ΕΛΛΑΔΑ

Εμβολιασμός παιδιών και εφήβων: Δεν θα είναι υποχρεωτικός - Τι «σταθμίζει» η Επιτροπή

Εμβολιασμός παιδιών και εφήβων: Δεν θα είναι υποχρεωτικός - Τι «σταθμίζει» η Επιτροπή
AP Photo/Andreea Alexandru

Υπογραμμίζοντας εκ νέου πως η ανοσοποίηση των ενηλίκων ήταν και παραμένει ο πρωταρχικός στόχος στο πλαίσιο της εθνικής εκστρατείας, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, δήλωσε πως ο εμβολιασμός παιδιών και εφήβων θα 'ζυγιστεί' και συνεκτιμηθεί εις βάθος χωρίς να επίκειται άμεσα η σχετική απόφαση της Επιτροπής -και σε κάθε περίπτωση ο εμβολιασμός των παιδιών δεν πρόκειται να έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα.  

Αναφερόμενη κατά την ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας στο ζήτημα του εμβολιασμού παιδιών και εφήβων, η κ. Θεοδωρίδου επισήμανε πως έχουν ήδη υπάρξει σχετικές αποφάσεις και εγκρίσεις εκ μέρους των αρμόδιων ρυθμιστικών αρχών των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ήδη πολλές χώρες έχουν ξεκινήσει τον εμβολιασμό.

Ως προς τη θέση της ελληνικής Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, η κ. Θεοδωρίδου επισήμανε πρόκειται να γίνει επεξεργασία όλων των διαθέσιμων δεδομένων και συνεκτίμηση βασικών παραγόντων -ο ρόλος των παιδιών στη διασπορά του κορωνοϊού, η νοσηρότητα, η θνητότητα και κυρίως η ασφάλεια- και βάσει αυτών θα διαμορφωθεί το σκεπτικό επάνω στο οποίο θα στηρίξει την απόφασή της.

«Μην μπείτε στην αγωνία για το άμεσα. Η απόφαση θα ζυγιστεί καλά από όλες τις πλευρές» απάντησε ερωτηθείσα σχετικά με το πότε μπορεί να αναμένεται η απόφαση της Επιτροπής.

Σε κάθε περίπτωση, και αναγνωρίζοντας πως υπάρχει σχετική ανησυχία, η Μαρία Θεοδωρίδου ξεκαθάρισε πως ο ενδεχόμενος μελλοντικά εμβολιασμός των παιδιών και εφήβων δεν θα έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα, ούτε και θα γίνει αφορμή διακρίσεων κυρίως στον εκπαιδευτικό τομέα.

Παράλληλα, ανέφερε ερωτηθείσα σχετικά πως σαφώς και θα υπάρξει προτεραιότητα στη σχετική διαδικασία σε παιδιά με υποκείμενα νοσήματα.

Ο πρωταρχικός στόχος είναι και παραμένει ο εμβολιασμός ενηλίκων, σημείωσε η κ. Θεοδωρίδου υπογραμμίζοντας την ανάγκη να «τρέξει» ο εμβολιασμός στις ηλικίες των 60 ετών και άνω και να αντιμετωπιστεί η δυσπιστία έναντι στα εμβόλια.

Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες έχουν ξεκινήσει ήδη ή σκοπεύουν να ξεκινήσουν τους εμβολιασμούς παιδιών και εφήβων με το σκεύασμα των Pfizer/BioNTech, κατόπιν της σχετικής γνωμοδότησης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), σε συνέχεια ανάλογης απόφασης που έχουν λάβει οι αντίστοιχες ρυθμιστικές αρχές στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά.

Ενδεικτικά, η Ιταλία έχει ξεκινήσει ήδη τους εμβολιασμούς, ενώ από αύριο, Τρίτη, αρχίζει ο εμβολιασμός στη Γερμανία και έπεται η Γαλλία στις 15 Ιουνίου.

Ο ΕΜΑ συνιστά τη χρήση του εμβολίου με την εμπορική ονομασία Comirnaty των Pfizer-BioNTech σε παιδιά ηλικίας από 12 έως 15 ετών, όπως και σε εφήβους ηλικίας 16 ετών και άνω, σε δύο δόσεις σε απόσταση τουλάχιστον τριών εβδομάδων, επισημαίνοντας πως τα δεδομένα καταδεικνύουν ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και έχει υψηλή αποτελεσματικότητα έναντι της μόλυνσης από τον κορωνοϊό.

Στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων υποβλήθηκε σήμερα, Δευτέρα, αίτημα και από την Moderna για την υπό όρους έγκρισή του στη χορήγηση του εμβολίου της κατά της Covid-19 σε εφήβους. Σχετικό αίτημα υποβλήθηκε και στον Καναδά, ενώ θα ζητήσει άμεσα έγκριση για επείγουσα χρήση του εμβολίου και από την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και από άλλες ρυθμιστικές αρχές παγκοσμίως.

Οι συστάσεις του ECDC

Στην έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) που δόθηκε προ ημερών στη δημοσιότητα σημειώνεται ότι «καθώς η πορεία της νόσου Covid-19 είναι συνήθως ηπιότερη σε υγιείς εφήβους, θα πρέπει να συνεχιστεί να δίνεται προτεραιότητα στον εμβολιασμό μεγαλύτερων ηλικιακών ομάδων πριν από τη στόχευση συνολικά στους εφήβους».

Απηχώντας τις εκκλήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για καθυστέρηση της εμβολιασμού των παιδιών στις εύπορες χώρες, δεδομένων των ελλείψεων σε αποθέματα εμβολίων παγκοσμίως, το ECDC προκρίνει ο εμβολιασμός των εφήβων να συνιστά προτεραιότητα μόνο εάν διατρέχουν κίνδυνο να εκδηλώσουν βαριάς μορφής λοίμωξη.

Τα βασικά σημεία της έκθεσης του ECDC

Ο εμβολιασμός των εφήβων κατά της Covid-19 πρέπει να εξεταστεί στο ευρύτερο πλαίσιο της στρατηγικής εμβολιασμού για ολόκληρο τον πληθυσμό, συμπεριλαμβανομένων των πρωταρχικών στόχων του, της εφαρμογής του και των προτεραιοτήτων του.

  • Ο εμβολιασμός εφήβων με υψηλό κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά από την Covid-19 πρέπει να θεωρείται προτεραιότητα, όπως και με άλλες ηλικιακές ομάδες.
  • Τα συνολικά άμεσα οφέλη από τον εμβολιασμό των εφήβων θα εξαρτηθούν κυρίως από τη συχνότητα εμφάνισης λοίμωξης από τον SARS-CoV-2 σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα.
  • Τα μεμονωμένα άμεσα οφέλη από τον εμβολιασμό κατά της COVID-19 σε εφήβους αναμένεται να είναι περιορισμένα σε σύγκριση με τις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες.
  • Το γενικό όφελος για τον γενικό πληθυσμό των εφήβων από τον εμβολιασμό θα είναι ανάλογο με τη μετάδοση του SARS-CoV-2 εντός και από αυτήν την ηλικιακή ομάδα.
  • Δεδομένης της αναμενόμενης μειωμένης ατομικής αναλογίας κινδύνου-οφέλους από τον εμβολιασμό κατά της Covid-19 των εφήβων σε σύγκριση με τις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες, πρέπει να γίνεται προσεκτική εξέταση της επιδημιολογικής κατάστασης και της πρόσληψης εμβολίων σε ηλικιωμένες ομάδες πριν από τη στόχευση αυτής της ηλικιακής ομάδας.
  • Είναι σημαντικό να συνεχίσετε να παρακολουθείτε την εξάπλωση ανησυχητικών παραλλαγών μεταξύ των νεότερων ατόμων και να συνεχίσετε να αξιολογείτε την πραγματική επιβάρυνση της Covid-19 σε νεότερες ηλικιακές ομάδες επίσης σε σχέση με τις συνέπειες της Covid-19.
  • Τα ζητήματα σχετικά με τη διαθεσιμότητα των εμβολίων και την πρόσβαση σε αυτά πρέπει να εξεταστούν προσεκτικά κατά την απόφαση επέκτασης του εμβολιασμού για την Covid-19 σε ομάδες με χαμηλότερο ατομικό κίνδυνο σοβαρής νόσου.

Interim public health considerations for COVID-19 vaccination of adolescents in the EU/EEA

ΔΗΜΟΦΙΛΗ