ΕΛΛΑΔΑ

Καραστάθης για Εύβοια: Η δόνηση είναι συνέχεια των σεισμών του περασμένου Νοεμβρίου

Καραστάθης για Εύβοια: Η δόνηση είναι συνέχεια των σεισμών του περασμένου Νοεμβρίου
Intime / ΠΑΠΑΝΙΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

«Υπάρχει σεισμική δράση στην Εύβοια» είπε στο CNN Greece, ο σεισμολόγος Βασίλης Καραστάθης για τη σεισμική δόνηση 4,5 Ρίχτερ που σημειώθηκε το πρωί του Σαββάτου στην Εύβοια και έγινε αισθητός και στην Αττική. 

Σύμφωνα με τον ίδιο:

«Ο σημερινός σεισμός με μέγεθος 4,5 Ρίχτερ προέρχεται από τον ίδιο εστιακό χώρο από τον οποίο σημειώθηκε τον περασμένο Νοέμβριο μία αξιοσημείωτη σεισμική δράση με μεγέθη που έφτασαν έως και 5 Ρίχτερ. Η σημερινή δόνηση είχε τα ίδια χαρακτηριστικά με τις προηγούμενες (σεισμικές δονήσεις) και ως εκ τούτου εντάσσεται στην εξέλιξη του προηγούμενου φαινομένου».

O σεισμός σημειώθηκε στις 11:38 το πρωί του Σαββάτου, 5 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά των Ζαράκων της Εύβοιας.

Το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 11,1 χιλιόμετρα, σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.

«Παρακολουθούμε από τον Νοέμβριο την εξέλιξη της σεισμικότητας της περιοχής. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να υπάρχει προσοχή, ωστόσο, προς το παρόν δεν βλέπουμε κάτι ανησυχητικό», προσθέτει ο κ. Καραστάθης.

Μέτρα προστασίας από τον σεισμό

Οι πολίτες μπορούν να βρουν ειδικές οδηγίες σχετικά με το τι θα πρέπει να κάνουν κατά τη διάρκεια του σεισμού και μετά την σεισμική δόνηση στην ιστοσελίδα της γενικής γραμματείας της Πολιτικής Προστασίας. Ακολουθούν οι οδηγίες:

Όταν γίνεται σεισμός:

 • Αν είστε μέσα στο σπίτι

Διατηρείστε την ψυχραιμία σας.Καλυφθείτε κάτω από κάποιο ανθεκτικό έπιπλο (τραπέζι, γραφείο, θρανίο), γονατίστε και κρατήστε με τα χέρια σας το πόδι του.Αν δεν υπάρχει ανθεκτικό έπιπλο, γονατίστε στο μέσον του δωματίου, μειώνοντας όσο γίνεται το ύψος σας και προστατέψτε με τα χέρια το κεφάλι και τον αυχένα σας. Απομακρυνθείτε από μεγάλες γυάλινες επιφάνειες (παράθυρα, γυάλινα χωρίσματα) ή έπιπλα και αντικείμενα που μπορεί να σας τραυματίσουν.Μην προσπαθήσετε να απομακρυνθείτε από το σπίτι.Μην βγείτε στο μπαλκόνι.

 • Αν είστε σε ψηλό κτήριο

Απομακρυνθείτε από τζάμια και εξωτερικούς τοίχους.

 • Αν είστε σε χώρο ψυχαγωγίας, εμπορικό κέντρο ή μεγάλο κατάστημα

Διατηρείστε την ψυχραιμία σας.Μείνετε στο χώρο μέχρι να τελειώσει η δόνηση.Μην παρασυρθείτε από το πανικόβλητο πλήθος που κινείται άτακτα προς τις εξόδους γιατί κινδυνεύετε να ποδοπατηθείτε.

 • Αν βρίσκεστε σε ανοιχτό χώρο

Απομακρυνθείτε από χώρους που βρίσκονται κάτω από κτίρια, τηλεφωνικά ή ηλεκτρικά καλώδια.Αν έχετε μαζί σας τσάντα ή χαρτοφύλακα, καλύψτε το κεφάλι σας με αυτά.

 • Αν βρίσκεστε μέσα στο αυτοκίνητο

Καταφύγετε σε ανοιχτό χώρο και σταματήστε με προσοχή το αυτοκίνητο ώστε να μην εμποδίζει την κυκλοφορία.Αποφύγετε να περάσετε από σήραγγες, γέφυρες ή υπέργειες διαβάσεις.

Τι να κάνετε μετά τον σεισμό αν είστε μέσα στο σπίτι

 • Προετοιμαστείτε για τυχόν μετασεισμούς.
 • Ελέγξτε προσεκτικά τον εαυτό σας και τους γύρω σας για πιθανούς τραυματισμούς
 • Αν υπάρχουν βαριά τραυματισμένοι μην τους μετακινείτε.
 • Εκκενώστε το κτήριο από το κλιμακοστάσιο (μην χρησιμοποιείτε τον ανελκυστήρα), αφού πρώτα κλείσετε τους διακόπτες του ηλεκτρικού ρεύματος, του φυσικού αερίου και του νερού.
 • Καταφύγετε σε ανοιχτό και ασφαλή χώρο.
 • Ακολουθείστε τις οδηγίες των Αρχών και μην δίνετε σημασία σε φημολογίες.
 • Μην χρησιμοποιείτε άσκοπα το αυτοκίνητό σας ώστε να μην γίνετε εμπόδιο στο έργο των συνεργείων διάσωσης.
 • Χρησιμοποιείστε το σταθερό ή κινητό τηλέφωνό σας σε εξαιρετικές περιπτώσεις, γιατί προκαλείται υπερφόρτωση των τηλεφωνικών δικτύων.
 • Αποφύγετε να μπείτε στο σπίτι σας αν βλέπετε βλάβες, κομμένα καλώδια, διαρροή υγραερίου ή φυσικού αερίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ