ΕΛΛΑΔΑ

Ανοίγει ο ασκός του Αιόλου για την «Κιβωτό του Κόσμου»

Οι τρεις είναι υπάλληλοι και ο τέταρτος σημαίνων και πολύ προβεβλημένο πρόσωπο της δομή INTIME/ ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ (Φωτογραφία αρχείου)

Ο κύκλος των καταθέσεων μαρτύρων αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα στην Εισαγγελία Ανηλίκων για την υπόθεση της ΜΚΟ «Κιβωτός του Κόσμου»με διερευνώμενα το κακούργημα της κατάχρησης ανηλίκου σε ασέλγεια και το δεύτερο το πλημμέλημα της σωματικής βλάβης σε βάρος αδυνάμων.

Από αύριο, Τρίτη 22 Νοεμβρίου, αναμένεται να αρχίσουν να καταθέτουν ενώπιον των εισαγγελικών λειτουργών Αικατερίνης Κοπελάκη και Δάφνης-Κυριακής Τσιχλή, οι πρώτοι μάρτυρες για την υπόθεση. Η έναρξη των καταθέσεων θα γίνει με παιδιά που έχουν διαμείνει στις δομές της «Κιβωτού του Κόσμου» αλλά και εργαζόμενους σε αυτές.

Με τα έως τώρα στοιχεία που έχει στη διάθεση της η Εισαγγελία Ανήλικων φαίνεται πως υπό στενή διερεύνηση βρίσκονται τέσσερα άτομα, μεταξύ των οποίων ιδιαίτερα προβεβλημένο πρόσωπο της δομής - τον οποίο έχει καταγγείλει 19χρονος τρόφιμος για σεξουαλική κακοποίηση, ενώ αναφέρθηκε και σε περιστατικά κακοποίησης άλλων φιλοξενούμενων.

Παράλληλα, στο φως της δημοσιότητας έρχονται νέες καταγγελίες με αναλυτικές περιγραφές για τις συνθήκες διαβίωσης στις δομές της ΜΚΟ, με πρώην διαμένοντες να κάνουν λόγο -υπό το καθεστώς ανωνυμίας- για για ξυλοδαρμούς, παιδική εργασία και αναγκαστική αποχή από το σχολείο.

«Με πήγαν στο Γυμνάσιο όμως, με απέτρεψαν από το να πάω στο Λύκειο, με έβαλαν κατευθείαν στη δουλειά. Καθαρίζαμε αποθήκες και τουαλέτες. Μεταφέραμε ψυγεία και αλλάζαμε ετικέτες σε τρόφιμα όποτε μας το ζητούσαν, για να μην φαίνεται ότι κάποια προϊόντα που δώριζαν σε φτωχούς ανθρώπους ήταν ληγμένα. Δουλεύαμε στα χωράφια. Τα χέρια μας είχαν γεμίσει φουσκάλες – δεν μας λυπόντουσαν, μας έδιναν μόνο πέντε λεπτά διάλειμμα» δήλωσε πρώην φιλοξενούμενος, 27 ετών σήμερα, μιλώντας στο Mega.

Σύμφωνα με τους καταγγέλλοντες, δεν υπήρχε όριο ηλικίας για την καταναγκαστική παιδική εργασία καθώς υπήρχαν μαθητές στις πρώτες τάξεις του Γυμνασίου που διέκοψαν την βασική τους εκπαίδευση.

Μητέρα 15χρονου φιλοξενούμενου στην «Κιβωτό του Κόσμου» δήλωσε στο Mega ότι ο γιος της έμεινε από απουσίες και παράτησε στο σχολείο διότι τον ανάγκασαν να δουλέψει σε συνεργείο αυτοκινήτων.

Ακόμη μια γυναίκα κατήγγειλε στον ΑΝΤ1 μέλη της «Κιβωτού», λέγοντας ότι την απειλούσαν ότι θα δώσουν το παιδί της για υιοθεσία. Η μητέρα υποστηρίζει πως χτυπούσαν και κλείδωναν τα παιδιά σε κλουβί χωρίς να τους δίνουν φαγητό και νερό όλη την ημέρα, ενώ κάνει και αναφορές σε κύκλωμα υιοθεσιών.

«Δυστυχώς έχουν και κύκλωμα υιοθεσιών, με απειλούσαν συνέχεια ότι θα δώσουν το κοριτσάκι μου, επειδή δεν το είχε αναγνωρίσει ο μπαμπάς του. Τελικά πήγαμε και κάναμε την αναγνώριση όσο πιο γρήγορα μπορούσαμε. Τα είχανε χωρίσει, έχω τρία παιδιά, το κοριτσάκι ήταν στην Αθήνα μόνο του, το είχαν χωρίσει από τα αδέλφια του, στείλαν τα παιδιά μου στον Βόλο για να μην υπάρχει κανένα παιδί εδώ, να είναι μόνο του για να μπορέσουν να το δώσουν για υιοθεσία. Με απειλούσαν, έβαλα δικηγόρο τον οποίο πλήρωσα εγώ με δικά μου χρήματα, δηλαδή όλη αυτή η ιστορία μου πήγε εμένα πάνω από 10.000 ευρώ», τόνισε η μητέρα μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Αντικατάσταση της διοίκησης

Μετά την αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης στην «Κιβωτό του Κόσμου» η κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα, Δευέρα 21 Νοεμβρίου, την άμεση αντικατάσταση της διοίκησης, μετά τη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς επικρατεί διάχυτος προβληματισμός για τους ανήλικους φιλοξενούμενους της ΜΚΟ.

Κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο Γιάννης Οικονόμου γνωστοποίησε την παραπάνω απόφαση με στόχο να συνεχιστεί η ομαλή λειτουργία της δομής για τους τρόφιμους και διαβεβαίωσε πως δεν τίθεται σε διακινδύνευση η λειτουργία της αλλά και πως οι «υπαίτιοι θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη».

Την ίδια ώρα, ο γενικός γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, Γιώργος Σταμάτης ζητεί με επείγουσα επιστολή του προς το ΕΣΡ να λάβει αμέσως μέτρα για να διασφαλίσει την προστασία των ανηλίκων από την εκτεταμένη προβολή του θέματος αναφορικά με την υπό διερεύνηση υπόθεση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης