SPONSORED ΕΛΛΑΔΑ

Πώς μερικές διατροφικές αλλαγές αρκούν για να γίνουμε οι «ήρωες» της καθημερινότητας

Πώς μερικές διατροφικές αλλαγές αρκούν για να γίνουμε οι «ήρωες» της καθημερινότητας

Βιωσιμότητα. Μία λέξη που ακούμε και διαβάζουμε συχνά τα τελευταία χρόνια και η οποία, όπως όλα δείχνουν, αποτελεί το «κλειδί» για το μέλλον του πλανήτη μας και φυσικά, για την ποιότητα της ζωής, τόσο της δικής μας, όσο και των γενιών που θα ακολουθήσουν.

Από τη μία πλευρά η κλιματική αλλαγή και από την άλλη η εξάντληση των φυσικών μας πόρων και τα πρότυπα παραγωγής που ακολουθούμε, κάνουν τις προβλέψεις για το «αύριο» της ανθρωπότητας και του πλανήτη μας γενικότερα, αν μη τι άλλο απαισιόδοξες. Προκειμένου να συμβάλλουμε στη βιωσιμότητα του πλανήτη μας, λοιπόν, είναι σημαντικό να αλλάξουμε τώρα κιόλας κάποιες από τις καθημερινές μας συνήθειες.

Διότι το να αποκτήσουμε έναν πιο βιώσιμο τρόπο ζωής, μία καθημερινότητα που είναι περισσότερο φιλική προς το περιβάλλον αλλά και τον ίδιο τον άνθρωπο, είναι μεταξύ άλλων στο χέρι μας και για την ακρίβεια, στα πιάτα μας. Αυτό υποστηρίζει τουλάχιστον μία νέα έκθεση, η οποία είδε πρόσφατα το «φως» της δημοσιότητας και φέρνει τώρα στο προσκήνιο το ζήτημα των σύγχρονων διατροφικών επιλογών.

Βάζοντας σήμερα στα πιάτα μας τα τρόφιμα του μέλλοντος

Σύμφωνα με τους ειδικούς, εκτός από το πώς μετακινούμαστε και καλλιεργούμε τις τροφές μας, το τι τρόφιμα επιλέγουμε να καταναλώνουμε σε καθημερινή βάση, διαδραματίζει εξίσου σημαντικό ρόλο για τη βιωσιμότητα του πλανήτη μας. Πιο αναλυτικά, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι, αν δεν εμπλουτίσουμε τη διατροφή μας και με άλλα τρόφιμα και αν δεν αλλάξουμε τον τρόπο που τα καλλιεργούμε, στο μέλλον θα είναι δύσκολο να έχουμε αρκετό φαγητό για μια ισορροπημένη διατροφή.

Αυτός είναι ο λόγος που σύμφωνα με την έκθεση «Future 50 Foods», έπειτα από έρευνα που διεξήγαγε η Global ομάδα της Knorr, σε συνεργασία με την WWF και τον Dr. Adam Drewnowski, υπάρχουν τουλάχιστον 50 τροφές, τις οποίες είναι άκρως σημαντικό να εντάξουμε στη διατροφή μας τα επόμενα χρόνια, προκειμένου να συμβάλλουμε στη βιωσιμότητα του πλανήτη μας και κατά συνέπεια, να διασφαλίσουμε καλύτερη ποιότητα ζωής για εμάς και τα παιδιά μας.

Η άποψη -και δη η επιστημονική- ότι κάτι καλό, κάτι που μπορεί να κάνει τη διαφορά για το «σήμερα» αλλά και το «αύριο» της Γης, μπορεί να ξεκινήσει από το πιάτο του καθενός μας, βοηθά να κατανοήσουμε ότι δεν χρειάζεται να φτάσουμε πολύ μακριά για να συμβάλλουμε και εμείς στην προσπάθεια για ένα καλύτερο αύριο. Αρκεί να πάμε μέχρι την κουζίνα του σπιτιού μας, για να κάνουμε την αρχή, για έναν πιο βιώσιμο τρόπο ζωής και να γίνουμε με τη σειρά μας, οι «ήρωες» της καθημερινότητας. Η συγκεκριμένη έκθεση, στάθηκε αφορμή για τη δημιουργία της νέας καμπάνιας της Knorr, με την ομολογουμένως ανατρεπτική και ταυτόχρονα άκρως ενημερωτική τηλεοπτική ταινία «Κάτι καλό ξεκινάει από το πιάτο σου», υπενθυμίζοντας πόσο σημαντικό είναι να εντάξουμε στη διατροφή μας μία ευρύτερη ποικιλία τροφών, που εκτός από γευστικές, είναι καλές τόσο για εμάς και την υγεία μας, όσο και για τον πλανήτη.

Στη λίστα που παρουσιάζεται στην εν λόγω έκθεση, περιλαμβάνονται συνολικά 50 τροφές. Γιατί και πώς επιλέχθηκαν όμως αυτές οι τροφές; Η απάντηση βρίσκεται στη διατροφική τους αξία, στη γεύση τους και φυσικά στην επάρκεια αποθεμάτων τους στη φύση και στις επιπτώσεις που έχει η κατανάλωσή τους στο περιβάλλον.

Κατά τους ειδικούς, λοιπόν, αρχίζοντας να μαγειρεύουμε σήμερα κιόλας γεύματα πιο οικολογικά, χρησιμοποιώντας διαφορετικά υλικά κάθε φορά και δη υλικά που ενδεχομένως δεν βάζουμε στα φαγητά μας τόσο συχνά, όπως τις γλυκοπατάτες, το ρομανέσκο, την κινόα και το ραντίτσιο, μπορούμε να εξασφαλίσουμε ένα πιο βιώσιμο μέλλον για εμάς και τις γενιές που θα ακολουθήσουν.

Αυτά ακριβώς τα πιάτα που κάνουν τη διατροφή μας πιο ισορροπημένη και τον πλανήτη μας περισσότερο υγιή, μας δίνει τώρα την ευκαιρία να εντάξουμε στη διατροφή μας η Knorr. Διότι συμβάλλοντας σε αυτή την παγκόσμια προσπάθεια αλλαγής των διατροφικών μας συνηθειών, η Knorr πήρε την πρωτοβουλία να εμπλουτίσει την ιστοσελίδα της με αναλυτικές συνταγές, που βασίζονται σε ανατρεπτικά συστατικά και γευστικούς συνδυασμούς, που μας επιτρέπουν να πειραματιζόμαστε με περισσότερες ποικιλίες τροφίμων και κατά συνέπεια, να συνεισφέρουμε και εμείς στην προσπάθεια για ένα βιώσιμο μάλλον.

Κάνοντας την αρχή για ένα πιο βιώσιμο μέλλον από την κουζίνα μας

Ουσιαστικά, λοιπόν, η έκθεση «Future 50 Foods» μας υπενθυμίζει ότι αρκούν μερικές καθημερινές αλλαγές για να συμβάλλουμε και εμείς στη βιωσιμότητα και την προστασία του πλανήτη μας. Αυτή τη φορά όμως, με τη βοήθεια των ειδικών, κατανοούμε καλύτερα το πώς μπορούμε να κάνουμε τα πρώτα βήματα προς έναν βιώσιμο τρόπο ζωής, δίνοντας έμφαση στις τροφές που καταναλώνουμε.

Αρκεί να αναλογιστούμε ότι παρά το γεγονός πως σήμερα υπάρχουν από 20.000 έως και 50.000 γνωστά φυτικά είδη υψηλής θρεπτικής αξίας και ποικίλης γεύσης, καταναλώνουμε μόνο 200 από αυτά. Μπορεί εύκολα να αντιληφθούμε συνεπώς πως, αν δεν αλλάξουμε τον τρόπο που καλλιεργούμε τα τρόφιμα που καταναλώνουμε και αν δεν προχωρήσουμε άμεσα σε αλλαγές στις διατροφικές μας συνήθειες και συγκεκριμένα, αν δεν εμπλουτίσουμε τη διατροφή μας με περισσότερες επιλογές, στο μέλλον δεν θα έχουμε ενδεχομένως αρκετό φαγητό για να είμαστε σε θέση να ακολουθούμε μία ισορροπημένη διατροφή.

Ποιες είναι οι αλλαγές που είναι σημαντικό να γίνουν στο παγκόσμιο σύστημα διατροφής, προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του πλανήτη μας; Σύμφωνα με τους ειδικούς, τρία είναι τα σημεία τα οποία αξίζουν την προσοχή μας. Η πρώτη αλλαγή που χρειάζεται να γίνει, είναι ο καθένας από μας να φροντίσει να εντάξει μεγαλύτερη ποικιλία και ποσότητα λαχανικών στη καθημερινή του διατροφή. Το ίδιο σημαντικό, όμως, είναι το να μπορεί να λαμβάνει περισσότερες φυτικές πηγές πρωτεΐνης αντί κρέατος, πουλερικών, γαλακτοκομικών προϊόντων και ψαριών και να δύναται να απολαμβάνει μεγαλύτερη ποικιλία σε είδη δημητριακών και άλλων πηγών υδατανθράκων.

Κάτι καλό φαίνεται, λοιπόν, ότι μπορεί να ξεκινήσει από το κάθε πιάτο. Ας εμπνευστούμε από την ξεχωριστή και αναμφίβολα σημαντική πρωτοβουλία της Knorr και ας φροντίσουμε να κάνουμε τις μικρές, αλλά απαραίτητες εκείνες αλλαγές στη διατροφή μας, τις αλλαγές που μπορούν να ευνοήσουν τόσο εμάς, όσο και τον πλανήτη μας. Όπως φαίνεται, αρκούν μερικές πρωτότυπες συνταγές με λίγα, καλά και πρωτότυπα υλικά, για να κάνουμε τα πρώτα βήματα προς μία πιο βιώσιμη καθημερινότητα.