TECH

Τα νέα χαρακτηριστικά των επόμενων iPhone

Τα νέα χαρακτηριστικά των επόμενων iPhone

Το δεύτερο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου αποτελεί τα τελευταία χρόνια που η Apple επιλέγει να ανακοινώσει τα νέα μοντέλα iPhone. Και το 2023 δεν αποτελεί εξαίρεση με τον αμερικανικό κολοσσό να έχει προγραμματίσει για την προσεχή Τρίτη (12 Σεπτεμβρίου) μία παρουσίαση, όπου αναμένεται να παρουσιαστούν τα μοντέλα της σειράς iPhone 15.

Η παρουσίαση είναι προγραμματισμένη για τις 8 μ.μ. (ώρα Ελλάδος) οπότε τότε θα λυθούν και όλες οι απορίες μας αναφορικά με τα νέα μοντέλα. Όμως, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο, υπάρχουν ήδη πολλές πληροφορίες για το τι θα δούμε στο iPhone 15. Με την πιο σημαντική αλλαγή να είναι αυτή που αφορά τη θύρα σύνδεσης με την Apple να «υποχρεώνεται» -λόγω της σχετικής οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης- να εγκαταλείψει τη θύρα Lightning και να χρησιμοποιήσει -και στο iPhone- το πρότυπο USB-C. Κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι θα μπορεί κανείς να φορτίσει το iPhone 15 που θα επιλέξει με το ίδιο καλώδιο που χρησιμοποιεί για να φορτίσει ένα Android smartphone, τα αξεσουάρ του ή το laptop του.

Από πόσα μοντέλα θα αποτελείται η νέα σειρά iPhone 15; Το πιθανότερο σενάριο είναι 4: το «απλό» iPhone 15 με οθόνη 6,1 ιντσών, το iPhone 15 Plus με οθόνη 6,7 ιντσών, το iPhone 15 Pro με οθόνη 6,1 ιντσών και το «μεγάλο» iPhone 15 Pro Max με οθόνη 6,7 ιντσών. Ορισμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι ίσως να υπάρξει είτε μία νέα έκδοση, ονόματι Ultra, είτε το iPhone 15 Pro Max θα μετονομαστεί σε Ultra. Ο λόγος είναι πως η Apple θέλει να το συνδυάσει με το Apple Watch Ultra που ήδη διαθέτει. Αν και δεν αποκλείεται να επιλέξει να «κρατήσει» το Ultra για το iPhone 16, το οποίο αναμένεται να έχει πολλές αλλαγές σε σχέση με τους προκατόχους του.

Από σχεδιαστικής πλευράς, τα νέα iPhone 15 δεν θα έχουν ιδιαίτερα αλλαγές σε σχέση με τα iPhone 14. Ενδεχομένως, τα Pro μοντέλα να έχουν λίγο διαφορετικό φινίρισμα. Μία ενδιαφέρουσα αλλαγή αναμένεται να είναι η εμφάνιση του Dynamic Island, το οποίο συναντάμε στην πάνω πλευρά της οθόνης και υπάρχει ήδη στα iPhone 14 Pro και iPhone 14 Pro Max, σε όλα τα μοντέλα της σειράς iPhone 15.

Η εμφάνιση της θύρας USB-C σίγουρα είναι μία σημαντική αλλαγή. Οι πληροφορίες υποστηρίζουν ότι τα ακριβότερα Pro μοντέλα θα υποστηρίζουν το πρότυπο USB 3.2, όπερ σημαίνει πολύ υψηλότερες ταχύτητες διακίνησης δεδομένων, ενώ τα φθηνότερα μοντέλα το πρότυπο USB 2.0.

Γενικότερα, όπως και στις προηγούμενες γενιές, τα Pro μοντέλα θα έχουν πιο ισχυρά τεχνικά χαρακτηριστικά σε διάφορα επίπεδα. Για παράδειγμα, ο επεξεργαστής στα Pro μοντέλα θα είναι ο Α17 Bionic, ενώ στα φθηνά κάποια έκδοση του Α16. Πάντως, η αναβάθμιση του επεξεργαστή δεδομένου ότι τα iPhone 14 είχαν τον Α15 θα προσφέρει σημαντική βελτίωση όσον αφορά στις επιδόσεις.

Επίσης, βελτιώσεις αναμένεται να υπάρχουν και στο σύστημα της κάμερας με την ανάλυση στη βασική κάμερα να παραμένει στα 48 MP. Πάντως, και εδώ τα Pro μοντέλα θα έχουν περισσότερες βελτιώσεις, όπως, για παράδειγμα, η ενσωμάτων περισκοπικού zoom, προκειμένου να δικαιολογηθεί και η αρκετά υψηλότερη τιμή τους.

Μία αλλαγή που αναμένεται με ενδιαφέρον αφορά την ταχύτητα της φόρτισης. Έναν τομέα όπου η Apple έχει μείνει αρκετά πίσω σε σχέση με τον ανταγωνισμό και κυρίως τους κατασκευαστές από την Κίνα. Οι υπάρχουσες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα Pro μοντέλα θα υποστηρίζουν φόρτιση στα 27W ή ακόμη και στα 35W, όπερ σημαίνει πολύ ταχύτερη φόρτιση σε σχέση με τα υπάρχοντα μοντέλα. Αντίστοιχα, η ασύρματη φόρτιση μπορεί να φθάσει στα 15W, χωρίς της χρήση κάποιου αξεσουάρ της σειράς MagSafe, καθώς υποστηρίζεται το πρότυπο Qi2.

Όσον αφορά τη διαθεσιμότητα τους, στις ΗΠΑ αναμένεται να ξεκινήσει η πώληση στις 22 Σεπτεμβρίου. Συνήθως, η Ελλάδα ακολουθεί 2 ή 3 εβδομάδες μετά, εκτός και αν υπάρξει κάποια έκπληξη. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η τιμή των νέων iPhone 15 αναμένεται να κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με την υπάρχουσα «γενιά».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ