ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Καλλιτέχνης απειλεί να ρίξει οξύ σε πασίγνωστα έργα τέχνης εάν ο Τζούλιαν Ασάνζ πεθάνει στη φυλακή

Καλλιτέχνης απειλεί να ρίξει οξύ σε πασίγνωστα έργα τέχνης εάν ο Τζούλιαν Ασάνζ πεθάνει στη φυλακή
photo/YouTube

Ο ρωσικής καταγωγής εννοιολογικός καλλιτέχνης Andrei Molodkin απείλησε να καταστρέψει πολλά καλλιτεχνικά αριστουργήματα από μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα στην ιστορία της τέχνης, εάν ο ιδρυτής των Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ πεθάνει στη φυλακή.

Ο Molodkin έχει αποκτήσει 16 κλασικά έργα τέχνης, συμπεριλαμβανομένων διάσημων κομματιών των Pablo Picasso, Sarah Lucas, Andy Warhol και Rembrandt, συνολικής αξίας άνω των 45 εκατομμυρίων δολαρίων, και τα έχει αποθηκεύσει σε ένα ειδικά σχεδιασμένο θησαυροφυλάκιο.

Ο καλλιτέχνης ισχυρίζεται ότι το θησαυροφυλάκιο είναι εξοπλισμένο με έναν «διακόπτη», ο οποίος θα απελευθερώσει ένα εξαιρετικά διαβρωτικό οξύ που θα καταστρέψει τους πολύτιμους πίνακες αν ο Ασάνζ πεθάνει όσο είναι στη φυλακή. Ο Molodkin ισχυρίζεται ότι έχει την υποστήριξη της γυναίκας του Ασάνζ, Stella.

«Στην καταστροφική μας εποχή – όταν έχουμε τόσους πολλούς πολέμους – το να καταστρέψεις τέχνη είναι περισσότερο ταμπού από το να καταστρέψεις τη ζωή ενός ανθρώπου», είπε στο Sky News.

Ο Molodkin συνέχισε: «Από τότε που ο Τζούλιαν Ασάνζ βρίσκεται στη φυλακή, η ελευθερία της έκφρασης, η ελευθερία του λόγου, η ελευθερία της πληροφόρησης καταπιέζεται όλο και περισσότερο. Έχω αυτό το συναίσθημα πολύ έντονα τώρα».

Μιλώντας για τις ιδιαιτερότητες του έργου «Dead Man's Switch», ο Molodkin εξήγησε ότι ενώ το θησαυροφυλάκιο βρίσκεται στο στούντιο του στη νότια Γαλλία, σκοπεύει να το μετακομίσει σε ένα μουσείο, όπου θα εκτίθεται μαζί με ένα χρονόμετρο αντίστροφης μέτρησης 24 ωρών, το οποίο θα πρέπει να επαναφέρεται σε καθημερινή βάση μόλις φτάνουν νέα από πηγή κοντά στον Ασάνζ είναι ακόμα ζωντανός.

Εκτός από τα δικά του έργα και τη συλλογή του, πολλά από τα κομμάτια που περιέχονται στο θησαυροφυλάκιο έχουν δωριστεί από επιμελητές και μουσεία που συμμερίζονται την υπόθεση μετά τη δίκη του Ασάνζ για μια αποστολή στις ΗΠΑ, όπου μπορεί να αντιμετωπίσει έως και 175 χρόνια φυλακή βάσει του νόμου περί κατασκοπείας.

Όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο της καταστροφής, ένας δωρητής απλώς σχολίασε: «Η ελευθερία είναι πιο σημαντική».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ