ΚΟΣΜΟΣ

Η...λίστα αγορών του στρατού των ΗΠΑ

Η...λίστα αγορών του στρατού των ΗΠΑ
Tech.Sgt. Aaron Delarich/US Air Force

Οι γονείς στις ΗΠΑ δεν είναι οι μόνοι που φτιάχνουν λίστα για ψώνια με αφορμή τις επερχόμενες γιορτές. Υπάρχει και μία ιδιότυπη, θα μπορούσε να την ονομάσει κάποιος, λίστα των νομοθετών αλλά και των προεδρικών υποψηφίων, αυτή των στρατιωτικών προγραμμάτων. 

Παρά το δεδομένο πως ο στρατός των ΗΠΑ ήδη ξοδεύει τα περισσότερα χρήματα από οποιεσδήποτε άλλες ένοπλες δυνάμεις στη Γη, πολιτικοί και υποψήφιοι υποστηρίζουν πως χρειάζεται να γίνει (ο στρατός της χώρας) μεγαλύτερος και πιο προηγμένος. Έτσι, προσπαθούν να βρουν νέα οπλικά συστήματα τα οποία επιθυμούν να εντάξουν στον προϋπολογισμό τους.

Είναι όμως επίσης δεδομένο πως η επιπλέον δύναμη πυρός δεν είναι φτηνή. Τα περισσότερα από αυτά τα μεγάλα προγράμματα στοιχίζουν δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ την ίδια στιγμή πολλά άλλα προγράμματα που θα έπρεπε ήδη να είναι σε εφαρμογή, παρεμποδίζονται από καθυστερήσεις στο χρονοδιάγραμμα αλλά και το αυξανόμενο κόστος.

Με αφορμή το... κλίμα των εορτών, το CNN έφτιαξε έναν κατάλογο με μερικά από τα μεγάλα "αγαθά" της λίστας, ανάμεσά τους βαλλιστικά υποβρύχια, μαχητικά υψηλής τεχνολογίας αεροπλανοφόρα που μεταφέρουν περισσότερα αεροσκάφη και άλλα.

Πηγή CNN The military's holiday shopping list for more firepower

Zachary Cohen and Brad Lendon

ΔΗΜΟΦΙΛΗ