ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η πρωτότυπη μεξικάνικη σάτιρα όπου οι οικοδεσπότες ντύνονται... διαστημικοί πίθηκοι

Η πρωτότυπη μεξικάνικη σάτιρα όπου οι οικοδεσπότες ντύνονται... διαστημικοί πίθηκοι
Στιγμιότυπο από την μεξικάνικη τηλεοπτική σειρά «Mikorte Informativo» photo: Cadenatre

Από τότε που κυκλοφόρησε το The Planet of the Apes του Charlton Heston το 1968, το franchise έχει περάσει από πολλές διαφορετικές επαναλήψεις, διατηρώντας παράλληλα την ίδια βασική ιδέα ενός κόσμου που κατακλύζεται από πιθήκους ως κυρίαρχο είδος. Παρά τις ομοιότητες, όμως, δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την τηλεοπτική σειρά «Mikorte Informativo».

Ενώ το έπος επιστημονικής φαντασίας έχει δημιουργήσει τέσσερις ταινίες, ένα ριμέικ, μια επανεκκίνηση που ξεκίνησε μια δική της τριλογία με μια τέταρτη εγκατάσταση στο δρόμο, μια τηλεοπτική σειρά ζωντανής δράσης και μια σειρά κινουμένων σχεδίων στις πολλές επαναλήψεις της, το «Mikorte Informativo» είναι ένα κωμικό ειδησεογραφικό πρόγραμμα που ξεκίνησε από το Μεξικό.

Όπως και το Planet of the Apes, αν και οι ερμηνευτές-οικοδεσπότες φορούν απίστευτα ρεαλιστικές στολές πιθήκων, με την αξιοσημείωτη διαφορά είναι ότι στο «Mikorte Informativo» η «συμμορία» ξεκαθαρίζει ότι στην πραγματικότητα είναι πίθηκοι εξωγήινοι.

Η εκπομπή έκανε πρεμιέρα τον Νοέμβριο του 2009 στο δίκτυο Cadenatres και ήταν το πνευματικό τέκνο του μουσικού συγκροτήματος Mamá Pulpa, οι οποίοι αποφάσισαν να διευρύνουν τους δημιουργικούς τους ορίζοντες σε ένα παράλογο πρόγραμμα πραγματικών περιστατικών όπου μετέφεραν ειδήσεις ντυμένοι διαστημικοί πίθηκοι που ανακαλύπτουν και αντιδρούν στις καθημερινές εξελίξεις της Γης.

Αφού το δίκτυο έκλεισε τον Οκτώβριο του 2015, το «Mikorte Informativo» προβάλλεται αποκλειστικά στο YouTube. Το τελευταίο επεισόδιο παίχτηκε τον Νοέμβριο καθώς η τηλεθέαση δεν ήταν τόσο υψηλή. Σίγουρα όμως έμεινε στις καρδιές των τηλεθεατών που είχαν μία προτίμηση στα πιο περίεργα κι εναλλακτικά προγράμματα.

Το «Mikorte Informativo» ήταν κάτι που δεν είχε ξαναγίνει παγκοσμίως, κάτι σαν το The Daily Show αλλά ως ένα πραγματικό μέρος του σύμπαντος του Πλανήτη των Πιθήκων, και αυτό είναι που το έκανε ξεχωριστό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ