ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η ταινία τρόμου που έστειλε τους παραγωγούς της στα δικαστήρια

Η ταινία τρόμου που έστειλε τους παραγωγούς της στα δικαστήρια
Σκηνή από την ταινία «A Lizard in a Woman's Skin» του φημισμένου σκηνοθέτη giallo, Lucio Fulci. Photo/International Apollo Films Les Films Corona Atlántida Films

Το είδος των ταινιών τρόμου άρχισε να επιταχύνεται τη δεκαετία του 1960 λόγω της χαλάρωσης της λογοκρισίας στο Χόλιγουντ, επιτρέποντας περισσότερη βία να εισχωρήσει σε ταινίες τρόμου. Πριν, οι ταινίες τρόμου επικεντρώνονταν συχνά σε πλάσματα φαντασίας, όπως βρικόλακες και τέρατα, αλλά καθώς προχωρούσαν οι δεκαετίες, πολλοί σκηνοθέτες απομάκρυναν την προσοχή τους από το υπερφυσικό.

Αντίθετα, οι ταινίες τρόμου από τη δεκαετία του '60 και μετά επικεντρώνονταν συχνά σε τρόμους της πραγματικής ζωής, όπως τρελούς κατά συρροή δολοφόνους, που συνήθως φορούσαν τρομακτικές μάσκες. Το Psycho του Alfred Hitchcock ήταν ένα σημείο καμπής, με την απεικόνιση της σεξουαλικότητας και της ημι-γραφικής βίας που βοήθησαν στην ανάπτυξη αυτού του είδους τρόμου.

Ο Σλας των Guns N' Roses παραγωγός ταινιών τρόμου

Ωστόσο, μπορούμε να ευχαριστήσουμε τον ιταλικό τρόμο που βοήθησε σημαντικά στην εξέλιξη του είδους σε κάτι πιο έντεχνο και με επιρροή. Οι ιταλικές ταινίες giallo εμφανίστηκαν τη δεκαετία του '60 από σκηνοθέτες όπως ο Mario Bava και ο Lucio Fulci, ενσωματώνοντας μυστήρια δολοφονίας με απίστευτα κομψή κινηματογράφηση, σκηνογραφία και φωτισμό, νύξεις σεξουαλικής εκμετάλλευσης και συχνά έναν μασκοφόρο ή γαντοφορεμένο δολοφόνο. Στη συνέχεια, αυτές οι ταινίες έγιναν βασική πηγή έμπνευσης για το είδος slasher.

Το είδος giallo συνεχίστηκε στη δεκαετία του 1970, με εξέχουσες ταινίες από τον Dario Argento, όπως το The Bird With the Crystal Plumage και το Deep Red. Εν τω μεταξύ, οι Bava και Fulci συνέχισαν να δημιουργούν ταινίες, κάνοντας αυτούς τους τρεις σκηνοθέτες την ιερή τριάδα του είδους.

Ο Fulci κυκλοφόρησε το A Lizard in a Woman's Skin το 1971, ένα από τα πιο κομψά και εμβληματικά έργα του. Η Florinda Bolkan υποδύεται την Carol, η οποία στον ύπνο της παρασύρεται σε έναν κόσμο σεξ, βίας και ναρκωτικών. Ωστόσο, όταν μια πραγματική δολοφονία συμβαίνει κοντά, η ζωή της γίνεται όλο και πιο περίπλοκη.

Ο Mickey Mouse μεταμορφώνεται σε serial killer σε νέα ταινία τρόμου

Η ταινία είναι μία από τις πιο καλτ gialo ταινίες εκεί έξω, με έντονο κόκκινο ή έντονο μπλε φωτισμό που χρωματίζει την οθόνη. Το A Lizard in a Woman's Skin περιλαμβάνει ένα βασικό στοιχείο του είδους - τεχνητό αίμα που μοιάζει με μπογιά - που κάνει τις σκηνές δολοφονίας πολύ λιγότερο αληθοφανείς.

Ωστόσο, αυτό δεν εμπόδισε τους σκηνοθέτες να οδηγηθούν στο δικαστήριο λόγω ορισμένων φρικιαστικών σκηνών. Αντίθετα, ανακρίθηκαν για λόγους κακοποίησης ζώων. Τα ζώα φαινόταν να είναι ζωντανά ενώ οι χαρακτήρες πειραματίζονταν πάνω τους, κάτι που εξόργισε πολλούς θεατές που πίστευαν ότι ο Fulci είχε χρησιμοποιήσει πραγματικά ζώα.

Ευτυχώς, ήταν όλα ψεύτικα, αν και η αίθουσα του δικαστηρίου αναγκάστηκε να δει αυτά τα φρικιαστικά πλάνα όταν παρουσιάστηκαν ως αποδεικτικά στοιχεία. Έτσι, ο σκηνοθέτης και οι παραγωγοί γλίτωσαν. Βέβαια, όσοι δουν αυτή την - κλασική πλέον - ταινία μπορεί να βρεθούν να παρακολουθούν ις σκηνές με φρίκη. λόγω της γραφικής και ρεαλιστικής φύσης τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ