ΕΛΛΑΔΑ

Ελεύθερος παραμένει ο Αριστείδης Φλώρος: Στα 5 -από 21- έτη «έπεσε» η ποινή

Ελεύθερος παραμένει ο Αριστείδης Φλώρος: Στα 5 -από 21- έτη «έπεσε» η ποινή
ΙΝΤΙΜΕ

Ελεύθερος θα παραμείνει ο επιχειρηματίας Αριστείδης Φλώρος της Energa, για την υπόθεση υπεξαίρεσης σε βάρος του Δημοσίου, καθώς το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων, μείωσε την πρωτόδικη ποινή των 21 ετών κάθειρξη σε ποινή φυλάκισης 5 ετών με τριετή αναστολή.

 

Το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο για λαθρεμπορία, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και υπεξαίρεση και του αναγνώρισε τρία ελαφρυντικά (εκ των οποίων τα δυο πρώτα του είχαν αναγνωριστεί και πρωτοδίκως), δηλαδή της ειλικρινούς μεταμέλειας , του σύννομου βίου καθώς και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη. Οι δικαστές οδηγήθηκαν στην απόφαση αυτή, κινούμενοι στο στενότερο πλαίσιο ποινών που έθεσε ο νέος Ποινικός Κώδικας, με την κατάργηση του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου, καθώς και με την αναγνώριση των ελαφρυντικών.

Επιπλέον το δικαστήριο απάλλαξε τον επιχειρηματία για το αδίκημα της υπεξαίρεσης σε βάρος του ΛΑΓΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ, κρίνοντας πως ουσιαστικά δεν αντιπροσώπευε αυτές τις εταιρίες, με βάση όσα ορίζονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που απέστειλε κατόπιν αιτήματος των κατηγορουμένων σχετική απάντηση.

Το γεγονός αυτό σημαίνει πως το δικαστήριο αναγνώρισε οφειλή της Energa, μόνο προς το Ελληνικό Δημόσιο και τους Δήμους, ύψους 72 εκατομμυρίων, η οποία όμως έχει ήδη ικανοποιηθεί, αφού έχουν κατατεθεί εξ αρχής 85 εκατομμύρια στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Παράλληλα, οποιαδήποτε (τυχόν) αξίωση οφειλής με τον ΛΑΓΗΕ και τον ΔΕΔΔΗΕ, αποτελεί αντικείμενο μιας ιδιωτικής διαφοράς μεταξύ των εταιριών.

Το δικαστήριο μετά από μακρά ακροαματική διαδικασία καταδίκασε, επίσης, τους υπόλοιπους 5 κατηγορούμενους που κρίθηκαν ένοχοι. Οι ποινές κυμάνθηκαν από 1-2 έτη με 3ετή αναστολή για το αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Τους αναγνωρίστηκαν από 1-2 ελαφρυντικά, αυτό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη και του σύννομου βίου.

Αθωώθηκαν επίσης 5 κατηγορούμενοι μεταξύ των οποίων ο Βασίλης Μηλιώνης (πρωτοδίκως είχε καταδικαστεί σε 10 χρόνια) και ο Αχιλλέας Φλώρος.

Όσον αφορά στο ποσό της καταγγελλόμενης υπεξαίρεσης, το αρχικό κατηγορητήριο ανέφερε ότι ανέρχεται 236 εκατομμύρια ευρώ. Σε αυτό, όμως, συμπεριελάμβανε δήμους, δημόσιο, ΛΑΓΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ. Το δικαστήριο αναγνώρισε μόνο την οφειλή προς τους δήμους και το δημόσιο που φτάνει περίπου τα 72 εκατομμύρια ευρώ. Συνολικά από τους κατηγορούμενους είχαν δεσμευθεί 127 εκατομμύρια σε Ελλάδα και Εξωτερικό ενώ ήδη από το στάδιο της ανάκρισης, όπως αναγνώρισε και το δικαστήριο, είχαν κατατεθεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων βάση του σχετικού νόμου περί επιεικούς μεταχείρισης, περίπου 85 εκατομμύρια ευρώ τα οποία θα πάρουν Δημόσιο και Δήμοι.

Δηλώσεις συνηγόρων

Ο ποινικολόγος Βασίλης Χειρδάρης, εκ των συνηγόρων του Φλώρου ανέφερε πως «η σημερινή δικαστική απόφαση αποκαθιστά την λογική στην υπόθεση Φλώρου. Μετά από μία εξωπραγματική και εξοντωτική ποινή άνω των 20 ετών που είχε επιβάλει το πρωτόδικο δικαστήριο, καταργώντας κάθε έννοια δίκαιης δίκης, το δευτεροβάθμιο τον καταδίκασε σε πέντε χρόνια φυλάκισης με αναστολή. Επιπλέον τον αθώωσε για την δήθεν υπεξαίρεση σε βάρος του ΛΑΓΗΕ και του ΑΔΜΗΕ. Η απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου αποδεικνύει τη δυνατότητα της δικαιοσύνης να αποκαθιστά (έστω εν μέρει) αδικίες και να καταργεί την παραλογία».

Ο Μανώλης Τρούλης, συνήγορος του Βασίλη Μηλιώνη, ανέφερε πως «εκφράζω την ικανοποίησή μου για την πανηγυρική αθώωση του Βασίλη Μηλιώνη (στην υπόθεση Energa – Hellas Power) μετά από ομόφωνη απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Πάντοτε υποστήριζα ότι στην Ελλάδα υπάρχουν ικανοί, έντιμοι και γενναίοι δικαστές. Η απόφαση αυτή αποτελεί ορόσημο στα δικαστικά χρονικά της χώρας, διότι μετά από επτά ολόκληρα χρόνια διασυρμού στα ΜΜΕ, οι Δικαστές που τον έκριναν, αγνοώντας επικοινωνιακές και πολιτικές σκοπιμότητες και με μοναδικό κριτήριο το υλικό της δικογραφίας, φώτισαν την Αλήθεια».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ