ΕΛΛΑΔΑ

Pampering Room για τον καρκίνο στο Αρεταίειο από τη doValue: Η σημασία της υποστηρικτικής ιατρικής

Pampering Room για τον καρκίνο στο Αρεταίειο από τη doValue: Η σημασία της υποστηρικτικής ιατρικής

Έναν χώρο όπου βρίσκουν την υποστήριξη που χρειάζονται στη δοκιμασία που περνούν, έχουν πλέον οι γυναίκες ασθενείς με καρκίνο στο Αρεταίειο Νοσοκομείο. Πρόκειται για το Pampering Room που σχεδιάστηκε από τον Σύλλογο Φίλων της Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής του Αρεταιείου Νοσοκομείου και υλοποιήθηκε με χορηγία της doValue Greece, το οποίο αποτελεί το κέντρο της υποστηρικτικής ιατρικής, αλλά και των δράσεων και των πρωτοβουλιών που πραγματοποιούνται σε αυτό το πλαίσιο.

Η εφαρμογή της υποστηρικτικής ιατρικής για τους ασθενείς με καρκίνο, άλλωστε, αναδεικνύεται ως ύψιστο ζήτημα, με βάση διεθνείς έρευνες που επιβεβαιώνουν ότι ο καρκινοπαθής χρειάζεται υποστήριξη, πέραν από αυτή καθεαυτή τη θεραπεία του. Στο Αρεταίειο και με επίκεντρο το Pampering Room, υλοποιείται το καινοτόμο πρόγραμμα Υποστηρικτικής Ιατρικής για καρκινοπαθείς «Δίπλα στη Γυναίκα», ένα πρωτοποριακό για την Ελλάδα πρόγραμμα, στη φιλοσοφία που έχει αναπτύξει και τεκμηριώσει επιστημονικά το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins στις ΗΠΑ, ακολουθώντας στην πραγματικότητα μια συνέχεια της Ιπποκράτειου θεωρίας, για τις γυναίκες που δίνουν τη μάχη με τον καρκίνο και βρίσκονται είτε στο στάδιο προετοιμασίας ενός χειρουργείου, είτε στο στάδιο αποθεραπείας.

Πρόκειται για ένα σύνολο υποστήριξης με συστηματική ψυχολογική βοήθεια, ασκήσεις γιόγκα, αρωματοθεραπεία, μουσικοθεραπεία, διαλογισμό και μασάζ art therapy, βελονισμού αλλά και τεχνικών διαχείρισης πόνου, που δρα ταυτόχρονα με τη θεραπεία και στοχεύει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων, στον περιορισμό των αρνητικών παρενεργειών, αλλά και στην ψυχική και σωματική χαλάρωση.

Σε αυτόν τον φιλόξενο χώρο που έχει δημιουργηθεί στη Β’ Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική, οι καρκινοπαθείς γυναίκες αλλά και οι οικογένειές τους, βρίσκουν ευεξία και ψυχολογική στήριξη: Εκεί θα λύσουν όλες τις απορίες τους για τις αλλαγές που προκαλεί η ασθένεια, όπως το θέμα του ύπνου, της διατροφής κι άλλα πρωτόγνωρα ζητήματα, απότοκα της ασθένειας, εκεί θα βρουν την υποστήριξη, τη συμπαράσταση που πραγματικά χρειάζονται.

Ο πατέρας της Ιατρικής, ο Ιπποκράτης, πρώτος υποστήριξε ότι η υγεία θωρακίζεται με την ολιστική προσέγγιση των ασθενών. Πράγματι, χιλιάδες χρόνια μετά, οι σύγχρονες επιστημονικές έρευνες συγκλίνουν στη θεωρία αυτή – και αυτό ακριβώς κάνει με επιτυχία το Pampering Room του Αρεταίειου Νοσοκομείου: Φιλοξενεί, στηρίζει και συμβουλεύει, με την αμέριστη συμβολή του ιατρικού, νοσηλευτικού και επιστημονικού προσωπικού τις γυναίκες που το χρειάζονται. Διότι, ο πόνος που μοιράζεται, μικραίνει.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία έχει ήδη τύχει μεγάλης αναγνώρισης κι αποδοχής, τόσο από τις ασθενείς που ωφελούνται ουσιαστικά, όσο και από την επιστημονική κοινότητα. Όπως δήλωσε ο Καθηγητής Μαιευτικής - Γυναικολογίας και Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και Διευθυντής Β΄Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής του Αρεταίειου Νοσοκομείου κ. Νικόλαος Βλάχος: «Η αξιοποίηση των δυνατοτήτων που παρέχει η υποστηρικτική ιατρική είναι πολύ σημαντική για το Αρεταίειο το οποίο ως πανεπιστημιακό νοσοκομείο βρίσκεται διαρκώς στην αιχμή της επιστημονικής καινοτομίας. Το πρόγραμμα αυτό αποτελεί μια βάση όχι μόνο για την παροχή επιπρόσθετης υποστήριξης στις ασθενείς μας με καρκίνο, αλλά και βάση εκπαίδευσής για τους φοιτητές μας. Εξάλλου από τον Ιπποκράτη έως τις πιο σύγχρονες επιστημονικές έρευνες τεκμηριώνεται η σημασία της ολιστικής προσέγγισης των ασθενών και της θωράκισης της υγείας τους. Είμαστε, λοιπόν, ιδιαίτερα χαρούμενοι που το pampering room του Αρεταίειου εξελίσσεται και αποτελεί πλέον ένα επιστημονικό πρότυπο».

Βραβείο «Δίπλα στη Γυναίκα» για τους κορυφαίους υποστηρικτές

Ο Σύλλογος Φίλων της Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής του Αρεταιείου Νοσοκομείου έχει ήδη ανακοινώσει την επέκταση των δράσεων και των πρωτοβουλιών «Δίπλα στη Γυναίκα», ενώ παράλληλα εγκαινίασε ήδη έναν νέο θεσμό: Πρόκειται για την απονομή του ομώνυμου βραβείου προς τους κορυφαίους υποστηρικτές του έργου του. Το πρώτο τέτοιο τιμητικό βραβείο «Δίπλα στη Γυναίκα 2022» απονεμήθηκε στην εταιρεία doValue Greece για την υλοποίηση του προγράμματος υποστηρικτικής ιατρικής και τη δωρεά για τη διαμόρφωση του Pampering Room.

Κατά την τελετή βράβευσης, η πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων της Μαιευτικής - Γυναικολογικής Κλινικής Αρεταίειου Νοσοκομείου, ιατρός, κυρία Πόπς Καλαϊτζή, δήλωσε πως «η υποστηρικτική Ιατρική στον καρκίνο είναι εξίσου σημαντική με την ίδια την θεραπεία του καρκίνου. Βοηθά όχι μόνον στην πρόληψη, αλλά και στην αποτελεσματικότητα της θεραπείας, καθώς μειώνει τις επιπλοκές, βελτιώνει την ποιότητα ζωής και αυξάνει τις πιθανότητες επιβίωσης χωρίς νόσο. Στο πρόγραμμα ενσωματώνουμε βέλτιστες διεθνείς επιστημονικές πρακτικές, στις οποίες είχα την τύχη να εκπαιδευτώ στη Γερμανία και να μετεκπαιδευτώ στην ειδικότητα Ιατρικής του Τρόπου Ζωής. Χαίρομαι γιατί τη δράση αυτή έχει αγκαλιάσει το Πανεπιστήμιο, η Ιατρική Σχολή Αθηνών και μαζί μπορούμε να συμβάλλουμε παράλληλα στην έρευνα, θέτοντας τις βάσεις για αντίστοιχα προγράμματα και σε άλλα νοσοκομεία, κάτι το οποίο ήδη έχει αρχίσει να γίνεται πραγματικότητα».

Εκ μέρους της doValue Greece, το βραβείο παρέλαβε ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας κ. Τάσος Πανούσης, ο οποίος ευχαρίστησε για την τιμητική αυτή αναγνώριση, εκφράζοντας την ελπίδα και άλλα νοσοκομεία να υιοθετήσουν αντίστοιχες πρωτοβουλίες, καθώς όπως τόνισε, «είναι πια κοινώς αποδεκτό ότι για να νικηθεί ο καρκίνος και να ανακουφιστούν οι ασθενείς, χρειάζεται μια ολιστική προσέγγιση που αυτό το πρόγραμμα τη διασφαλίζει». Ο κ. Πανούσης ανακοίνωσε ότι η doValue Greece, στο πλαίσιο του προγράμματος εταιρικής υπευθυνότητάς της, αποφάσισε να στηρίξει τη λειτουργία του προγράμματος και του Pampering Room για έναν ακόμη χρόνο, καθώς επίσης και να καλύψει ανάγκες της κλινικής σε εξοπλισμό, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είμαστε και θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα στον Σύλλογο Φίλων, δίπλα στο Αρεταίειο, δίπλα στη γυναίκα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα υποστηρικτικής ιατρικής στο Αρεταίειο από τη doValue Greece έλαβε επίσης και βραβείο CSR Activation στα βραβεία PR Awards, όπου τιμήθηκαν ενέργειες που ξεχώρισαν για το κοινωνικό τους αποτύπωμα στο πλαίσιο δράσεων Εταιρικής Υπευθυνότητας. Όπως ανέφερε η κ. Νατάσα Κουκουράκη Marketing & Communication Director το πρόγραμμα αυτό εκφράζει απόλυτα τις αρχές και τις αξίες της doValue Greece και η διπλή αυτή διάκριση αποτελεί μια ενθάρρυνση για να συνεχίσουμε στην ίδια κατεύθυνση.

Το Pampering Room στο Αρεταίειο Νοσοκομείο και το πρόγραμμα «Δίπλα στη Γυναίκα» που υλοποιείται εκεί μπορούν να αποτελέσουν το έναυσμα για μία καλύτερη, ολιστική αντιμετώπιση του καρκίνου, που θα επιφέρει και σημαντικά καλύτερα αποτελέσματα.