ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

To βραβείο Booker για το 2023 κέρδισε το βιβλίο «Prophet Song»

To βραβείο Booker για το 2023 κέρδισε το βιβλίο «Prophet Song»
Ο Ιρλανδός συγγραφέας Paul Lynch κέρδισε το βραβείο Booker 2023 για το πέμπτο μυθιστόρημά του «Prophet Song», που διαδραματίζεται σε μια φανταστική Ιρλανδία που βυθίζεται στην τυραννία. Associated Press

Ο Ιρλανδός συγγραφέας Paul Lynch κέρδισε το βραβείο Booker 2023 για το πέμπτο μυθιστόρημά του «Prophet Song», που διαδραματίζεται σε μια φανταστική Ιρλανδία που βυθίζεται στην τυραννία. Περιγράφηκε ως ένα «συνταρακτικό και αληθινό» μυθιστόρημα που «αιχμαλωτίζει τις κοινωνικές και πολιτικές ανησυχίες της σημερινής μας ζωής» από την κριτική επιτροπή.

Η Καναδή μυθιστοριογράφος Edugyan, η οποία έχει προκριθεί δύο φορές για το βραβείο Booker, είπε ότι η απόφαση να απονεμηθεί στον Lynch το βραβείο των 50.000 λιρών «δεν ήταν ομόφωνη» και αποφασίστηκε με συζήτηση και πολλούς γύρους ψηφοφορίας που διήρκεσαν «περίπου έξι ώρες» στις Σάββατο.

Το «Prophet Song» διαδραματίζεται σε ένα εναλλακτικό Δουβλίνο. Μέλη της νεοσύστατης μυστικής αστυνομίας, που ιδρύθηκε από μια κυβέρνηση που στρέφεται προς τον ολοκληρωτισμό, εμφανίζονται στο κατώφλι της μικροβιολόγου Eilish ζητώντας πληροφορίες για τον σύζυγό της, ανώτερο στέλεχος της Ένωσης Δασκάλων της Ιρλανδίας. Σύντομα, εξαφανίζεται – μαζί με εκατοντάδες άλλους πολίτες – και η Eilish αφήνεται να φροντίζει τα τέσσερα παιδιά τους και τον ηλικιωμένο πατέρα της, παλεύοντας να κρατήσει την οικογένεια ενωμένη εν μέσω εμφυλίου πολέμου.

«Είναι μεγάλη χαρά που φέρνω το βραβείο στην Ιρλανδία», είπε ο Lynch, πρώην κριτικός κινηματογράφου, μόλις έλαβε το βραβείο. «Έκανα διακοπές στη Σικελία πριν από πολλά χρόνια, όπου είχα αυτή την έμπνευση, ήξερα ότι έπρεπε να το γράψω, και αυτή ήταν η κατεύθυνση που έπρεπε να πάρει η ζωή μου. Πήρα την απόφαση εκείνη την ημέρα να το κάνω, και τα κατάφερα. Και είμαι πολύ χαρούμενος που το έκανα».

Η νίκη του έρχεται λίγες μέρες μετά τις βίαιες διαδηλώσεις που ξέσπασαν στο κέντρο του Δουβλίνου μετά από επίθεση με μαχαίρι έξω από δημοτικό σχολείο που άφησε πίσω του τρία παιδιά τραυματισμένα. Η αστυνομία είπε ότι η αναταραχή προκλήθηκε από μια «εντελώς τρελή φατρία που οδηγείται από την ακροδεξιά ιδεολογία».

Ερωτηθείς για την αντίδρασή του στα γεγονότα, ο Lynch είπε ότι ήταν «έκπληκτος» και ταυτόχρονα «αναγνώρισε την αλήθεια ότι αυτού του είδους η βία είναι πάντα εκεί κάτω από την επιφάνεια».

«Δεν έγραψα αυτό το βιβλίο σαν προειδοποίηση, έγραψα το βιβλίο για να διατυπώσω το μήνυμα ότι τα πράγματα που συμβαίνουν στην ιστορία συμβαίνουν διαχρονικά ανά τους αιώνες και ίσως πρέπει να εμβαθύνουμε τις δικές μας απαντήσεις σε αυτή τη βία», είπε ο Lynch, προσθέτοντας αργότερα ότι «προφανώς δεν είναι πολιτικός μυθιστοριογράφος».

Αυτή είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που ένα μυθιστόρημα για τις πολιτικές συγκρούσεις κερδίζει το βραβείο. Το 2022, ο Shehan Karunatilaka κέρδισε με το The Seven Moons of Maali Almeida, που διαδραματίζεται κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου της Σρι Λάνκα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ