ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Οι μεγάλες επενδύσεις σε ΑΠΕ στην Ελλάδα: Πώς αλλάζει το τοπίο

Οι μεγάλες επενδύσεις σε ΑΠΕ στην Ελλάδα: Πώς αλλάζει το τοπίο

Η Ελλάδα έχει αυξήσει κατά 50% την παραγωγή ενέργειας, η οποία προέρχεται από τον ήλιο και τον αέρα από το 2019 μέχρι σήμερα, ενώ έχει διπλασιάσει και τις επενδύσεις στα δίκτυα.

Ο ρόλος των επενδύσεων στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και ειδικότερα στις υποδομές τους, είναι κομβικός τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη, για την επιτυχία των κλιματικών στόχων και τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας της της βιομηχανίας τους. Μάλιστα, σύμφωνα με έκθεση της European Round Table for Industry, οι ευρωπαϊκές χώρες, για τον σκοπό αυτόν, θα χρειαστεί να επενδύσουν στην ενεργειακή τους υποδομή περίπου 800 δισ. ευρώ, έως το 2030.

Προς αυτήν την κατεύθυνση, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει κάνει σαφές πως έχει την πρόθεση να στηρίξει την ιδιωτική πρωτοβουλία στον τομέα της ενεργειακής μετάβασης, αξιοποιώντας, κατά τον βέλτιστο τρόπο, τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο.

Οι επενδύσεις που «αλλάζουν» το τοπίο

Μάλιστα, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με σκοπό να στηρίξει τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, έχει κάνει κάποιες επενδύσεις, οι οποίες πρόκειται να «αλλάξουν» το τοπίο στον τομέα της ενεργειακής μετάβασης.

Μεταξύ αυτών, βρίσκεται η κατασκευή και λειτουργία αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ισχύος 37,2 MW, με έξι Α/Γ ονομαστικής ισχύος 6,2 MW η καθεμία, στη θέση «ΑΧΛΑΔΕΣ» του Δήμου Λεβαδέων στον νομό Βοιωτίας. Επιπλέον, υπάρχουν τρεις νέες επενδύσεις στο προσκήνιο, σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στην Αιτωλοακαρνανία, από τις οποίες έγκριση έχει λάβει η κατασκευή και λειτουργία του έργου «Αιολικός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) Ισχύος 39.6 MW» αλλά και τα συνοδά έργα οδοποιίας και ηλεκτρικής διασύνδεσης, στη θέση «ΚΑΚΟΜΑΛΙ» στις Δ.Ε. Αστακού και Αλυζιάς του Δήμου Ξηρομέρου. Υπό επεξεργασία, βέβαια, είναι και το φωτοβολταϊκό έργο στις θέσεις «ΣΠΑΡΤΟΡΡΑΧΗ» και «ΜΠΑΡΕΤΤΑ» Αστακού και το αιολικό έργο στη θέση «Βαλτί Α2» του Δήμου Ξηρομέρου.

Οι πέντε φωτοβολταïκοί σταθμοί, ισχύος 379,34 MW, στον Δήμο Σιντίκης και τα έργα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και διασύνδεσης στον Δήμο Κάτω Νευροκοπίου, έχουν πάρει το «πράσινο» φως, ενώ τα συνοδά έργα αφορούν στην κατασκευή και λειτουργία Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ), καθώς και υπόγειου και υπέργειου δικτύου διασύνδεσης μέσης και υπερυψηλής τάσης.

Τέλος, επενδύσεις σε ΑΠΕ μελετάει και η ΕΥΔΑΠ, πιθανώς μέσω jointventure, με στόχο τη μείωση του ενεργειακού κόστους, αλλά και η Mytilineos, η οποία επιταχύνει τις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές και ειδικότερα, σε ένα νέο χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών έργων και έργων αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες (BESS) έως το 2027.

Απαραίτητες οι επενδύσεις και στα δίκτυα

Αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με ανάλυση του think tank Ember, η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες της Ευρώπης που πρόκειται να έρθει αντιμέτωπη με το πρόβλημα συμφόρησης στα εθνικά δίκτυα μεταφοράς ενέργειας, καθώς οι επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες απέχουν παρασάγγας από τον αριθμό των επενδύσεων, οι οποίες πραγματοποιούνται σε δίκτυα. Μάλιστα, τα σημεία συμφόρησης μπορούν να αποτελέσουν κίνδυνο για την ενεργειακή μετάβαση.

Σε αυτό το πλαίσιο, τα δίκτυα κατέχουν πλέον πρωταγωνιστικό ρόλο στις συζητήσεις, με φορείς και επενδυτές να στέκονται στην αναγκαιότητά τους, με σκοπό την εξισορρόπηση του συστήματος.

Διαβάστε ολόκληρο το αφιέρωμα του CNN Greece για την Ενέργεια ΕΔΩ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ