ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

Παγκόσμια Ημέρα Γης και η Coca-Cola στην Ελλάδα συμβάλλει στην κλιματική ανθεκτικότητα των Τρικάλων

Παγκόσμια Ημέρα Γης και η Coca-Cola στην Ελλάδα συμβάλλει στην κλιματική ανθεκτικότητα των Τρικάλων

Η Παγκόσμια Ημέρα Γης γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 22 Απριλίου και αποτελεί μία υπενθύμιση της ευθύνης μας απέναντι στον πλανήτη Γη. Φέτος, με φόντο την κλιματική αλλαγή και τις περιβαλλοντικές απειλές, η υπενθύμιση αυτή είναι πιο επιτακτική από ποτέ, την ώρα που η Ελλάδα προσπαθεί να θωρακιστεί απέναντι στις κλιμακούμενες επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, κυρίως σε ό,τι αφορά στον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης πλημμύρας.

Χαρακτηριστικά, μόλις λίγους μήνες πριν, τον Σεπτέμβριο του 2023, η Θεσσαλία επλήγη δύο φορές μέσα στον ίδιο μήνα από πλημμυρικά φαινόμενα, με το πιο πρόσφατο να είναι απόρροια της κακοκαιρίας Daniel. Αυτό, είχε ως συνέπεια, την πρόκληση σημαντικών απωλειών -τόσο στην αγροτική παραγωγή, τις αγροτικές εγκαταστάσεις και την πανίδα, όσο και, μεταξύ άλλων, στις δημόσιες υποδομές, τις κατοικίες και τις επιχειρήσεις της περιφέρειας. Μάλιστα, το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την κλιματική κρίση, η οποία εντείνει τα μοτίβα βροχοπτώσεων και τα ακραία καιρικά φαινόμενα, ανέδειξε την ανάγκη για δημιουργία ολοκληρωμένων αντιπλημμυρικών έργων, όχι μόνο στην περιφέρεια της Θεσσαλίας, αλλά και γενικά στην Ελλάδα.

https://www.instagram.com/reel/C6DioEqrVK2/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Δεδομένου άλλωστε, ότι οι συνέπειες των πλημμυρικών φαινομένων είναι πολύπλευρες, είναι φανερό πως οι συνέργειες για τη δημιουργία αντιπλημμυρικών έργων, αποτελούν ζήτημα διατήρησης της ίδιας της ελληνικής κοινωνίας, το οποίο μία ημέρα όπως είναι η Παγκόσμια Ημέρα Γης -αλλά και κάθε ξεχωριστή ημέρα- δεν θα μπορούσε παρά να γίνει ευρέως γνωστό.

Screenshot-2024-04-19-110634.jpg

Ένα αντιπλημμυρικό έργο με μεγάλη σημασία για την κοινωνία της Θεσσαλίας -και όχι μόνο

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, η Coca-Cola στην Ελλάδα αποδεικνύει έμπρακτα ότι παραμένει δίπλα στους κατοίκους της Θεσσαλίας που επλήγησαν από την κακοκαιρία Daniel, από την πρώτη κιόλας στιγμή της καταστροφής τον Σεπτέμβριο του 2023 μέχρι και σήμερα. Πώς κάνει πράξη τη συγκεκριμένη δέσμευση; Αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα της δημιουργίας έργων υποδομής με στόχο την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της ευρύτερης περιοχής απέναντι στην κλιματική κρίση, με την ανακοίνωση ενός σημαντικού αντιπλημμυρικού έργου στα Τρίκαλα.

Το έργο, μάλιστα, είναι αποτέλεσμα συνεργειών, καθώς υλοποιείται από την Coca-Cola στην Ελλάδα σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Global Water Partnership – Mediterranean (GWP-Med), με την υποστήριξη του The Coca-Cola Foundation. Και έτσι, συμπληρώνει επί της ουσίας τα έργα που ήδη υλοποιούνται από τον δήμο και τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Τρικάλων (ΔΕΥΑΤ).

Screenshot-2024-04-19-110806.jpg7.jpg

Το έργο παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στα Τρίκαλα, ενώ συζητήθηκε και η σημαντική επίδρασή του, παρουσία του Δημάρχου κ. Νίκου Σακκά, της Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Τρικάλων κυρίας Χρύσας Ντιντή, του Προέδρου της ΔΕΥΑT κ. Χρήστου Μπλουγούρα, του Τεχνικού Υπεύθυνου Έργου του GWP-Med κ. Νίκου Σκόνδρα, του Γενικού Διευθυντή της Coca-Cola Hellas κ. Σταύρου Μουρελάτου και της Γενικής Διευθύντριας της Coca-Cola Τρία Έψιλον κυρίας Μαρίας Αναργύρου Νίκολιτς.

Screenshot-2024-04-19-111047.jpg

Όλα όσα περιλαμβάνει το αντιπλημμυρικό έργο

Το τεχνικό αντιπλημμυρικό έργο αφορά στην εγκατάσταση ενός αγωγού απομάκρυνσης όμβριων υδάτων από την περιοχή της Μπάρας προς την τάφρο της Μπαλκούρας των Τρικάλων. Πρόκειται άλλωστε, για μία από τις περιοχές στην οποία προκλήθηκαν σημαντικές ζημιές από τις πλημμύρες. Στόχος του έργου είναι η προστασία έναντι ενδεχόμενων ακραίων καιρικών φαινομένων στο μέλλον, προσφέροντας λύση στο μακροχρόνιο πρόβλημα πλημμυρικών φαινομένων που αντιμετωπίζει η περιοχή.

Οριοθετώντας το χρονικό πλαίσιο, θα πραγματοποιηθεί διεθνής διαγωνισμός για την ανάθεση του αντιπλημμυρικού έργου, ο οποίος αναμένεται να δημοσιευτεί εντός του μήνα. Παράλληλα με την υλοποίηση του έργου, ο διεθνής οργανισμός GWP-Med θα προβεί στην υλοποίηση δράσεων που ενδυναμώνουν τους τοπικούς φορείς, καθώς και σε επιμορφωτικές δράσεις σχολικής εκπαίδευσης στα Τρίκαλα, για να προωθηθεί η ορθή διαχείριση των υδατικών πόρων. Απώτερος στόχος, η ευαισθητοποίηση των πολιτών, η υιοθέτηση καλών πρακτικών και η προώθηση της προσαρμογής στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.

Αξίζει να σημειωθεί πως πρόκειται για το πρώτο έργο σύμπραξης ιδιωτικού-δημόσιου τομέα μετά τις πλημμύρες που έπληξαν τη Θεσσαλία, αποτελώντας παράλληλα, μία πρωτοβουλία η οποία, με την υποστήριξη του Ιδρύματος της Coca-Cola (The Coca-Cola Foundation), ενισχύει περαιτέρω τη δέσμευση της Coca-Cola στην Ελλάδα σε ό,τι αφορά στη στήριξη των τοπικών κοινωνιών και την ουσιαστική συμβολή στην αποκατάσταση των κοινοτήτων μετά από φυσικές καταστροφές.

Η σημασία του έργου

Από την πλευρά των συντελεστών που βρίσκονται πίσω από αυτό το -μεγάλης σημασίας- έργο για τη Θεσσαλία (και όχι μόνο), είναι ο κ. Σταύρος Μουρελάτος, Γενικός Διευθυντής της Coca-Cola Hellas, ο οποίος δήλωσε σχετικά: «Για εμάς στην Coca-Cola, είναι σημαντικό να επικεντρωνόμαστε στην “επόμενη μέρα” και να υλοποιούμε έργα που θωρακίζουν τις περιοχές που απειλούνται από τις καταστροφικές συνέπειες ακραίων φαινομένων. Μια τέτοια πρωτοβουλία αποτελεί και το αντιπλημμυρικό έργο στα Τρίκαλα, που υλοποιούμε με την υποστήριξη του The Coca-Cola Foundation».

Screenshot-2024-04-19-111324.jpg

Ο κ. Νίκος Σακκάς, Δήμαρχος Τρικκαίων, επεσήμανε πως η προσφορά της Coca-Cola στην Ελλάδα προς τους πολίτες, αποτελεί λόγο για ελπίδα και αισιοδοξία, ενώ στάθηκε και στην άμεση ανταπόκριση που επέδειξαν τα στελέχη της εταιρείας, την επιθυμία για προσφορά ουσιαστικής βοήθειας και υποστήριξης, καθώς και τη συμπλήρωση των έργων που ήδη υλοποιεί ο Δήμος και η ΔΕΥΑΤ. Πρόκειται για στοιχεία, που κάνουν τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία να ξεχωρίζει. «Εκ μέρους όλων των τρικαλινών πολιτών και κυρίως εκ μέρους των παιδιών, στα οποία οφείλουμε να παραδώσουμε ένα καλύτερο αύριο, θα ήθελα να πω ένα μεγάλο “ευχαριστώ” στα στελέχη της Coca-Cola Hellas, της Coca-Cola Τρία Έψιλον, στο The Coca-Cola Foundation καθώς και στον διεθνή οργανισμό Global Water Partnership – Mediterranean για την υλοποίηση αυτής της σημαντικής συνεργασίας», συμπλήρωσε μεταξύ άλλων.

Screenshot-2024-04-19-111348.jpg

Η Coca-Cola στο πλευρό των τοπικών κοινωνιών μέσα από συνεχείς δράσεις και πρωτοβουλίες

Το συγκεκριμένο αντιπλημμυρικό έργο δεν αποτελεί την πρώτη πρωτοβουλία της Coca-Cola στην Ελλάδα για τους κατοίκους της Θεσσαλίας. Η εταιρεία, από την πρώτη στιγμή, προέβη σε στοχευμένες ενέργειες άμεσης ανακούφισης και στήριξης των πολιτών, όπως η δωρεά δύο εκατ. φιαλών νερού AΥΡΑ, η διοργάνωση συναυλίας, αφιερωμένης στους μαθητές της Θεσσαλίας, για να συγκεντρωθούν σχολικά είδη και είδη ρουχισμού, καθώς και η υλοποίηση εθελοντικών δράσεων των εργαζομένων της Coca-Cola για την υποστήριξη τοπικών αναγκών.

Παράλληλα, συνεργαζόμενη με το Ίδρυμα Μποδοσάκη και τους Γιατρούς του Κόσμου, υποστήριξε ένα ολοκληρωμένο πεντάμηνο πρόγραμμα ψυχοκοινωνικής και ιατροφαρμακευτικής αρωγής για τους πληγέντες της Θεσσαλίας, μέσα από κινητή μονάδα που πραγματοποιεί τόσο οργανωμένες επισκέψεις σε χωριά, όσο και επισκέψεις πόρτα-πόρτα για τις ευπαθείς ομάδες.

Screenshot-2024-04-19-111408.jpg

Είναι γεγονός, πως η ανάγκη για αντιπλημμυρικά έργα δεν μπορεί να υποτιμηθεί. Υπό αυτό το πρίσμα, συνεργασίες όπως αυτή ανάμεσα σε Coca-Cola στην Ελλάδα και Global Water Partnership – Mediterranean, με την υποστήριξη του The Coca-Cola Foundation, και πρωτοβουλίες για τη στήριξη της κοινωνίας και την ενίσχυση της κλιματικής ανθεκτικότητας, μόνο θετικό «πρόσημο» μπορεί να έχουν για το μέλλον της χώρας.

Screenshot-2024-04-19-111427.jpg

Τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Γης λοιπόν, ας ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Coca-Cola και ας συμβάλλουμε και εμείς με τη σειρά μας, σε έναν πιο «πράσινο» πλανήτη.