ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Οι 10 κορυφαίες πόλεις-προορισμοί στον κόσμο για το 2023

Οι 10 κορυφαίες πόλεις-προορισμοί στον κόσμο για το 2023
Το Παρίσι παρέμεινε και φέτος στην πρώτη θέση του Top 100 City Destinations Index 2023 Margarida Louro / Unsplash

Το Παρίσι ανακηρύχθηκε για άλλη μια φορά η πιο ελκυστική πόλη-προορισμός στον κόσμο, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της παγκόσμιας εταιρείας έρευνας αγοράς Euromonitor International.

Ο δείκτης Top 100 City Destinations Index 2023, που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με την εταιρεία δεδομένων Lighthouse, εξέτασε κορυφαίες πόλεις από όλο τον κόσμο και τις κατέταξε με κριτήρια όπως ο τουρισμός, η βιωσιμότητα, οι οικονομικές επιδόσεις, η υγεία και η ασφάλεια.

Η Ευρώπη κυριάρχησε, με επτά από τις 10 κορυφαίες πόλεις και 63 χώρες στην πρώτη 100άδα. Οι μόνες μη ευρωπαϊκές πόλεις στην πρώτη δεκάδα ήταν το Ντουμπάι στη δεύτερη θέση, το Τόκιο στην τέταρτη και η Νέα Υόρκη στην όγδοη.

Η Μαδρίτη (φωτογραφία) και η Βαρκελώνη είναι οι δύο ισπανικές παρουσίες στην πρώτη δεκάδαJorge Fernández Salas / Unsplash

Η Μαδρίτη ήρθε τρίτη, ενώ το Άμστερνταμ, το Βερολίνο και η Ρώμη βρέθηκαν στις θέσεις 5, 6 και 7 αντίστοιχα. Η Βαρκελώνη και στη συνέχεια το Λονδίνο συμπλήρωσαν την πρώτη 10άδα.

Η Ασία τα πήγε καλά στην πρώτη 20άδα, καθώς η Σιγκαπούρη (11), η Σεούλ (14), η Οσάκα (16) και το Χονγκ Κονγκ (17) μπήκαν στη λίστα.

Οι 10 κορυφαίες πόλεις στον δείκτη Top 100 City Destinations Index 2023 της Euromonitor:

  1. Παρίσι, Γαλλία
  2. Ντουμπάι, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
  3. Μαδρίτη, Ισπανία
  4. Τόκιο, Ιαπωνία
  5. Άμστερνταμ, Κάτω Χώρες
  6. Βερολίνο, Γερμανία
  7. Ρώμη, Ιταλία
  8. Νέα Υόρκη, ΗΠΑ
  9. Βαρκελώνη, Ισπανία
  10. Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο

Η έκθεση αποδίδει την επιτυχία της Ευρώπης στην «ταχεία αστικοποίηση και την ευρεία υιοθέτηση της τεχνολογίας». Οι ταξιδιώτες επιθυμούν πλέον γρήγορο διαδίκτυο, ευέλικτες επιλογές κρατήσεων και χώρους για απομακρυσμένη εργασία.

Το Τόκιο εισήλθε για πρώτη φορά στην πρώτη δεκάδα, γεγονός που σύμφωνα με την έκθεση οφείλεται στη βελτίωση των τουριστικών υποδομών, στη χαλάρωση των κανονισμών που σχετίζονται με την COVID-19 και στην αποδυνάμωση του γιεν – γεγονός που καθιστά την πόλη πιο οικονομικά προσιτή στους διεθνείς επισκέπτες.

Η αποδυνάμωση του γιεν έκανε το Τόκιο ακόμη πιο προσιτό προορισμό το 2023Jezael Melgoza / Unsplash

Υπήρχαν τέσσερις νεοεισερχόμενες πόλεις στην πρώτη 100άδα, οι οποίες μπορούν όλες να υπερηφανεύονται για βελτιωμένες τουριστικές επιδόσεις φέτος: Η Ουάσινγκτον (48), το Μόντρεαλ (68), το Σαντιάγο (88) και το Βίλνιους (92).

Η Κωνσταντινούπολη βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με τις περισσότερες διεθνείς αφίξεις το 2023, ακολουθούμενη από το Λονδίνο και στη συνέχεια το Ντουμπάι. Οι πόλεις με τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση ήταν το Χονγκ Κονγκ (2.495%) και η Μπανγκόκ (142%), λόγω του ότι ήταν από τις τελευταίες που άνοιξαν ξανά μετά την πανδημία.

Με πληροφορίες από: The world’s top city destinations for 2023 are revealed by Maureen O'Hare, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ