ΕΛΛΑΔΑ

Κατέρρευσε τμήμα μνημείου στην παλιά πόλη των Χανίων - Ζημιές σε τρία αυτοκίνητα

Φωτογραφία αρχείου (EUROKINISSI/ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ)

Νέα κατολίσθηση σημειώθηκε στον Επιπρομαχώνα του Αγίου Δημητρίου στην παλιά πόλη των Χανίων.

Ειδικότερα, τα ξημερώματα της Πέμπτης κατέρρευσε το βόρειο τμήμα του μνημείου ενώ μεγάλοι χωμάτινοι όγκοι και πέτρες έπεσαν πάνω σε τρία σταθμευμένα αυτοκίνητα, προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές.

Το περιστατικό σημειώθηκε περίπου στη μία και μισή μετά τα μεσάνυχτα ενώ φαίνεται ότι η κατολίσθηση μπορεί να συνεχιστεί καθώς το νοτιοανατολικό τμήμα κινδυνεύει να καταρρεύσει.

Σύμφωνα με το Flashnews.gr, η κατολίσθηση έγινε νύχτα και δεν κινδύνευσαν ανθρώπινες ζωές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και το 2017, είχαν σημειωθεί μικρής έκτασης κατολισθήσεις στο μνημείο και είχαν ξεκινήσει αμέσως εργασίες για την αποκατάσταση και την στήριξη του Επιπρομαχώνα, όμως αποδείχτηκε ότι αυτές δεν ήταν αρκετές.

Ιδιοκτήτης ενός εκ των αυτοκινήτων πάνω στα οποία κατέληξαν οι χωμάτινοι όγκοι, μιλώντας στο τοπικό μέσο σημείωσε ότι το πρόβλημα της ετοιμορροπίας είναι παλιό. Πριν από 20 χρόνια σημειώθηκε η πρώτη κατολίσθηση και οι επεμβάσεις που έγιναν τότε αφενός δεν ήταν οι ενδεδειγμένες, αφετέρου η τοποθέτηση λουλουδιών στο πάνω μέρος του Επιπρομαχώνα, δέσμευε νερό που πότισε εν τέλει το χώμα. Όπως σημείωσε o κ. Γρηγόρης Καλογιαννάκης:

Είμαι κάτοικος της Παλιάς Πόλης, Αυτό το βουνό που βλέπετε είχε ξαναπέσει πριν 20 χρόνια. Έκαναν τότε την κατασκευή που βλέπετε. Για να πέσει όμως μετά από 15 χρόνια σίγουρα η κατασκευή δεν ήταν αυτή που έπρεπε. Το θέμα είναι ότι, τότε, όταν έπεσε το βουνό, κάποιοι έκαναν παρέμβαση εκεί πάνω, στο λεπιδόχωμα που είχαν βάλει οι παλιοί. Το πάνω μέρος ήταν με λεπιδόχωμα και έφευγε το νερό. Ο δήμος, πιο παλιά, φύτεψε λουλούδια και έγινε αυτό που έγινε. Είχε βγει πρόγραμμα, να γίνει ένα αδιάβροχο πλέγμα, πριν 20 χρόνια, το οποίο θα κρατούσε τα νερά να μην μπαίνουν. Η αρχαιολογία που είχε υποχρέωση να το κάνει, δεν το έκανε. Αν η αρχαιολογία είχε κάνει το αδιάβροχο πλέγμα δεν θα έπεφτε. Και θα χαλάσει και το υπόλοιπο. Το χώμα από μέσα είναι ποτισμένο.

Κάτοικοι δηλώνουν ότι είναι ετοιμόρροπη και η πίσω πλευρά του Επιπρομαχώνα, όπου υπάρχουν δεκάδες δέντρα και οι ρίζες τους πιέζουν το τοίχος με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να πέσει και όταν αυτό συμβεί θα υπάρξουν θύματα γιατί σε εκείνο το σημείο κινείται κόσμος το βράδυ για τη διασκέδασή του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης