ΕΛΛΑΔΑ

Ένας οπωρώνας στην αυλή του ΠΑΜΑΚ: Λαχταριστά φρούτα στα δέντρα περιμένουν ένα χέρι να τα κόψει

Ολόφρεσκα φρούτα, κεράσια και βερίκοκα περιμένουν κάποιος από το Πανεπιστήμιο να απλώσει το χέρι και να τα κόψει για να τα απολαύσει ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ

Έδωσαν λαχταριστούς καρπούς τα δέντρα που φυτεύτηκαν το 2013 στην αυλή του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ) στη Θεσσαλονίκη και προκαλούν τους φοιτητές, εκπαιδευτικούς και εργαζόμενους να τα κόψουν και να τα απολαύσουν.

Τα οπωροφόρα δέντρα έχουν φυτευτεί περιμετρικά στο κτήριο και αυτή την εποχή «δίνουν» ολόφρεσκα φρούτα ,κεράσια και βερίκοκα.

Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπεύθυνος του Γραφείου Περιβαλλοντικής Διαχείρισης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Άρης Χατζηνικολάου, τα οπωροφόρα δέντρα φυτεύτηκαν το 2013.

«Οι φυτεύσεις δέντρων και φυτών είχαν ξεκινήσει το 2010, τόσο στο εσωτερικό του κτιρίου -σε όλα τα αίθρια και μπαλκόνια- όσο και στο εξωτερικό του κτηρίου. Έτσι, σκεφτήκαμε να δοκιμάσουμε να βάλουμε και οπωροφόρα ώστε να μας δίνουν καρπούς, οπότε και το προχωρήσαμε το 2013. Πήραμε δέντρα τριών ετών για να έχουμε μήλα, αχλάδια, κεράσια, βερίκοκα, νεκταρίνια και κορόμηλα, και διαπιστώσαμε ότι η παραγωγή πήγαινε καλά», λέει ο κ. Χατζηνικολάου.

Διευκρινίζει, μάλιστα, ότι δεν έχουν ρίξει ποτέ χημικά λιπάσματα, ζιζανιοκτόνα ή εντομοκτόνα παρά μόνο βιολογικά σκευάσματα 1-2 φορές τον χρόνο και η παραγωγή, όσο περνάνε τα χρόνια, αυξάνεται συνεχώς γιατί τα δέντρα ήταν μικρά όταν φυτεύτηκαν και δίνουν πλέον συνεχώς καρπούς.

Όσο για την παραγωγή, είναι ελεύθερη σε όποιον θέλει, «αρκεί να απλώσει το χέρι». Προσωπικό, φοιτητές, εκπαιδευτικοί μπορούν να κόψουν και να δοκιμάσουν, αν και σύμφωνα με τον κ. Χατζηνικολάου, όλα τα φρούτα είναι πολύ νόστιμα και ειδικά τα κεράσια που μόλις «εμφανίστηκαν» στα δέντρα, εκτιμήθηκαν δεόντως και εξαφανίστηκαν εν ριπή οφθαλμού!

«Τώρα είμαστε στο ζενίθ της παραγωγής, οι μηλιές είναι φορτωμένες και σε κανένα μήνα θα είναι έτοιμες, τα κεράσια και τα μούρα μόλις τέλειωσαν, τα ροδάκινα και τα αχλάδια θα γίνουν σε περίπου ενάμιση μήνα, ενώ τα βερίκοκα είναι έτοιμα», λέει ο κ. Χατζηνικολάου, κόβοντας και δοκιμάζοντας ένα -εξαιρετικό στη γεύση, όπως διαπιστώνει- βερίκοκο.

«Σκοπός μας δεν είναι να τα εμπορευτούμε, ούτε να βγάλουμε κέρδος, αλλά να δείξουμε στον κόσμο ότι μπορούν ακόμη και μέσα σε αστικό περιβάλλον, να φυτέψουν οπωροφόρα, να τα καλλιεργήσουν και μετά να απολαύσουν όλοι μαζί τα φρούτα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης