ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αναγνωρίστηκε η μυστηριώδης γυναίκα από το εξώφυλλο του ομώνυμου άλμπουμ των Black Sabbath

Αναγνωρίστηκε η μυστηριώδης γυναίκα από το εξώφυλλο του ομώνυμου άλμπουμ των Black Sabbath
Η γυναίκα που εμφανίζεται στο εξώφυλλο των Black Sabbath είναι η Louisa Livingstone. photo: YouTube still

Το περασμένο Σαββατοκύριακο συμπληρώθηκαν 50 χρόνια από το ντεμπούτο ομότιτλο άλμπουμ του 1970 των Black Sabbath. Ο εμβληματικός δίσκος έφερε ένα εξίσου εμβληματικό εξώφυλλο, το οποίο εμπνέει τον κόσμο του metal ήχου μέχρι σήμερα.

Ο φωτογράφος πίσω από το εξώφυλλο, Keith "Keef" Macmillan, μίλησε για τη φωτογραφία, αποκαλύπτοντας τελικά την ταυτότητα της γυναίκας στην εικόνα.

Η γυναίκα που εμφανίζεται στο εξώφυλλο των Black Sabbath είναι η Louisa Livingstone. Η Livingstone ήταν περίπου 18 ετών τότε και εργαζόταν ως μοντέλο.

«Ήταν ένα φανταστικό μοντέλο», περιγράφει ο Macmillan. «Ήταν αρκετά μικροκαμωμένη, πολύ, πολύ συνεργάσιμη. Ήθελα κάποιον μικροκαμωμένο γιατί απλώς έδινε στο τοπίο λίγο μεγαλύτερη μεγαλοπρέπεια. Έκανε όλα τα άλλα να φαίνονται μεγάλα», πρόσθεσε ο φωτογράφος.

Για την τοποθεσία, ο Macmillan επέλεξε τον νερόμυλο Mapledurham του 15ου αιώνα στο Oxfordshire, περίπου 80 λεπτά με το αυτοκίνητο από το Λονδίνο. Στην τελική εικόνα, η Livingstone απεικονίζεται ως μια φιγούρα που μοιάζει με μάγισσα, ντυμένη στα μαύρα, που στέκεται ανάμεσα σε δέντρα μπροστά από ένα απόκοσμο λευκό κτίριο.

Η Louisa Livingstone είναι η γυναίκα στο πρώτο εξώφυλλο του άλμπουμ των Black Sabbath. Σήμερα φτιάχνει ηλεκτρονική μουσική. photo/Reddit/Bandcamp.

«Σήμερα είναι πολύ πιο εκσυγχρονισμένο, ωραιοποιημένο και τουριστικό σημείο», περιγράφει ο Macmillan. «Τότε, ήταν ένα αρκετά υποβαθμισμένο και αρκετά τρομακτικό μέρος. Το μέρος είχε μια απόκοσμη αίσθηση.»

Ο Macmillan αποφάσισε να χρησιμοποιήσει υπέρυθρο φιλμ της Kodak, που συνήθως χρησιμοποιείται για αεροφωτογράφηση. Για να καταφέρει να «πιάσει» το υπέρυθρο φως ξεκίνησαν τις λήψεις όσο το δυνατόν νωρίτερα. Στη συνέχεια, ο Macmillan έκανε «κάτι αλχημείες για να αποκτήσει αυτό το ελαφρώς σκοτεινό, σουρεαλιστικό, μαγικό συναίσθημα». Έβρασε και πάγωσε το φιλμ για να γίνει κοκκώδες και απροσδιόριστο.

Η Livingstone αναγνωρίστηκε πρόσφατα. Μιλώντας για την εικόνα θυμήθηκε: «Έπρεπε να σηκωθώ περίπου στις τέσσερις η ώρα το πρωί, ή κάτι τέτοιο». «Ήταν ένα από αυτά τα πολύ κρύα αγγλικά πρωινά», συνέχισε. «Θυμάμαι ότι ο Keith έριχνε επιπλέον ξηρό πάγο, πετώντας το στη λίμνη, και αυτό δεν φαινόταν να λειτουργεί πολύ καλά, έτσι χρησιμοποίησε μια μηχανή καπνού».

Ο Macmillan έφερε μαζί του ένα βαλσαμωμένο κοράκι και μια πραγματική μαύρη γάτα. Ο Macmillan λέει ότι η Livingstone κρατά τη γάτα στο τελευταίο πλάνο, αν και η ίδια η Livingstone δεν θυμάται τη γάτα.

«Όταν είδα το εξώφυλλο, σκέφτηκα ότι ήταν αρκετά ενδιαφέρον. Σκέφτηκα ότι αυτή εδώ η γυναίκα θα μπορούσε να είναι οποιαδήποτε», είπε η Livingstone.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ