ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οι Idles αποκαλύπτουν γιατί δεν παίζουν πλέον τα κλασικά τους τραγούδια

Οι Idles αποκαλύπτουν γιατί δεν παίζουν πλέον τα κλασικά τους τραγούδια

Το συγκρότημα Idles. 

photo/Instagram

Οι Idles δεν θέλουν να παίζουν τα παλιότερα τραγούδια τους γιατί φοβούνται την κατακραυγή του κοινού. 

Στη μουσική υπάρχουν διαφορετικές απόψεις γύρω από το πώς πρέπει να γράφει ένας καλλιτέχνης, τι πρέπει να γράφει, πώς να ερμηνεύει και ποια τραγούδια πρέπει να ερμηνεύονται. Ωστόσο, ένα πράγμα που παραμένει σχετικά σταθερό σε όλους τους μουσικούς είναι μια ξεκάθαρη δήλωση: «Παίξτε τις επιτυχίες σας». Ωστόσο, αυτό δεν είναι κάτι που επιλέγουν να ακολουθήσουν οι Idles.

Η πλειονότητα των καλλιτεχνών συμφωνεί ότι όταν έρθει η ώρα να ανέβουν στη σκηνή και να παίξουν, το setlist θα είναι προσεκτικά επιμελημένο ώστε να περιλαμβάνει γνωστές επιτυχίες. Ωστόσο, ορισμένοι διαφωνούν. Για παράδειγμα, ο Bob Dylan είναι διάσημος για την αλλαγή των τραγουδιών στο setlist. Πολλοί αρνούνται να παίξουν γνωστά τραγούδια τους για προσωπικούς λόγους, αλλά γενικά, αν πάτε σε μια ζωντανή εμφάνιση, το λογικό είναι να περιμένετε να ακούσετε τα πιο γνωστά κομμάτια.

Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει πάντα για τους οπαδούς των Idles. Το πανκ συγκρότημα έχει κάνει καριέρα ανατρέποντας τις προσδοκίες παίζοντας με πάθος και θυμό σε θέματα αγάπης και χαράς. Τους έχουν ορίσει ως ένα από τα μεγαλύτερα ροκ σύνολα στη Βρετανία αυτή τη στιγμή.

«Πάντα έβρισκα τη βία ως ένα όμορφο πράγμα στην τέχνη», είπε ο frontman της μπάντας Joe Talbot σε μια νέα συνέντευξη στο The Independent. Όταν μίλησε για το τρίτο τους άλμπουμ Ultra Mono, δήλωσε πώς οι στίχοι προσωποποιούσαν τέλεια τον θυμό του εκείνη την εποχή. «Γράψτε αυτές τις λέξεις και θα δείτε ότι δεν είναι λόγια ενός υγιούς άνδρα. Ήμουν φοβισμένος, χαμένος και θυμωμένος».

Ο συνάδελφός του στο συγκρότημα, Mark Bowen, παρενέβη σε αυτό το σημείο, λέγοντας ότι αν και υπάρχει ξεκάθαρη ποσότητα θυμού και μίσους που ενέπνευσε αυτούς τους στίχους, τουλάχιστον ήταν ειλικρινής και ο Talbot δεν άργησε να συμφωνήσει. «Αυτό είναι αλήθεια», λέει.

Αυτό φέρνει τον Talbot σε μια αποκάλυψη που τον ενσαρκώνει ως ερμηνευτή και συγγραφέα. Ανεξάρτητα από το θέμα στο επίκεντρο της δουλειάς του ή το πώς σκοπεύει να εκτελέσει το κομμάτι όταν βρίσκεται στη σκηνή, ο πιο κρίσιμος παράγοντας είναι ότι ό,τι κι αν κάνει, πρέπει να είναι ειλικρινής.

Και πρόσθεσε: «Δεν λέω ποτέ ψέματα – εκτός από το "Great" στο Joy As An Act of Resistance. Αυτό το τραγούδι είναι σαν ένα κακό κούρεμα, γι' αυτό δεν το παίζουμε. Δεν είμαι εγώ».

Το Joy As An Act of Resistance ήταν το ρεκόρ του 2018 του συγκροτήματος, το οποίο συνδύαζε πιασάρικα ρεφρέν, συναρπαστικά όργανα και μια αναπλαισίωση της σύγχρονης αρρενωπότητας, αποτυπώνοντας μια ακριβή στιγμή στη Βρετανία μετά το Brexit.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ