ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Αυτές είναι οι 10 χειρότερες ταινίες των 100 χρόνων της Disney

Αυτές είναι οι 10 χειρότερες ταινίες των 100 χρόνων της Disney
«Το Κοτοπουλάκι», «Η 1η Ταινία του Νταγκ», «Αεροπλάνα», «Το Βιβλίο της Ζούγκλας 2», τέσσερις από τις χειρότερες ταινίες της Disney όλων των εποχών, σύμφωνα με τη βαθμολογία του Rotten Tomatoes Disney / iPiccy

Τα στούντιο της Walt Disney γιόρτασαν τον περασμένο Οκτώβριο 100 χρόνια κινηματογραφικής δημιουργίας, μέσα στα οποία χάρισαν στο κοινό έναν πλήθος από εμβληματικά και πρωτοποριακά αριστουργήματα κινουμένων σχεδίων.

Δεν ήταν όμως όλες οι ταινίες καλές ή επιτυχημένες – είτε επειδή δεν κατάφεραν να βρουν το κοινό τους κατά την αρχική τους κυκλοφορία, είτε επειδή ήταν απογοητευτικά σίκουελ αριστουργηματικών πρωτότυπων ταινιών, είτε επειδή απλώς δεν ανταποκρίθηκαν στο αναμενόμενο επίπεδο ποιότητας.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Rotten Tomatoes, που συγκεντρώνει κριτικές και βγάζει ένα μέσο όρο βαθμολογίας, οι 10 ταινίες που ακολουθούν είναι οι χειρότερες στα 100 χρόνια της Disney. Σημειώνουμε ότι η λίστα αφορά ταινίες που προβλήθηκαν στους κινηματογράφους, γιατί αν υπολογίσουμε και εκείνες που κυκλοφόρησαν απευθείας σε βίντεο/DVD, η ποιότητα πέφτει ακόμη περισσότερο…

10. Ευχή (2023)

Βαθμολογία Rotten Tomatoes: 50%

To «Wish», η πιο πρόσφατη ταινία της Disney είχε στόχο να γιορτάσει τα 100 της χρόνια και ήταν γεμάτη από αναφορές σε προηγούμενες ταινίες, ενώ οπτικά προσπάθησε να θυμίσει ταινίες παλαιότερων εποχών, εκμεταλλευόμενη ταυτόχρονα την τελευταία τεχνολογία στο animation. Ωστόσο δεν διαθέτει αρκετές αρετές για να σταθεί από μόνη της, ενώ ελάχιστα από τα τραγούδια της μένουν στο μυαλό.

9. Η Χαμένη Ατλαντίδα (2001)

Βαθμολογία Rotten Tomatoes: 49%

Αν και από πολλούς το «Atlantis: The Lost Empire» θεωρείται σήμερα υποτιμημένο cult classic, η ιστορία αυτή ενός πληρώματος αρχαιολόγων και εξερευνητών που ταξιδεύουν στα βάθη του ωκεανού για να ανακαλύψουν τη χαμένη Ατλαντίδα ήταν μια τεράστια αποτυχία τόσο τις κριτικές όσο και στο box office. Τα προβλήματα στην παραγωγή της, με ξαφνική μείωση του προϋπολογισμού και διαφωνίες ανάμεσα στους δημιουργούς και το στούντιο είχαν ως αποτέλεσμα ένα χαοτικό και σχετικά ατελές τελικό προϊόν, που απείχε πολύ από τα πρότυπα της Disney εκείνη την εποχή.

8. Πίτερ Παν: Επιστροφή στη Χώρα του Ποτέ (2002)

Βαθμολογία Rotten Tomatoes: 45%

Σχεδόν μισό αιώνα μετά τον «Πίτερ Παν» κατέφθασε αυτό το σίκουελ της κλασικής ταινίας. Αν και εκείνη την εποχή τα περισσότερα σίκουελ της Disney προορίζονταν για την αγορά του VHS και του DVD, το «Return to Never Land» ήταν μία από τις λίγες εξαιρέσεις που προβλήθηκαν στις αίθουσες. Αυτό ωστόσο δεν το κάνει καλύτερο από τα άλλα σίκουελ, καθώς δεν έχει να προσθέσει τίποτα απολύτως στο πρωτότυπο. Οι περισσότεροι, μάλιστα, έχουν ξεχάσει την ύπαρξή του.

7. Αεροπλάνα 2: Ιπτάμενοι πυροσβέστες (2014)

Βαθμολογία Rotten Tomatoes: 44%

Το άλλοτε ψεκαστικό αεροπλάνο Dusty που έγινε πρωταθλητής αγώνων ταχύτητας, εδώ αναγκάζεται να αλλάξει καριέρα και να γίνει πυροσβέστης. Αν και θεωρείται λίγο καλύτερο από την αρχική ταινία «Αεροπλάνα», το σίκουελ «Planes: Fire & Rescue» είναι μία από τις πιο βαρετές ταινίες κινουμένων σχεδίων, που δεν κάνει σχεδόν τίποτα για να διασκεδάσει κάποιον πάνω από την ηλικία των 8 ετών…

6. Μπάμπι 2: Ο Πρίγκιπας του Δάσους (2006)

Βαθμολογία Rotten Tomatoes: 44%

Το σίκουελ μιας από τις πρώτες και σπουδαιότερες ταινίες της Disney, κυκλοφόρησε 64 (!) χρόνια μετά. Αν και δεν προβλήθηκε στους κινηματογράφους των ΗΠΑ, ταξίδεψε σε διεθνείς αίθουσες όπου κέρδισε περίπου 35 εκατ. δολάρια. Όπως και άλλα σίκουελ της Disney, το «Bambi II» προσθέτει ελάχιστα στην αρχική ιστορία, ανακυκλώνοντας μάλιστα ολόκληρες σκηνές από την πρώτη ταινία. Αν και θεωρείται από τις καλύτερες προσπάθειες της εταιρείας σε αυτόν τον τομέα, υστερεί υπερβολικά σε σύγκριση με το πρωτότυπο.

5. Ο Αδελφός μου ο Αρκούδος (2003)

Βαθμολογία Rotten Tomatoes: 37%

Το «Brother Bear» θεωρήθηκε από πολλούς ως το τέλος μιας εποχής για την Disney στο σύνολό της, καθώς απείχε πολύ από την ευρηματική και πρωτοποριακή δουλειά που έκανε η εταιρεία μέχρι τότε. Η απλοϊκή ιστορία (ένας νεαρός Ινδιάνος που σκοτώνει μια αρκούδα μεταμορφώνεται ο ίδιος σε αρκούδα για να πάρει ένα μάθημα ζωής) και οι ενοχλητικοί δευτερεύοντες χαρακτήρες ακυρώνουν κάθε προσπάθεια για ορισμένες δυνατές συναισθηματικές στιγμές. Ακόμα κι αυτή η ταινία, πάντως, έχει τους οπαδούς της.

4. Το Κοτοπουλάκι (2005)

Βαθμολογία Rotten Tomatoes: 37%

Μία από τις πρώτες ταινίες της Disney με ψηφιακό animation, το «Chicken Little» άνοιξε το δρόμο για μελλοντικές αντίστοιχες επιτυχίες, αλλά θάφτηκε από τους κριτικούς και δεν είναι λίγοι αυτοί που τη θεωρούν τη χειρότερη ταινία στην ιστορία του στούντιο. Ο σχεδιασμός θεωρήθηκε αντιαισθητικός, οι χαρακτήρες αντιπαθητικοί και το χιούμορ πρόχειρο, με υπερβολικά πολλές αναφορές στην ποπ κουλτούρα.

3. Η 1η Ταινία του Νταγκ (1999)

Βαθμολογία Rotten Tomatoes: 28%

Το «Doug's 1st Movie» ήταν η πρώτη από μια σειρά κινηματογραφικών μεταφορών δημοφιλών σειρών κινουμένων σχεδίων του καναλιού Disney. Αν και κάποιες από αυτές, όπως οι «Recess: School's Out» και «Teacher's Pet» γνώρισαν σχετική επιτυχία, το «Doug's 1st Movie» κατακεραυνώθηκε από την κριτική. «Γυμνό και φτηνό», «περισσότερο εκτεταμένο επεισόδιο σειράς παρά κινηματογραφική εμπειρία», «αρπαχτή», ήταν μερικοί από τους χαρακτηρισμούς.

2. Αεροπλάνα (2013)

Βαθμολογία Rotten Tomatoes: 25%

Αφού ξεπούλησε αυτοκινητάκια με τις δύο πρώτες ταινίες της σειράς «Αυτοκίνητα», η Disney σκέφτηκε να κάνει το ίδιο και με τα αεροπλάνα. Ακριβώς το ίδιο όμως, σε σημείο που να μην μπει στον κόπο να σκεφτεί καν μία λίγο διαφορετική ιστορία. Από τα πρώτα δευτερόλεπτα του «Planes» γίνεται εμφανές ότι γυρίστηκε με μοναδικό σκοπό να πουλήσει παιχνίδια. Θεωρείται από τις πιο ντροπιαστικές στιγμές στην 100ετή ιστορία της Disney.

1. Το Bιβλίο της Zούγκλας 2 (2003)

Βαθμολογία Rotten Tomatoes: 18%

Περισσότερο από κάθε άλλο σίκουελ της Disney, το «The Jungle Book 2» είναι η πιο κραυγαλέα περίπτωση copy paste από την αρχική ταινία (που είχε προβληθεί 36 χρόνια πριν). Διαθέτει ελάχιστο πρωτότυπο περιεχόμενο, και προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους, όπου μάλιστα κατάφερε να κερδίσει 186 εκατ. δολάρια. Το κοινό μπορεί να μην είχε πρόβλημα να πάει να τη δει, αλλά οι κριτικοί την κατήγγειλαν αμέσως ως φθηνή αρπαχτή, κάτι που εξηγεί και την τόσο χαμηλή βαθμολογία της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ