ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Χριστούγεννα στη Μακεδονία: Αρχαιοελληνικά και βυζαντινά έθιμα από τις Πρέσπες μέχρι τη Φλώρινα 

Χριστούγεννα στη Μακεδονία: Αρχαιοελληνικά και βυζαντινά έθιμα από τις Πρέσπες μέχρι τη Φλώρινα 

Από τις Πρέσπες έως τα χωριά της Εορδαίας Κοζάνης και από την Καστοριά έως και την Σιάτιστα, οι κάτοικοι της Δυτικής Μακεδονίας άνοιξαν την αυλαία του χριστουγεννιάτικου δωδεκαημέρου τραγουδώντας και χορεύοντας γύρω από τις φωτιές που έκαιγαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Πρόκειται για έθιμα που έχουν τις ρίζες τους στην αρχαιότητα και στα ρωμαϊκά Σατουρνάλια, ενώ στους χριστιανικούς χρόνους συνδέθηκαν με το θρησκευτικό γεγονός της γέννησης του Χριστού.

Οι Φωτιές της Φλώρινας

Στην πλατεία Ηρώων, δίπλα από τον Σακουλέβα, το ποτάμι που διασχίζει την πόλη, άναψε χθες η μεγαλύτερη από όλες τις φωτιές της Φλώρινας. Πρόκειται για το πιο γνωστό από όλα τα Χριστουγεννιάτικα έθιμα της Δυτικής Μακεδονίας, η μεγαλύτερη γιορτή που συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των επισκεπτών από όλη την Ελλάδα. Τα μεσάνυχτα 23 προς 24 Δεκέμβρη, κάθε γειτονιά ανάβει μία μεγάλη φωτιά και οι άνθρωποί της, κυρίως τα παιδιά, αναλαμβάνουν να την τροφοδοτούν με κέδρα και άλλα ξύλα που έχουν φροντίσει να συλλέξουν από το δάσος.

Στο πέρασμα του χρόνου το έθιμο της φωτιάς, κράτησε στοιχεία από τον μυσταγωγικό και αρχέγονο χαρακτήρα του, ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν προστεθεί οι μπάντες με τα χάλκινα, που τις συναντά κανείς σε κάθε γειτονιά να παίζουν σκοπούς της περιοχής, με το τοπικό ξινόμαυρο και το τσίπουρο να ρέει άφθονο.

«Κόλιαντα Μπάμπω»

Στα χωριά της Φλώρινας, του Αμυνταίου και της Εορδαίας οι κάτοικοι χόρευαν και τραγουδούσαν γύρω από την φωτιά «Κόλιαντα μπάμπω, Κόλιαντα» ενώ οι τοπικές ορχήστρες έπαιζαν τοπικούς παραδοσιακούς σκοπούς.

Κλαδαριές της Σιάτιστας

Η μεταβυζαντινή Σιάτιστα με τα σπουδαία αρχοντικά και την αρχιτεκτονική κληρονομιά, φωτίστηκε χθες το βράδυ από τις πενήντα και πλέον κλαδαριές που έκαιγαν σε όλες τις παλιές γειτονιές της πόλης. Εδώ η καύσιμη ύλη δεν είναι κορμοί δένδρων, αλλά ξερόχορτα και κλαδιά από την περιποίηση των αμπελιών και δένδρων της περιοχής. Η οργάνωση της κλαδαριάς είναι παιδική και εφηβική υπόθεση, από το συλλογή των καύσιμης ύλης, το στήσιμο της κλαδαριάς μέχρι και την τροφοδοσία της κατά την διάρκεια του γλεντιού.

Παρότι το θερμόμετρο έδειχνε δυο βαθμούς πάνω από το μηδέν, οι εκατοντάδες επισκέπτες απόλαυσαν κόκκινα κρασιά από τα κελλάρια της Σιάτιστας, χορεύοντας και τραγουδώντας γύρω από τις κλαδαριές.

Το έναυσμα της εκδήλωσης έδωσε ο δήμαρχος Βοΐου, Χρήστος Ζευκλής, που άναψε την πρώτη κλαδαριά στην πλατεία Γεράνεια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ