ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πώς ένα χαμένο έργο του Keith Haring πωλήθηκε «πακέτο» με ένα διαμέρισμα στο Μανχάταν

Πώς ένα χαμένο έργο του Keith Haring πωλήθηκε «πακέτο» με ένα διαμέρισμα στο Μανχάταν
Από αριστερά: Keith Harring, ο ηθοποιός Mikijiro Hira, Yoko Ono, Andy Warhol και ο σκηνοθέτης Yukio Ninagawa στην Nέα Υόρκη το 1986. (AP Photo/Osamu Honda)

Αναδυόμενος από τη ζωντανή κουλτούρα γκράφιτι της Νέας Υόρκης κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980, ο Keith Haring είναι ίσως ένας από τους πιο εξέχοντες καλλιτέχνες του 20ου αιώνα. Ακόμη και για όσους δεν ενδιαφέρονται για τον κόσμο της τέχνης, το πολύχρωμο και απλοϊκό καλλιτεχνικό του στυλ είναι άμεσα αναγνωρίσιμο.

Ο γεννημένος στην Πενσυλβάνια καλλιτέχνης είχε φιλοτεχνήσει ένα ξεχασμένο κτίριο στην Tribeca του Μανχάταν. Βρίσκεται στο 260 West Broadway, το κτήριο έχει μια μακρά και ιστορική ιστορία. Στις αρχές του 20ου αιώνα, με την πόλη της Νέας Υόρκης σε άνοδο, το κτίριο χρησιμοποιήθηκε από εμπόρους μαλλιού προτού καταληφθεί από το καλλιτεχνικό κίνημα της πόλης κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970.

Ήταν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου που ο Keith Haring μετακόμισε στο Lower East Side της Νέας Υόρκης για να αρχίσει να σπουδάζει στο School of Visual Arts της Νέας Υόρκης.

Ενώ σπούδαζε στο σχολείο, ο Haring έγινε κοντά σε εξέχουσες προσωπικότητες της υποκουλτούρας γκράφιτι της πόλης, «ακονίζοντας» το καλλιτεχνικό του στυλ. Λίγο καιρό αφότου ο Haring άρχισε να σπουδάζει στη Σχολή Εικαστικών Τεχνών, το κτηριο του 260 West Broadway μετατράπηκε σε πολυτελή διαμερίσματα.

Αν και μεγάλο μέρος του κτηρίου καταλήφθηκε από αυτά τα πολυτελή διαμερίσματα, το επίπεδο του ισογείου παρέμεινε ουσιαστικά αμετάβλητο. Ο χώρος που χρησιμοποιήθηκε αρχικά για την New York Wool Exchange Company μετατράπηκε στη συνέχεια ως αναδυόμενη γκαλερί τέχνης, εστιατόριο και τελικά ως χώρος αποθήκευσης. Προς το τέλος της χιλιετίας, το κτίριο αγοράστηκε από τον Mark Colaio, ανώτερο διευθυντή στην εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Cantor Fitzgerald.

Την ίδια χρονιά οι αρχιτέκτονες Todd Ernst και Frank Servidio ξεκίνησαν τις εργασίες για την ανακαίνιση του κτηρίου, κατά τη διάρκεια της οποίας βρήκαν μια χαμένη τοιχογραφία του Keith Haring κάτω από ένα στρώμα χρώματος.

Η τοιχογραφία θεωρείται ότι δημιουργήθηκε από τον Haring το 1979 ενώ σπούδαζε στη Σχολή Εικαστικών Τεχνών, λίγο πριν το κτίριο μετατραπεί για πρώτη φορά σε διαμερίσματα. Ο Ernst είπε αργότερα στο New York Magazine: «Το γεγονός ότι επέζησε είναι εκπληκτικό. Το έργο είναι κατασκευασμένο με σπρέι και είναι υδατοδιαλυτό.»

Το έργο τέχνης, το οποίο έχει επιβεβαιωθεί από το The Keith Haring Foundation, έχει διατηρηθεί εντός του κτηρίου. Ενώ ο Colaio δεν είχε ποτέ την ευκαιρία να δει την ανακαίνιση να έχει ολοκληρωθεί, το διαμέρισμα εισήχθη στην αγορά το 2007 για το αστρονομικό ποσό των 16.000.000 δολαρίων. Το διαμέρισμα περιλαμβάνει δύο υπνοδωμάτια, πέντε μπάνια, μια αίθουσα χορού, μια κάβα και, φυσικά, την τοιχογραφία του Keith Haring.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ