ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

O Μάρτιν Σκορσέζε εξηγεί γιατί του αρέσει τo TikTok - «Το βρίσκω διασκεδαστικό!»

O Μάρτιν Σκορσέζε εξηγεί γιατί του αρέσει τo TikTok - «Το βρίσκω διασκεδαστικό!»
Associated Press

Σε μια ηλικία που οι περισσότεροι σκηνοθέτες θα συνταξιοδοτούνταν ή θα τελείωναν την καριέρα τους (έγινε 81 ετών τον περασμένο Νοέμβριο), ο Σκορσέζε έχει ακόμα πολλά να κάνει – και την ενέργεια να τα κάνει. Σχεδόν φαίνεται να γερνάει… προς τα πίσω. Συνεχίζει να βγάζει φιλόδοξες –και επικά μεγάλες– ταινίες.

Το Killers of the Flower Moon διαρκεί σχεδόν τρεισήμισι ώρες. Ο προκάτοχός του, The Irishman, ήταν ακόμη μεγαλύτερη σαν ταινία. Ο σκηνοθέτης ασχολείται πλέον και με άλλα πράγματα: γυρίζει ντοκιμαντέρ και τηλεοπτικές εκπομπές, συμμετέχει στην παραγωγή ταινιών και, είναι σχεδόν ο τελευταίος επιζών της χρυσής εποχής του New Hollywood της δεκαετίας του 1970.

Και πάνω από όλα αυτά, κόντρα σε κάθε προσδοκία, ο Σκορσέζε βρήκε τον χρόνο να γίνει και σταρ των social media. «Προφανώς, αναγκάστηκα να ασχοληθώ με το TikTok», λέει.

Ο Φράνσις Φορντ Κόπολα πρόσφατα περιέγραψε τον Σκορσέζε ως «τον μεγαλύτερο εν ζωή σκηνοθέτη στον κόσμο» και τώρα ο ίδιος αυτός σκηνοθέτης φτιάχνει κλιπάκια 30 δευτερολέπτων για τα social media.

«Είναι κάπως διασκεδαστικό, στην πραγματικότητα», λέει. «Υπάρχει κάτι το παράξενο σε αυτά τα βίντεο και τα θεωρώ πολύ δημιουργικά» λέει ο Σκορσέζε για το TikTok.

Ο ίδιος κάνει πλέον και μεγάλες παραγωγές σε διαφημίσεις, όπως το πρόσφατο που έκανε για την εταιρία Squarespace.

Η Francesca δημοσίευσε ένα βίντεο όπου αυτή και ο μπαμπά της ποζάρουν στο TikTok. Έχει προβληθεί 3,6 εκατομμύρια φορές. Όπως έγραψε ένας από τους σχολιαστές: «Ο Μάρτιν Σκορσέζε που έχει μια κόρη από την Gen-Z είναι το καλύτερο πράγμα που έχει συμβεί ποτέ στο διαδίκτυο».

Υπάρχει κάτι συγκινητικό για έναν πολιτιστικό τιτάνα που ασπάζεται ανοιχτά την τεχνολογία της εποχής, αντί να είναι κολλημένος στους δρόμους του σαν ένας μπαμπάς που αρνείται να ξεφορτωθεί αυτή την παλιά τηλεόραση από της δεκαετία του '90.

Ο Μάρτιν Σκορσέζε δεν είναι άλλος ένας γέρος που φωνάζει για τη χαμένη του γενιά. Ασπάζεται τη νέα τεχνολογία μέσω της κόρης του και το κάνει πάντα με το ιδιαίτερο στυλ του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ