ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Η Mercedes EQA αναβαθμίστηκε συνολικά

Η Mercedes EQA αναβαθμίστηκε συνολικά

Τώρα πλέον, η Mercedes προχωρά στην αναβάθμισή της, υιοθετώντας στοιχεία από τα μεγαλύτερα μοντέλα της ηλεκτρικής γκάμας EQ.

H EQA κάθε άλλο παρά άγνωστη είναι στην Ελλάδα και τους δρόμους της, μιας και ως το οικονομικά πιο προσιτό ηλεκτρικό μοντέλο της Mercedes, έχει ήδη αποκτήσει φανατικούς οπαδούς, οι οποίοι μάλιστα έχουν εκτιμήσει: Τον συνδυασμό των άνετων χώρων και της ευελιξίας που προσφέρουν οι κόμπακτ εξωτερικές της διαστάσεις, τον ισχυρό της κινητήρα, τη μεγάλη της αυτονομία αλλά και την ταχύτητα φόρτισης της μπαταρίας της.

Η νέα έκδοση της EQA αναγνωρίζεται άμεσα από τη νέα μάσκα Black Panel, η οποία διαθέτει ένα μοτίβο αστεριών που την κάνουν ακόμα πιο ξεχωριστή. Μάλιστα τα αστέρια αυτά στις κορυφαίες γραμμές Electric Art και AMG Line είναι σε χρώμιο.

Οι αλλαγές στο εμπρός μέρος που έχουν ανανεώσει την εικόνα της EQA και την έχουν κάνει πιο σύγχρονη και πιο δυναμική, περιλαμβάνουν επίσης μια φωτεινή μπάρα η οποία συνδέει τους προβολείς, καθώς και ένα νέο προφυλακτήρα. Ο τελευταίος τονίζει ακόμα περισσότερο το πλάτος του ηλεκτρικού SUV, σε συνδυασμό με τα διακοσμητικά στοιχεία σε γυαλιστερό μαύρο στα άκρα του.

Από εκεί και πέρα, η νέα EQA ξεχωρίζει χάρη στο νέο εσωτερικό σχεδιασμό των πίσω φώτων της, ενώ η εικόνα ολοκληρώνεται από τα νέα χρώματα αμαξώματος και τις καινούργιας σχεδίασης ζάντες των 18 έως 20 ιντσών.

Ουσιαστικές αλλαγές έχουν γίνει και στο εσωτερικό, το οποίο είναι πλέον ακόμα πιο high tech, μιας και το πακέτο advantage που περιλαμβάνει τον ψηφιακό πίνακα οργάνων και την οθόνη αφής του συστήματος infotainment με διαγώνιο 10,25 ιντσών, είναι πλέον στάνταρ. Όπως στάνταρ είναι και το πακέτο θυρών USB, το οποίο διευκολύνει την καθημερινότητα, ενώ το σύστημα infotainment MBUX έχει βελτιωθεί αισθητά τόσο από πλευράς εμφάνισης όσο και απόδοσης.

Οι λειτουργίες που θα αναβαθμίσουν την «πορεία» σου

Σημαντική αλλαγή είναι η διεπαφή Zero Layer, καθώς με την παρουσία της ο οδηγός ή ο συνοδηγός δεν χρειάζεται ούτε να εισέρχεται σε υπο-μενού, ούτε να δίνει εντολές. Και αυτό, γιατί στο πάνω μέρος του οπτικού πεδίου προβάλλονται εφαρμογές που σχετίζονται με τις συνθήκες και το περιβάλλον, γεγονός που διασφαλίζει την άμεση πρόσβαση σε αυτές.

H σύνδεση smartphone μέσω Apple CarPlay ή Android Auto γίνεται ασύρματα χωρίς τη χρήση καλωδίου, ενώ ταυτόχρονα έχουν αναβαθμιστεί τόσο οι λειτουργίες όσο και οι πληροφορίες που σχετίζονται με τη φόρτιση.

Για παράδειγμα, η θύρα φόρτισης μπορεί πλέον να ανοίξει με το πάτημα ενός πλήκτρου στο μενού φόρτισης, ενώ ο οδηγός ενημερώνεται και για τη μέγιστη ισχύ ταχυφόρτισης DC με βάση τον προκλιματισμό της μπαταρίας.

Επίσης, όσο διαρκεί η φόρτιση προβάλλονται και τα χιλιόμετρα της αυτονομίας προκειμένου να μην χάνεται χρόνος αν αυτά επαρκούν για τον τελικό προορισμό.

Άλλη μια high tech πτυχή της ανανεωμένης EQA είναι η ακόμα πιο εξελιγμένη φωνητική της υποβοήθηση η οποία έχει ακόμα μεγαλύτερες δυνατότητες διαλόγου και εκμάθησης με αποτέλεσμα να «μαθαίνει» τον οδηγό, τις προτιμήσεις και τις συνήθειες του και να του κάνει προτάσεις, που έχουν σχέση με το infotainment, την άνεση καθώς και με το αυτοκίνητο αυτό καθαυτό. Φυσικά, ο οδηγός μπορεί ανά πάσα στιγμή να θέσει εκτός λειτουργίας αυτές τις υποδείξεις, αλλά και να τις επαναφέρει όταν κρίνει πως του χρειάζονται.

Επίσης και σε συνδυασμό με το προαιρετικό ηχοσύστημα Burmester διατίθενται τα Sound Experiences, τα οποία είναι γνωστά από τα πιο μεγάλα ηλεκτρικά μοντέλα της Mercedes. Δύο ήχοι είναι στάνταρ και άλλοι δύο μπορεί να προστεθούν στην πορεία μέσω του πακέτου εξατομίκευσης.

Μπορούν επίσης να προστεθούν και mini games - Sudoku, Shuffle Puck, Pairs, Match 3 και ένα κουίζ- που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για οθόνη αφής και πλήκτρα αφής σαν και αυτά που υπάρχουν στο τιμόνι και βοηθούν να περνά ευχάριστα ο χρόνος που τυχόν απαιτείται για τη φόρτιση.

Επίσης, διαθέσιμες για μετά την αγορά είναι και λειτουργίες, όπως το ενεργό σύστημα υποβοήθησης απόστασης DISTRONIC, το σύστημα υποβοήθησης σημάτων κυκλοφορίας, η επαυξημένη πραγματικότητα MBUX για πλοήγηση και η ενσωμάτωση smartphone. Οι λειτουργίες αυτές ενεργοποιούνται μέσω της τεχνολογίας OTA (over the air) και είναι διαθέσιμες στο Mercedes Store, είτε για εφάπαξ αγορά είτε για συνδρομή, ενώ ο αριθμός τους αναμένεται να αυξηθεί στην πορεία.

Ακόμα πιο εξελιγμένα, διαισθητικά και άμεσα είναι πλέον και τα συστήματα υποβοήθησης χάρη στους καινούργιους αισθητήρες, τη νέα μονοσκοπική κάμερα και την επίσης καινούργια εφεδρική κάμερα. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται και το νέο πακέτο στάθμευσης με κάμερα 360 μοιρών, που υποστηρίζει τον οδηγό τόσο σε παράλληλες όσο και σε κάθετες θέσεις στάθμευσης.

Οι μηχανικοί της Mercedes έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση και στην αύξηση της αυτονομίας της νέας EQA. Έτσι βελτίωσαν την αεροδυναμική της, χρησιμοποίησαν ελαστικά με χαμηλότερη αντίσταση κύλισης και υιοθέτησαν μια νέα λειτουργία μεγιστοποίησης αυτονομίας που μπορεί με την απενεργοποίηση καταναλωτών, όπως η οθόνη ή ο κλιματισμός να αυξήσει και άλλο τα χιλιόμετρα που μπορούν να καλυφθούν με μια φόρτιση.

Τα χιλιόμετρα αυτά στην EQA250+ μπορούν να φτάσουν μέχρι και τα 560 κατά WLTP, τιμή κορυφαία για ηλεκτρικό C-SUV.

Ταυτόχρονα, με το Mercedes me Charge ο κάτοχος της ανανεωμένης EQA έχει πρόσβαση σε πάνω από 1,3 εκατομμύρια σημεία φόρτισης σε όλο τον κόσμο και σε 500.000 στην Ευρώπη.

Η νέα Mercedes EQA είναι διαθέσιμη έως ΕQA 250+ με 140 kW (190 ίπποι), EQA 300 4MATIC με 168 kW (228 ίπποι) και ΕQA 350 4ΜΑΤΙC (215 kW- 292 ίπποι). Οι τιμές της ξεκινούν από 54.500 ευρώ, ενώ με την επιδότηση του «Κινούμαι Ηλεκτρικά 2» διαμορφώνονται στις 46.500 ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ