ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα «στοιχήματα» και οι σχεδιασμοί Τσίπρα, Μητσοτάκη και Γεννηματά στο δρόμο προς τις κάλπες

Τα «στοιχήματα» και οι σχεδιασμοί Τσίπρα, Μητσοτάκη και Γεννηματά στο δρόμο προς τις κάλπες
EUROKINISSI

Η ταύτιση της Νέας Δημοκρατίας με την ακροδεξιά και τον εθνικισμό είναι το «στοίχημα» του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές αλλά και τις εθνικές εκλογές. Με αυτό τον τρόπο, ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσει να συνδέσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη με τους ακραίους της Ευρώπης.

Με αυτό τον τρόπο, ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να δείξει ότι η ακροδεξιά που έφερε την Ευρώπη στα σημερινά χάλια της είναι ίδια με τη Νέα Δημοκρατία στην Ελλάδα και για αυτό το λόγο θέλει να συνδέσει πολιτικά τις δύο αυτές «φωνές» -ώστε να καταδικαστούν στις εκλογές από τους πολίτες.

Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να καταδείξει πως ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο πρωθυπουργός που «τελείωσε» τη μεσαία τάξη με την υπέρμετρη φορολογία, που πολιτεύεται συνεχώς με ψέματα και συναλλάσσεται πολιτικά με βουλευτές με στόχο να κρατηθεί στην εξουσία.

Με τη σειρά του, το ΚΙΝΑΛ προσπαθεί να διασωθεί ανάμεσα στις συμπληγάδες πέτρες, καθώς δέχεται συνεχώς πιέσεις. Στόχος του είναι να κατανοήσουν οι ψηφοφόροι ποιο θα είναι το μέλλον τους εάν αφεθούν μόνο σε ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία. Για αυτό, πολλές φορές η Φώφη Γεννηματά στις ομιλίες της επιχειρεί να διακόψει την παντοδυναμία του ενός ή του άλλου, λέγοντας πως θα πρέπει να ενισχυθεί στις εκλογές το δικό της κόμμα για να επικρατήσει η λογική και όχι οι ακραίες φωνές από δεξιά και αριστερά.

Ποντάρει στο αίσθημα των ψηφοφόρων

Ο πρωθυπουργός ταυτίζει τη ΝΔ με την ακροδεξιά, έτσι ώστε να αναδείξει στο συναίσθημα των ψηφοφόρων τι επικρατεί στην Ευρώπη με τα ακροδεξιά σχήματα που αναδεικνύονται και τι θα γίνει στην Ελλάδα, σε περίπτωση που οι εκλογές αναδείξουν νικητή τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μιλώντας στην εκδήλωση για τις Ευρωεκλογές 2019, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην «θλιβερή ανάδυση ακροδεξιών, ξενοφοβικών, ρατσιστικών δυνάμεων σε χώρες της Ευρώπης, ακόμα και σε κάποιες που φημίζονταν για τις δημοκρατικές τους παραδόσεις, και τη σταθερότητα των πολιτικών τους θεσμών».

«Πάνω στο έδαφος της κρίσης σε αρκετές χώρες, η ακροδεξιά πέτυχε να εκφράζει τον θυμό και την απογοήτευση των λαϊκών μαζών από τις κραυγαλέες αποτυχίες του ευρωπαϊκού οικοδομήματος και της διαχείρισης της μεγάλης οικονομικής κρίσης» είπε ο Αλ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι η ακροδεξιά εκφράζει οργή και την απογοήτευση, αλλά ούτε στο ελάχιστο δεν εναντιώνεται στα πανίσχυρα συμφέροντα των ισχυρών.

Ο πρωθυπουργός συνέχισε την ομιλία του καθιστώντας σαφές πως η ακροδεξιά αναλαμβάνει κυβερνητικές ευθύνες και επιχειρεί τις πιο ακραίες νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι μεταρρυθμίσεις του Βίκτορ Όρμπαν, με την ασυδοσία στις απολύσεις, και οι αντίστοιχες μεταρρυθμίσεις που προωθούν οι ομοϊδεάτες του στην Αυστρία και άλλες χώρες.

«Και μην ξεχνάμε ότι η ακροδεξιά μοιράζεται με τον νεοφιλελευθερισμό την ίδια κοινωνική φιλοσοφία. Την ίδια περιφρόνηση των αδύναμων, των νικημένων, την ίδια επιθυμία για τη συντριβή και την εκκαθάριση των μη προσαρμόσιμων. Βλέπουμε ότι αυτό το κυρίαρχο δόγμα μετατοπίζεται από το κομμάτι της μετριοπαθούς κεντροδεξιάς στο όχημα της ακροδεξιάς» είπε ο πρωθυπουργός, χαρακτηρίζοντας εξαιρετικά επικίνδυνο το φαινόμενο.

Δεν έχει πολιτική, κατασκευάζει σκευωρίες

Η απάντηση του αρχηγού της ΝΔ ήταν άμεση. Κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι δεν διαθέτει πρόγραμμα και για αυτό το λόγο επιτίθεται προσωπικά, κατασκευάζοντας σκευωρίες εναντίον του:

«Η αφόρητη και άκρως προσβλητική προσπάθεια του κ. Τσίπρα να διχάσει τους Έλληνες διαμορφώνοντας ένα κλίμα τοξικότητας και διχασμού που μας πηγαίνει χρόνια πίσω. Αν είχε πρόγραμμα και πολιτική δεν θα έκανε προσωπικές επιθέσεις εναντίον μου και δεν θα χρησιμοποιούσε τον μηχανισμό του Μαξίμου για να στήσει σκευωρίες» ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που θεωρεί πως οι πολίτες στις ευρωεκλογές θα στείλουν ξεκάθαρο μήνυμα στην κυβέρνηση.

«Οι πολίτες θα στείλουν μήνυμα εμπιστοσύνης στη ΝΔ που είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να οδηγήσει την χώρα στην λεωφόρο της ανάπτυξης, δεν υπάρχει περιθώριο για εύκολες ψήφους σε μικρότερα κόμματα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Στις Ευρωεκλογές εκτός από την εκλογή των αντιπροσώπων στέλνουμε ξεκάθαρο μήνυμα για μία ισχυρή ΝΔ, εντός της Ευρώπης και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος» ανέφερε επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εξηγώντας παράλληλα πως η ΝΔ θα παίξει ρόλο στις ευρωπαϊκές εξελίξεις.

Στόχος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να ηττηθεί στις εκλογές ο κ. Τσίπρας -όχι απλά να λάβει θετική ψήφο η ΝΔ.

Ο κ. Μητσοτάκης σημειώνει: «Εάν ο πρωθυπουργός επιλέξει να εξαντλήσει την θητεία του τότε μετατρέπονται σε δημοψήφισμα αποδοκιμασίας και έκφρασης αγανάκτησης των πολιτών έναντι μίας αποτυχημένης κυβέρνησης».

Ωστόσο, συνέχισε, «ανώδυνες επιλογές δεν μπορούν να υπάρξουν».

Παράλληλα, διευκρινίζει τους λόγους για τους οποίους πρέπει να αποδοκιμαστεί από τους πολίτες στις εκλογές:

Ο πρώτος λόγος είναι ότι τους κορόιδεψε, τους εξαπάτησε άλλα τους υποσχέθηκε τον Ιανουάριο και τον Σεπτέμβριο του 2015 και άλλα έκανε.

Δεύτερον, τους έπνιξε στους φόρους και στις εισφορές για να μοιράζει λίγα επιδόματα σε κομματικούς του φίλους

Τρίτος λόγος, όπως ανέφερε, για τον οποίο ο κ. Τσίπρας θα μείνει στην ιστορία είναι για την Συμφωνία των Πρεσπών.

«Γιατί είπε ΝΑΙ εκεί που ο Κώστας Καραμανλής στο Βουκουρέστι και συνολικά έξι πρωθυπουργοί είχαν πει ΟΧΙ, στην εκχώρηση της εθνότητας και γλώσσας. Το 70% που είναι αντίθετοι στην Συμφωνία δεν είναι ακροδεξιοί είναι πραγματικοί πατριώτες, γνωρίζουν την ιστορία τους και τι σημαίνει Μακεδονία, πως συγκροτήθηκε το ελληνικό έθνος» ανέφερε.

Μέτωπο απέναντι και στους δύο

Η Φώφη Γεννηματά δεν θα εγκαταλείψει τον διμέτωπο αγώνα και για αυτό και επιτίθεται παράλληλα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, απορρίπτοντας την πρόσκληση Τσίπρα για κοινό μέτωπο με το ΚΙΝΑΛ.

4732516


Πηγή: EUROKINISSI/ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ

«Για να κάνει αντιδεξιό μέτωπο η Κυβέρνηση, ας ξεκινήσει από την ίδια. Ας διώξει τους δεξιούς από την Κυβέρνηση, ας ανοίξει το μέτωπο στο εσωτερικό της Κυβέρνησης και να έρθει μετά να κουβεντιάσει», σημείωσε η ίδια σε τηλεοπτική της συνέντευξη, απορρίπτοντας τη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για συγκρότηση Προοδευτικής Συμμαχίας απέναντι στη δεξιά και την ακροδεξιά.

Με πιο σκληρούς τόνους η κ. Γεννηματά αναφέρθηκε στον κ. Τσίπρα και ξεκαθάρισε ότι δεν δέχεται το μέτωπο κατά της δεξιάς που την καλεί διότι οι ίδιοι είναι λαϊκιστές:

«Μας είπε τώρα ότι πρέπει να κάνουμε -λέει- μέτωπο εναντίον της Ακροδεξιάς και του λαϊκισμού. Πρώτον, λαϊκιστές είναι οι ίδιοι. Δεύτερον, οι ακροδεξιοί εξακολουθούν να είναι στην Κυβέρνησή τους και τρίτον, το μέτωπο εναντίον της Ακροδεξιάς και του λαϊκισμού στην Ευρώπη υπάρχει και εκφράζεται από το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα στο οποίο εμείς ανήκουμε. Επικεφαλής των εκλογών αυτών είναι ο Φρανς Τίμερμανς, ο κ. Τσίπρας και το κόμμα του και η κυβέρνησή του δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με όλα αυτά».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ