ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Η Ελλάδα είναι ξανά αυτοδύναμη, δεν μας αξίζει να γυρίσουμε πίσω

Τσίπρας: Η Ελλάδα είναι ξανά αυτοδύναμη, δεν μας αξίζει να γυρίσουμε πίσω
EUROKINISSI/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

«Δεν μας αξίζει να γυρίσουμε πίσω, δεν μας αξίζει να περάσουμε τα ίδια βάσανα», επεσήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στέλνοντας το μήνυμα ότι «η Ελλάδα είναι ξανά αυτοδύναμη», στο πλαίσιο ομιλίας του σε πολιτική εκδήλωση του Τομέα Οικονομίας και Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα: «Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις - Παράγοντας δίκαιης & βιώσιμης ανάπτυξης για όλους», που πραγματοποιήθηκε στην Κεντρική Λαχαναγορά Αθηνών, στο Ρέντη.

 

«Τον Αύγουστο του 2018 γυρίσαμε σελίδα και αφήσαμε πίσω μας οριστικά τα μνημόνια. Η Ελλάδα είναι ξανά αυτοδύναμη. Στηρίζεται στην εργατικότητα και το πείσμα των ανθρώπων της. Τώρα αποφασίζουμε για την επιχείρησή μας, την οικογένειά μας, τα παιδιά μας», ανέφερε κατά την ομιλία του ο πρωθυπουργός.

«Ο ελληνικός λαός καλείται να κρίνει και να συγκρίνει για την επόμενη τετραετία, χωρίς να βρισκόμαστε κάτω από τον στενό κορσέ των μνημονίων και της επιτροπείας, και να αποφασίσει πως θα προχωρήσουμε», ανέφερε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας:

«Μία από τις βασικές αιτίες της κρίσης είναι ότι η ανάπτυξη εκείνη δεν μοιράστηκε δίκαια, αλλά καρπώθηκαν όλο τον πλούτο λίγοι, οι οποίοι δεν άφησαν τίποτα πίσω τους για να μπορέσει η χώρα να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες που ήρθαν μετά. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια κρίσιμη επιλογή. Θέλουμε ο τελευταίος Έλληνας πολίτες να έρθει σε αυτή την επιλογή με βάση την λογική, όχι το θυμικό, ούτε τον φόβο».

Δείτε την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα:

Ο ίδιος επεσήμανε ότι συγκρούονται δύο διαφορετικά μοντέλα για την παραγωγή και την επιχειρηματικότητα. «Οι αντίπαλοί μας προσπαθούν να καλλιεργήσουν μια αντίληψη ότι είναι γενικώς υπέρ της επιχειρηματικότητας, ότι όλοι οι επιχειρηματίες είναι το ίδιο πράγμα», είπε, κάνοντας λόγο για «τεράστια πλάνη».

«Εμείς πιστεύουμε ότι το πλέον αποδοτικό και βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία δεν μπορεί παρά να περνά μέσα από την ολόπλευρη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Επεσήμανε ότι ο κλάδος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σήκωσε τα μεγαλύτερα βάρη στα διάρκεια της κρίσης. Αναφερόμενος στην πενταετία 2010-2014, ο κ. Τσίπρας μίλησε για «230.000 επιχειρήσεις έβαλαν λουκέτο, οδηγώντας έτσι στην απώλεια περίπου 700.000 θέσεων εργασίας από το συνολικό 1 εκατομμύριο δουλειές που χάθηκαν μέσα σε αυτήν την πενταετία».

«Όταν αναλάβαμε το 2015, να βγάλουμε το φίδι από την τρύπα, τόνισε ότι στην έγνοια της κυβέρνησης ήταν τόσο οι πιο αδύναμοι, όσο και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις», υπογράμμισε.

Ασκώντας κριτική στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι κρύβεται από τον πολιτικό διάλογο και επεσήμανε ότι καταθέτει ένα πρόγραμμα υπό αναστολή. «Οι λιγότεροι φόροι είναι λιγότεροι φόροι από το 2021 και βλέπουμε», παρατήρησε. Όσο «για τις φοροελαφρύνσεις ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι», σχολίασε.

«Αφού μας έλεγε ότι αν εκλεγεί θα ξεκινήσει αν μειώνει φόρους, τώρα βάζει αφετηρία εφαρμογής των βασικών φορολογικών του εξαγγελιών το 2021. Την ίδια στιγμή που μας επιτίθεται για αφαίμαξη της μεσαίας τάξης και των μικρομεσαίων, ο κ. Μητσοτάκης καταθέτει ένα πρόγραμμα υπό αναστολή. Λιγότεροι φόροι από το 2021 και βλέπουμε, την ίδια στιγμή που εμείς έχουμε καταθέσει ένα κοστολογημένο πρόγραμμα», είπε στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας.

«Ο κ. Μητσοτάκης απορρίπτει τον μηχανισμό που εμείς δημιουργήσαμε με τα 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ και λέει ότι θα προχωρήσει πρώτα σε μεταρρυθμίσεις και μετά θα κάνει τις μειώσεις φόρων. Θα ζητήσει από τους Ευρωπαίους να μειωθούν τα πλεονάσματα, ενώ εμείς τα έχουμε ήδη μειώσει», είπε στη συνέχεια.

«Η ΝΔ μάς παρέδωσε άδεια δημόσια ταμεία, σήμερα έχουμε καταφέρει να έχουμε 34 δισ. πλεόνασμα και να πιάνουμε με το παραπάνω του δημοσιονομικούς στόχους», σημείωσε, απευθύνοντας ένα ερώτημα προς τους επιχειρηματίες:

«Με ποιον, αλήθεια, θα αισθάνεστε πιο ασφαλείς στο τιμόνι της χώρας; Με τον ατζαμή που γονάτισε το μαγαζί; Ή με αυτόν που το έσωσε από το λουκέτο και του έδωσε την προοπτική να κινείται ξανά;».

«Και το δούλεμα έχει το όριό του, ο ελληνικός λαός δεν μπορεί να στηρίζεται στις εύκολες υποσχέσεις», σημείωσε.

Κλείνοντας, ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «η Ελλάδα, μετά την εθνική περιπέτεια, έχει αφήσει πίσω της τα δύσκολα, έχει γυρίσει σελίδα». «Η Ελλάδα μπορεί να είναι ξανά αυτοδύναμη, ελεύθερη, να ανήκει στους Έλληνες», διεμήνυσε, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Δεν μας αξίζει να γυρίσουμε πίσω, δεν μας αξίζει να περάσουμε τα ίδια βάσανα που με τόσο κόπο καταφέραμε να αφήσουμε πίσω».

«Κυβερνήσαμε με τα χέρια δεμένα, ζητάμε την ευκαιρία να κυβερνήσουμε με τα χέρια λυμένα, δικαιούμαστε να αποδείξουμε ότι μπορούμε στα εύκολα να τα καταφέρουμε καλύτερα», τόνισε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ