ΤΑΞΙΔΙ ΚΟΣΜΟΣ

H NASA για πρώτη φορά εκπέμπει βίντεο με τη γάτα Taters από το βαθύ διάστημα

H NASA για πρώτη φορά εκπέμπει βίντεο με τη γάτα Taters από το βαθύ διάστημα
Στο βίντεο εξαιρετικά υψηλής ευκρίνειας, η παιχνιδιάρικη πορτοκαλί τιγρέ γάτα κυνηγά, από όλα τα πράγματα, την άπιαστη κόκκινη κουκκίδα από έναν δείκτη λέιζερ καθώς κινείται σε έναν καναπέ. photo: NASA

Ένα πείραμα επικοινωνιών με λέιζερ που πετούσε στην αποστολή Psyche της NASA μετέδωσε ένα βίντεο στη Γη από σχεδόν 19 εκατομμύρια μίλια (31 εκατομμύρια χιλιόμετρα) μακριά - και στο σύντομο κλιπ πρωταγωνιστεί μια γάτα που ονομάζεται Taters. Είναι η πρώτη φορά που η NASA μεταδίδει βίντεο από το βαθύ διάστημα χρησιμοποιώντας λέιζερ.

Στο βίντεο εξαιρετικά υψηλής ευκρίνειας, η παιχνιδιάρικη πορτοκαλί τιγρέ γάτα κυνηγά, από όλα τα πράγματα, την άπιαστη κόκκινη κουκκίδα από έναν δείκτη λέιζερ καθώς κινείται σε έναν καναπέ.

Το βίντεο της γάτας μεταδόθηκε στη Γη από έναν πομποδέκτη λέιζερ ως μέρος του πειράματος Deep Space Optical Communications ή DSOC. Η τεχνολογία θα μπορούσε μια μέρα να χρησιμοποιηθεί για τη γρήγορη μετάδοση δεδομένων, εικόνων και βίντεο, καθώς οι άνθρωποι υπερβαίνουν τα όρια της εξερεύνησης του διαστήματος ταξιδεύοντας σε μέρη όπως ο Άρης.

Καθώς εκτοξεύτηκε στα μέσα Οκτωβρίου, η αποστολή Psyche είναι επί του παρόντος καθοδόν για να πιάσει την πρώτη ματιά της ανθρωπότητας σε έναν μεταλλικό αστεροειδή μεταξύ των τροχιών του Άρη και του Δία. Το διαστημόπλοιο θα περάσει τα επόμενα έξι χρόνια ταξιδεύοντας περίπου 2,2 δισεκατομμύρια μίλια (3,6 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα) για να φτάσει στο ομώνυμο του μέρος, που βρίσκεται στο εξωτερικό μέρος της κύριας ζώνης αστεροειδών.

Η ομάδα DSOC συνεργάστηκε με τους δημιουργούς στο DesignLab της JPL για να καθορίσουν ποιο βίντεο ήθελαν να δοκιμάσουν στο βαθύ διάστημα.

Το βίντεο, το οποίο ανέβηκε στο DSOC πριν από την εκτόξευση του Psyche, περιλαμβάνει επίσης μια επικάλυψη γραφικών που δείχνει την τροχιακή διαδρομή του Psyche, τον θόλο του τηλεσκοπίου Palomar και το χρώμα, τη φυλή και τον καρδιακό ρυθμό του Taters.

Η τελευταία επιτυχημένη δοκιμή του πειράματος λέιζερ έρχεται μετά το ορόσημο του DSOC στις 14 Νοεμβρίου, επιτυγχάνοντας αυτό που οι μηχανικοί ονόμασαν «πρώτο φως», το κατόρθωμα της επιτυχούς αποστολής και λήψης των πρώτων δεδομένων του. Έκτοτε, η επίδειξη τεχνολογίας έχει μόνο βελτιωθεί, παρουσιάζοντας δυνατότητες όπως βελτιωμένη ακρίβεια κατάδειξης που είναι τόσο απαραίτητη κατά την αποστολή μηνυμάτων λέιζερ από το διάστημα στη Γη.

NASA laser message beams video of a cat named Taters back to Earth, and it’s a big deal

ΔΗΜΟΦΙΛΗ