ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

«Υπήρξα θύμα αιμομιξίας ως παιδί» εξομολογήθηκε η Εμανουέλ Μπεάρ

«Υπήρξα θύμα αιμομιξίας ως παιδί» εξομολογήθηκε η Εμανουέλ Μπεάρ
Η Εμανουέλ Μπεάρ στο Φεστιβάλ των Καννών τον Μάιο του 2022 Vianney Le Caer/Invision/AP

Η Γαλλίδα ηθοποιός Εμανουέλ Μπεάρ αποκάλυψε ότι υπήρξε θύμα αιμομιξίας, αφηγούμενη την ιστορία της στο ντοκιμαντέρ «Un silence si bruyant» (Μια σιωπή τόσο δυνατή).

H 60χρονη ηθοποιός, γνωστή από ταινίες όπως «Mission: Impossible» (1996), «Η ωραία καυγατζού» (1991), «Μια καρδιά τον χειμώνα» (1992), «Η Μανόν των πηγών» (1986), δήλωσε στο πλαίσιο του ντοκιμαντέρ, το οποίο συν-σκηνοθέτησε με την Αναστασία Μίκοβα, ότι κακοποιήθηκε σεξουαλικά μεταξύ 10 και 14 ετών.

Μιλώντας στη δημοσιογραφική παρουσίαση του ντοκιμαντέρ, που θα προβληθεί στις 24 Σεπτεμβρίου στο γαλλικό κανάλι Μ6, η Μίκοβα ξεκαθάρισε ότι ο πατέρας της Μπεάρ – ο τραγουδιστής Γκι Μπεάρ – δεν ήταν το πρόσωπο που την κακοποίησε. Και συνέχισε λέγοντας ότι η Μπεάρ δεν ήθελε να κατονομάσει τον θύτη της για «οικογενειακούς λόγους». Στο ντοκιμαντέρ, η ηθοποιός λέει ότι ήταν η γιαγιά της που την «έσωσε» από την κακοποίηση.

Η ταινία αφηγείται τις ιστορίες άλλων τεσσάρων θυμάτων: της Νόρμα, η οποία βιάστηκε από τον παππού της μεταξύ 3 και 12 ετών, της Πασκάλ, η οποία βιάστηκε από τον πατέρα της σε ηλικία 12 ετών, της Σάρα, η κόρη της οποίας δέχθηκε επίθεση από τον πατέρα της μεταξύ 4 και 8 ετών, και του Ζοακίμ, ο οποίος δέχθηκε σεξουαλική επίθεση και από τους δύο γονείς του – εναντίον των οποίων κατέθεσε τελικά μήνυση πριν από δύο χρόνια.

Στη δημοσιογραφική παρουσίαση προβλήθηκε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα της Εμανουέλ Μπεάρ: «Δεν ήθελα να μιλήσω, ήθελα να κάνω χώρο για να μιλήσουν άλλοι», είπε. «Όταν βρέθηκα απέναντι στους ίδιους, στην ειλικρίνειά τους και τη γενναιότητά τους, σκέφτηκα ότι έπρεπε να μιλήσω κι εγώ».

Η Μπεάρ μίλησε επίσης για το ντοκιμαντέρ σε συνέντευξή της στο περιοδικό Elle: «Αυτή η σιωπή, η οποία επιβάλλεται πρώτα από το άτομο που σε βιάζει, αυτή η σιωπή κάνει έναν τρομερό θόρυβο μέσα σου και παίρνει κάθε είδους μορφές», είπε.

«Αν τα παιδιά ακούγονται αλλά δεν γίνονται πιστευτά, κλείνονται στους εαυτούς τους», λέει στη διάρκεια του ντοκιμαντέρ ο Εντουάρ Ντιράν, πρόεδρος της Ανεξάρτητης Επιτροπής για την Αιμομιξία και τη Σεξουαλική Κακοποίηση Παιδιών. «Το να ακουστείς είναι ένας δρόμος με εμπόδια», λέει η Εμανουέλ Μπεάρ. «Πόσο μάλλον όταν είσαι παιδί. Όταν ήμουν νέα, η λέξη "αιμομιξία" δεν υπήρχε, ήταν απόλυτο ταμπού. Έκανα λοιπόν αυτή την ταινία, από αγάπη για το παιδί που ήμουν κάποτε» .

ΔΗΜΟΦΙΛΗ