ΕΛΛΑΔΑ

Τα νέα εφάπαξ του Δημοσίου

Eurokinissi

Εντός των επόμενων εβδομάδων αναμένεται να ξεκινήσουν οι πληρωμές 62.000 εφάπαξ που βρίσκονται σε αναμονή από το 2013. Πιθανότατα σήμερα θα εκδοθεί η υπουργική απόφαση με την οποία θα καθορίζεται το ποσό των εφάπαξ για όλους τους εργαζόμενους στο Δημόσιο και τις ΔΕΚΟ αλλά και των ιδιωτικό τομέα.

Για τον χρόνο ασφάλισης μέχρι 1/1/2014 και μετά το ποσό του εφάπαξ θα είναι ίσο με το ποσό των εισφορών. Για τον χρόνο ασφάλισης πριν την 1/1/2013 το ποσό αποτελείται από δύο τμήματα και προκύπτει βάσει συγκεκριμένου μαθηματικού τύπου.

Μέχρι 31/12/2013 για μισθωτούς Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα με εισφορά 4% το εφάπαξ υπολογίζεται στο 60% των αποδοχών επί το δεκαδικό του αριθμού των ετών ασφάλισης ως την παραπάνω ημερομηνία. Οι αποδοχές υπολογίζονται στο μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας.

Για τους αυτοαπασχολούμενους με εισφορά 4% ισχύουν όλα τα παραπάνω, όμως ως αποδοχές υπολογίζεται ο μέσος όρος των ασφαλιστικών εισφορών κατηγοριών ασφάλισης επί των οποίων επιβλήθηκαν οι εισφορές την τελευταία πενταετία ως 31/12/2013.

Το νέο εφάπαξ στο Δημόσιο είναι μειωμένο από 15% ως 18%. Σε ό,τι αφορά υπαλλήλους της ΔΕΗ, των δήμων και τους ξενοδοχοϋπάλληλους του ιδιωτικού τομέα το εφάπαξ μειώνεται από 18% ως 20%. Αντίθετα αυξημένο κατά 5% ως και 10% είναι το ποσό του εφάπαξ για τους εμποροϋπάλληλους.

Δείτε αναλυτικά τον πίνακα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης