πολύ έχουμε ακούσει κάποιο κομμάτι του θρυλικού παραγωγού και καλλιτέχνη, τώρα ο DJ Shadow επιστρέφει δυναμικά με καινούριο άλμπουμ, με τίτλο «Action Adventure».

Η τέχνη του sampling έχει εξελιχθεί σημαντικά τα 30 και πλέον χρόνια από τότε που ο DJ Shadow ξεκίνησε να κάνει μουσική και συνεχίζει να εξελίσσεται με νέες τεχνολογίες και μουσικά όργανα.

Μέχρι τις πρώτες τους κυκλοφορίες στις αρχές της δεκαετίας του '90, οι cratediggers είχαν ήδη αρχίσει να κόβουν και να χειραγωγούν μουσικά δείγματα πέρα ​​από κάθε φαντασία.

Μέχρι το τέλος της δεκαετίας του '90 είχαν τελειοποιήσει την τέχνη, φτιάχνοντας δεκάδες δίσκους που άφησαν ιστορία. Ένας από αυτούς τους τύπους είναι και ο DJ Shadow.

Τα samples στο Action Adventure, αντί να παρέχουν ένα πλήθος υλικού από το οποίο μπορείτε να δημιουργήσετε ένα κολάζ, μοιάζουν σαν υπολογισμένες επιλογές, υπερ-εξειδικευμένα ερεθίσματα που βοηθούν στον καθορισμό του τόνου για τα κομμάτια. Ο DJ Shadow είναι μάστορας στο να το κάνει αυτό, άλλωστε από αυτό έγινε και παγκοσμίως γνωστός στο κοινό του.

Το περίεργο riff και η κραυγή από το hard rock jam του 1971 «Loose Goose» αποτελεί το άλμα για το υψηλών οκτανίων «Free for All», ένα θορυβώδες ανεμοστρόβιλο που θα μπορούσε εύκολα να περάσει για ένα κομμάτι των Run the Jewels.

Μια λαϊκή μπαλάντα του 1986 του Loudon Wainwright III «Expatriot», για έναν άνδρα που φεύγει από το σπίτι, γίνεται το κεντρικό κομμάτι του «All My», μια ωδή στο σκάψιμο τουνελ για ριφιφί σε διάσημα πάρτι του Σικάγο. Η ενέργεια του δίσκου είναι έντονη και ο DJ Shadow μένει πιστός στις ρίζες του, δυνατά κομμάτια, ιδρώτας και ίσως από τώρα όλος ο δίσκος να μπαίνει σε όλες τις λίστες για ένα εκρηκτικό Σάββατο για night out.

Λειτουργώντας σε μεγάλο βαθμό χωρίς λόγια, το Action Adventure αποτυπώνει γιγαντιαία συναισθήματα νοσταλγίας από ένα roster κομματιών εμπλουτισμένο από δεκαετίες και εμπειρία στο sampling.

Tο άλμπουμ αυτό είναι η απόδειξη της παραγωγικής ικανότητας και της ανθρώπινης διαισθητικότητας του DJ Shadow για ψυχαγωγία. Το μόνο σίγουρο είναι πως, ακόμη κι αν δεν καταφέρει ποτέ να ξεπεράσει το κλασικό του άλμπουμ Entroducing..., παίρνει τα εύσημα γιατί είναι ειλικρινής με τον εαυτό του αλλά και με εμάς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ