ΕΛΛΑΔΑ

Ανοίγει η εστίαση: Πώς θα λειτουργούν από σήμερα εστιατόρια, καφετέριες και μπαρ

ΙΝΤΙΜΕ/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Έφτασε η στιγμή για το τέταρτο βήμα της άρσης των μέτρων έναντι του κορωνοϊού για τη χώρα μας, καθώς από σήμερα επαναλειτουργούν τα καταστήματα στον κλάδο της εστίασης, υπό νέους αυστηρούς κανόνες.

Η εστίαση ανοίγει σήμερα με τις ιδιαίτερα αυστηρές προδιαγραφές της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, στις οποίες περιλαμβάνονται απολυμάνσεις, καθαρισμοί, χρήση μάσκας από όλο το προσωπικό και πρωτίστως τήρηση των αποστάσεων και πλύσιμο των χεριών.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, τόνισε την Κυριακή ότι και στην παρούσα φάση «η συνεργασία πολιτών και Πολιτείας, είναι απολύτως απαραίτητη. Και στα επόμενα βήματα εμπλεκόμαστε όλοι, γιατί όσο πιο πιστά τηρήσει ο καθένας τους κανόνες υγιεινής τόσο περισσότερο ενισχύουμε την ασπίδα προστασίας που έχουμε δημιουργήσει. Προχωράμε με προσοχή, για να μείνουμε ασφαλείς και να μπορούμε να κοιτάμε το μέλλον με την ίδια αισιοδοξία».

«Τα επιδημιολογικά στοιχεία είναι καλά, οι συστάσεις σε γενικές γραμμές τηρούνται και έτσι πρέπει να συνεχίσουμε», υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς, επαναλαμβάνοντας, ωστόσο, ότι «θα ζούμε με τον κορωνοϊό για αρκετό καιρό και μέρα με τη μέρα προσαρμοζόμαστε στη νέα καθημερινότητα».

Την ίδια στιγμή, πάντως, σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων αναμένεται να μην λειτουργήσει από τις 25 έως και τις 31 Μαΐου, βάσει απόφασης που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ.

Πώς λειτουργούν από σήμερα καφέ και εστιατόρια

Βάσει της τροπολογίας του υπουργείου Εσωτερικών, ιδιοκτήτες και διαχειριστές καταστημάτων εστίασης θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ως προς την τήρηση των αποστάσεων σε ό,τι αφορά τα τραπεζοκαθίσματα, τα οποία θα πρέπει να εκτείνονται σε διπλάσιο χώρο από τον αρχικά προβλεπόμενο.

Σημειώνεται ότι τα «καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος» δύνανται να λειτουργούν στον εξωτερικό και τον εσωτερικό τους χώρο «υπό ορισμένες προϋποθέσεις».

Ειδικότερα, από σήμερα, Δευτέρα, θα πρέπει να τηρούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις στην εστίαση:

  • Η αναλογία που ισχύει είναι ένας (1) πελάτης ανά δύο (2) τ.μ.
  • Η συνολική ωφέλιμη επιτρεπόμενη επιφάνεια λειτουργίας προκύπτει από το άθροισμα του εμβαδού της υπαίθριας επιφάνειας και της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας του κυρίως χώρου.
  • Καθορίζεται ως ελάχιστη απόσταση μεταξύ των τραπεζιών, σύμφωνα με την διάταξη των καθισμάτων, από 70 εκατοστά έως 1.70 μέτρα.
  • Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός καθήμενων σε τραπέζι τα έξι (6) άτομα. Δεν υφίσταται όριο σε περίπτωση οικογένειας με ανήλικα τέκνα.

«Στη σωστή κατεύθυνση κινούνται τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση για τη στήριξη της οικονομίας, αλλά απαιτείται οριζόντια στήριξη όλων των επιχειρήσεων», τόνισε ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, χαρακτήρισε το άνοιγμα της εστίασης «πολύ κρίσιμο στάδιο», εκτιμώντας πως από αυτό θα κριθεί η συνέχεια και η εξέλιξη της αγοράς.

Δεδομένου ότι δεν μπορούν όλοι οι χώροι εστίασης να επαναλειτουργήσουν σήμερα, εξαιτίας της έλλειψης εξωτερικού χώρου, θα κριθεί από τα επιδημιολογικά στοιχεία αν μπορεί να προχωρήσει η διευθέτηση του ζητήματος λειτουργίας των εσωτερικών χώρων και αν τα καταστήματα αυτά μπορούν να ανοίξουν εντός του Ιουνίου.

«Θα λυθεί κάτω από κανόνες λειτουργίας, διαφορετικούς από αυτούς που ισχύουν για τους υπαίθριους χώρους», σημείωσε, ενώ σε συνέντευξή του στον AΝΤ1, τοποθέτησε τη λειτουργία του εσωτερικού χώρου των καταστημάτων μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου, με βάση συγκεκριμένους κανόνες, οι οποίοι θα προσδιοριστούν σύντομα.

Όπως είπε ο κ. Παπαθανάσης, από σήμερα επανέρχεται στην εργασία του το 45% του συνόλου των εργαζομένων που τέθηκαν σε αναστολή και σε σύντομο χρόνο θα επιστρέψουν και οι υπόλοιποι, καθώς θα υπάρξει και δεύτερο κύμα επιστροφών τον Ιούνιο.

ΕΦΕΤ: Οδηγός Επανεκκίνησης για τη Μαζική Εστίαση

Την ίδια στιγμή, ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ) και την Ελληνική Ένωση Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης (ΕΠΟΕΣ) εξέδωσε τον «Οδηγό Επανεκκίνησης για τη Μαζική Εστίαση» με σκοπό την παροχή απλών και πρακτικών οδηγιών προσαρμογής στο πλαίσιο της νέας πραγματικότητας που έχει δημιουργηθεί από τη νόσο COVID-19. Οι οδηγίες βασίζονται στην ανάλυση του προφίλ επικινδυνότητας του ιού για τους χώρους εστίασης και στις βέλτιστες πρακτικές όπως αυτές αποτυπώνονται σε διεθνείς και εθνικές συστάσεις.

Σημειώνεται ότι οι διαδικασίες και χώροι απασχόλησης όπου μπορεί να υπάρξει έκθεση στον COVID-19 είναι: προμήθεια και παραλαβή πρώτων υλών και υλικών συσκευασίας, αποθήκευση και μεταφορά στον χώρο επεξεργασίας, επεξεργασία τροφίμων/προετοιμασία γευμάτων/κουζίνα (back of the store), λάντζα (σημεία πλύσης σκευών), αποστολή προς διανομή (delivery), πωλήσεις/service, προσέλευση και αποχώρηση προσωπικού, ύποπτο/επιβεβαιωμένο κρούσμα στο προσωπικό, επίσκεψη και παραμονή εξωτερικών συνεργείων και συνεργατών / επισκεπτών/φορέων ελέγχου, γραφεία (χρήση κοινών εργαλείων, αντιμετώπιση επισκεπτών), τουαλέτες και χώροι διαλείμματος προσωπικού.

Αναλυτικότερα στις κατευθυντήριες οδηγίες για τους υπεύθυνους των επιχειρήσεων περιλαμβάνονται τα παρακάτω:

  • Αποφυγή συγχρωτισμού και τήρηση των απαιτήσεων «απόστασης» με αναδιάταξη του εργασιακού χώρου και αναδιοργάνωση των τραπεζοκαθισμάτων των εξωτερικών και εσωτερικών χώρων με βάση τις συστάσεις των αρμόδιων φορέων.
  • Διαμόρφωση προγράμματος σταδιακής προέλευσης /αποχώρησης των εργαζομένων με δημιουργία ομάδων εργασίας ώστε να υπάρχει περιορισμένη αλληλεπίδραση μεταξύ τους.
  • Διαμόρφωση προγράμματος ελεγχόμενης πρόσβασης των υπαλλήλων της επιχείρησης σε κοινόχρηστους χώρους (χώροι διαλειμμάτων, αποδυτήρια, λουτρά, τουαλέτες κ.ά.)
  • Συναλλαγές σε ταμείο: 1. ενθάρρυνση πραγματοποίησης ανέπαφων συναλλαγών, 2. Τοποθέτηση αντισηπτικού στη θέση του ταμία και στη θέση του πελάτη, 3. Τοποθέτηση σήμανσης στο δάπεδο για την οριοθέτηση αποστάσεων για την αποφυγή σχηματισμού ουράς πελατών και ορισμός υπεύθυνου για συνεχή εποπτεία, 4. Τοποθέτηση plexiglas αν αυτό κρίνεται αναγκαίο.
  • Προτροπή πελατών και εργαζομένων να χρησιμοποιούν τις σκάλες και να αποφεύγουν τους ανελκυστήρες στο μέτρο του δυνατού.
  • Ανάρτηση πινακίδων ενημέρωσης - υπενθύμισης για την ατομική υγιεινή και τα προληπτικά μέτρα για όλους τους χώρους (σωστή χρήση γαντιών, μάσκας, σωστό πλύσιμο χεριών και τήρηση αποστάσεων).
  • Ρύθμιση της προσέλευσης τρίτων (συνεργατών, διανομέων κ.ά) στον χώρο εργασίας ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός και να εξασφαλίζεται η τήρηση των απαιτούμενων αποστάσεων και η χρήση μέτρων ατομικής προστασίας.
  • Ενημέρωση οδηγών, προμηθευτών, εξωτερικών συνεργατών, πελατών, επισκεπτών με κάθε πρόσφορο μέσο για τις οδηγίες των αρμόδιων κρατικών αρχών.
  • Μέριμνα για επαρκή αερισμό (με έμφαση στον φυσικό αερισμό) όλων των χώρων και την αποφυγή του συγχρωτισμού των ατόμων σε κλειστούς χώρους χωρίς επαρκή ανανέωση του αέρα. Απαιτείται τακτική συντήρηση των συστημάτων εξαερισμού/κλιματισμού.
  • Τα πάσης φάσης συνεργεία θα πρέπει να εισέρχονται στους χώρους εργασίας με χρήση προστατευτικού ρουχισμού (πλαστική ποδιά μιας χρήσης, μάσκες και γάντια).
  • Μέριμνα για ένα οργανωμένο πρόγραμμα διαχείρισης απορριμμάτων.
  • Λήψη μέτρων για την υγεία και την υγιεινή του προσωπικού, των χώρων και του εξοπλισμού. Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, παροχή και εφοδιασμός στα σημεία πλυσίματος σαπουνιών, υλικών για στέγνωμα χεριών, αντισηπτικών διαλυμάτων καθώς επίσης και παροχή στους εργαζόμενους ρουχισμού και γαντιών.
  • Λήψη ειδικών μέτρων για το service, την παραλαβή από το κατάστημα (takeaway), τη διανομή (delivery), τους προμηθευτές και τα συνεργεία συντηρήσεων.
  • Αναγκαία κρίνεται η εκπαίδευση προσωπικού και μέσω γραπτών οδηγιών σχετικά με την ατομική υγιεινή, πλύσιμο χεριών, ορθή χρήση γαντιών και μάσκας, αποφυγή συγχρωτισμού καθώς και η καθοδήγησή του για τα συμπτώματα της νόσου ώστε να είναι σε θέση να τα αναγνωρίζει νωρίς και να μπορεί να ζητήσει ιατρική βοήθεια και εξετάσεις.
  • Αν ένας εργαζόμενος εμφανίσει συμπτώματα συμβατά με τη νόσο COVID-19, ο υπεύθυνος της επιχείρηση πρέπει να απομονώσει το ύποπτο περιστατικό, να καλέσει τον ΕΟΔΥ για οδηγίες, να ενημερώσει τους άλλους υπαλλήλους και να φροντίσει για την απολύμανση του χώρου εργασίας.
  • Αναγκαία κρίνεται η ενίσχυση προγραμμάτων καθαρισμού των σταθμών εργασίας επειδή οι επιφάνειες μπορεί να αποτελέσουν πηγές μετάδοσης του ιού. Πρέπει να διασφαλίζεται ότι όλες οι επιφάνειες και οι κοινόχρηστοι χώροι καθαρίζονται συχνά, ιδανικά ανά δύο ώρες όπου αυτό είναι εφικτό. Στα σημεία καθαρισμού/απολύμανσης περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, διακόπτες, χειρολαβές θυρών, κουπαστές σκάλας, επιφάνειες που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα και τουαλέτες προσωπικού/πελατών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης