ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διορίζουν σύζυγο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ σε εταιρία φάντασμα, καταγγέλλει η αντιπολίτευση στη Βουλή

Διορίζουν σύζυγο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ σε εταιρία φάντασμα, καταγγέλλει η αντιπολίτευση στη Βουλή
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ανύπαρκτο το έργο της εταιρίας που θα έχει για διευθύντονα σύμβουλο τον σύζυγο της Χαράς Καφαντάρη, λένε ΝΔ και Δημοκρατική Συμπαράταξη. 

Φαινόμενα οικογενειοκρατίας σε μια επιχείρηση «φάντασμα» κατήγγειλε στη Βουλή η αντιπολίτευση στη συζήτηση για τον διορισμό της διοίκησης της Δημόσιας Επιχείρησης Ενεργειακών Επενδύσεων, ενώ ενοχλημένος με τον διορισμό συγγενικού προσώπου βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ, εμφανίστηκε και ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Θανάσης Παπαχριστόπουλος.

Η επιλογή του Πάνου Σκουρλέτη να διορίσει στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου τον σύζυγο της Χαράς Καφαντάρη, Αργύρη Αργυρίου, προκάλεσε «αναταράξεις» με τον ίδιο να παραδέχεται τη συγγενική τους σχέση του και να υποστηρίζει ότι δεν αποτελεί κώλυμα για την ανάληψη των καθηκόντων του.

«Έχω μια μικρή επιφύλαξη, σε αυτό το κομμάτι θα έπρεπε να ήμασταν πιο προσεχτικοί, είναι λίγο ένα θέμα», σχολίασε ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος από τους ΑΝΕΛ που ωστόσο, δήλωσε πως θα υπερψηφίσει τον διορισμό του Αργύρη Αργυρίου στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Δ.ΕΠ.ΕΝ.Ε.

Την ίδια ώρα ΝΔ και Δημοκρατική Συμπαράταξη κατήγγειλαν ότι η εταιρία που συστήνεται αποτελεί εταιρία «φάντασμα», καθώς δεν έχει αντικείμενο και καταστατικό, πριμοδοτείται με 1 εκατ. ευρώ και οι αμοιβές του προέδρου, της αντιπροέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου είναι πάνω από το πλαφόν. Η σύσταση της εταιρίας είχε αποφασιστεί επί υπουργίας Λαφαζάνη για να συμμετέχει στην κατασκευή του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από την Ρωσία στην Ελλάδα μέσω Τουρκίας. Υπήρξε ωστόσο, ακύρωση του έργου λόγω και των ψυχροπολεμικών σχέσεων Ρωσίας-Τουρκίας.

«Η ΔΕΠΕΝΕ -η νέα ΔΕΚΟ- που δημιουργείται δεν θα έχει αντικείμενο και δεν βλέπω την προστιθέμενη αξία που μπορεί να έχει, δεν μιλώ μόνο για το κόστος αλλά για την έλλειψη προστιθέμενης αξίας της εταιρείας», είπε ο Κωστής Χατζηδάκης από τη ΝΔ και συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση προχωρά στη σύσταση της εταιρίας για ένα ανύπαρκτο έργο. «Οι υποψήφιοι θα είναι στο γραφείο τους και δεν θα έχουν τι να κάνουν», ανέφερε και κάλεσε την κυβέρνηση να κάνει πίσω στη σύσταση της εταιρείας».

Για «σκάνδαλο» μίλησε ο Γιάννης Μανιάτης από το ΠΑΣΟΚ και αναρωτήθηκε γιατί δεν αναλαμβάνει η ΔΕΠΑ το έργο που έχει δομή και διαπραγματευτική εμπειρία. «Διορίζουμε διοίκηση σε μια εταιρεία που δεν έχει καταστατικό και οι υποψήφιοι δεν ξέρουν τι θα κάνουν», είπε.

Απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης υποστήριξε ότι επιθυμία της Ρωσίας είναι να προχωρήσει η κατασκευή του αγωγού, ενώ ενδιαφέρον έχει εκφράσει και η Ιταλία. Σημείωσε ακόμη, ότι δεν θα υπάρξει σπατάλη, καθώς η εταιρία θα στεγάζεται στο υπουργείο και θα χρησιμοποιεί τα τηλέφωνα και το ρεύμα του υπουργείου. «Η Ελλάδα έχει την τύχη να είναι από τους προνομιακούς συνομιλητές της Ρωσίας», ανέφερε ο Πάνος Σκουρλέτης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ