ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

58o Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Ανοιχτή πρόσκληση σε δημιουργούς

58o Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Ανοιχτή πρόσκληση σε δημιουργούς

Με δύο κινήσεις του το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ο μεγαλύτερος κινηματογραφικός θεσμός της χώρας, ζεσταίνει τα δημιουργικά γρανάζια του πριν τη φετινή διοργάνωση που θα φέρει στη Θεσσαλονίκη την έβδομη τέχνη ξανά στο ετήσιο, διεθνές ραντεβού για δημιουργούς και εκείνους που τους αγαπάμε.

Ταυτόχρονα διεθνές και ελληνικό με πλούσια δραστηριότητα που περιλαμβάνεται η προβολή ταινιών των διαφόρων τμημάτων, η προβολή της πρόσφατης ελληνικής παραγωγής, τα κινηματογραφικά αφιερώματα, οι τιμητικές τελετές προς τους προσκεκλημένους κινηματογραφιστές, η διοργάνωση της Αγοράς, masterclasses και ανοιχτών συζητήσεων το Φεστιβάλ φέτος κάνει ανοιχτή πρόκληση σε δημιουργικούς ανθρώπους της οπτικής επικοινωνίας για το δημιουργικό της αφίσας της φετινής 58ης διοργάνωσης (2 – 12/11/2017).

Το Φεστιβάλ επιδιώκει να προβάλει µε σαφήνεια τα παρακάτω χαρακτηριστικά που αποτελούν τον πυρήνα της ταυτότητάς του: Η πόλη της Θεσσαλονίκης, νέα ταλέντα, ανακάλυψη, συµµετοχή, συναίσθηµα, γιορτή, πρόκληση, διαφορετικότητα / ποικιλοµορφία, έµπνευση, φιλικότητα. Οι επί µέρους στοχεύσεις µας για την διεξαγωγή του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης είναι:

Α. Η ενίσχυση της αφοσίωσης του "πυρήνα" των φεστιβαλιστών (κατά κύριο λόγο νέοι άνθρωποι) και η επέκτασή του σε νέα κοινά- στόχους.

Β. Η στενότερη σύνδεση του Φεστιβάλ µε την πόλη της Θεσσαλονίκης.

Γ. Η αποτελεσµατικότερη παρουσίαση του Φεστιβάλ στο πλαίσιο του ανταγωνισµού µε τα άλλα φεστιβάλ του εξωτερικού.

Με βάση τα παραπάνω, το Φεστιβάλ απευθύνει πρόσκληση ενδιαφέροντος σε φυσικά και νοµικά πρόσωπα για την κατάθεση προτάσεων για το δηµιουργικό της αφίσας του 58ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Οι ενδιαφερόµενοι µπορούν να υποβάλουν έως και τρεις προτάσεις µόνο σε ηλεκτρονική µορφή (JPEG ή PDF) στις στις εξής δύο διαστάσεις: 1) 48x60 cm & 2) 33x48 cm. Οι προτάσεις πήραν παράταση μέχρι τις 30 Ιουνίου 2017 ύστερα από επιθυμία δημιουργών που θα λάβουν μέρος στη διαδικασία για λίγο επιπλέον χρόνο ώστε να ολοκληρώσουν τις προτάσεις τους.

Το Φεστιβάλ ζητά ιδέες μόνο για εικαστικό αφίσας για το 58ο Φεστιβάλ που θα πραγματοποιηθεί από τις 2 έως τις 12 Νοεμβρίου 2017 ενώ οι όποιες προσαρμογές χρειαστούν θα γίνουν από το Φεστιβάλ και δεν θα επιβαρύνουν τον δημιουργό.

Υπενθυμίζεται ότι μπορούν να συμμετάσχουν φυσικά και νομικά πρόσωπα- γραφίστες, εικαστικοί, καλλιτέχνες κ.α. και η τελική αφίσα θα αποφασιστεί ύστερα από συζήτηση με την τριμελή γνωμοδοτική επιτροπή που αποτελείται από καταξιωμένους ανθρώπους της τέχνης (Συραγώ Τσιάρα, Διευθύντρια του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, Άγγελο Παπαδημητρίου, εικαστικό, ηθοποιό και τραγουδιστή και Γιώργο Ζώη, σκηνοθέτη).

Τέλος η αμοιβή για το έργο που θα επιλεγεί είναι 1500 ευρώ (συν ΦΠΑ). Οι προτάσεις πρέπει να κατατεθούν μέχρι την Παρασκευή 30 Ιουνίου 2017 στις 17:30, στο e-mail sstavropoulos@filmfestival.gr. Για τυχόν ερωτήσεις ή διευκρινήσεις μπορείτε να καλείτε στο τηλ. 210.8706000 ενώ περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ.

Πρόσκληση για κατάθεση Ελληνικών ταινιών

Επιπλέον από την Τετάρτη 14 Ιουνίου 2017 έχει ήδη ξεκινήσει η κατάθεση ελληνικών ταινιών για το 58ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης που θα πραγματοποιηθεί από τις 2 έως τις 12 Νοεμβρίου 2017.

Το ελληνικό σινεμά θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο και στη φετινή επερχόμενη διοργάνωση. Οι δράσεις που υλοποιήθηκαν στο περσινό 57ο ΦΚΘ (μεταξύ άλλων, η καθιέρωση του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου, η Ημέρα Ελληνικού Κινηματογράφου, οι υπηρεσίες networking, κλπ) συνεχίζονται και φέτος ενισχυμένες.

Αναβαθμίζουν έτσι την παρουσία των ελληνικών ταινιών στο φεστιβάλ, προσκαλώντας τους έλληνες δημιουργούς να αξιοποιήσουν ακόμα περισσότερο όλες τις δομές που τους προσφέρει ο θεσμός, συμπεριλαμβανομένων και των αναπτυξιακών σκελών του τμήματος της Αγοράς.

Στην επίσημη ιστοσελίδα του φεστιβάλ www.filmfestival.gr είναι διαθέσιμος ο κανονισμός διεξαγωγής του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου, καθώς και η αίτηση συμμετοχής ελληνικών ταινιών με προθεσμία υποβολής την Δευτέρα 11η Σεπτεμβρίου 2017.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ