ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο ενέργειας: Πού θα κινηθούν οι τιμές τους επόμενους μήνες

Χρηματιστήριο ενέργειας: Πού θα κινηθούν οι τιμές τους επόμενους μήνες

Στις αρχές Απριλίου και συγκεκριμένα, στις 7 του μηνός, καταγράφηκε αρνητική τιμή στο ρεύμα για πρώτη φορά στην Ελλάδα, με μείον 0,01 ευρώ.

Ωστόσο, μόλις λίγες μέρες αργότερα, η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ εκτόξευσε τις τιμές του ρεύματος στο 117%, ανησυχώντας τις αγορές, αφού θύμισε τις πρώτες μέρες του πολέμου στην Ουκρανία.

Ένα παρόμοιο σκηνικό επαναλήφθηκε και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου. Ειδικότερα, τις πρώτες μέρες καταγράφηκαν αρνητικές τιμές στο ENEX, λόγω της μειωμένης ζήτησης και της υπερπαραγωγής από ΑΠΕ. Ωστόσο, από τα 46 ευρώ της Κυριακής (12/05), η χονδρική τιμή ρεύματος στο χρηματιστήριο ενέργειας άρχισε να ανεβαίνει ξανά, φτάνοντας στα 102,16 ευρώ ανά μεγαβατώρα την Τρίτη (14/05).

Αυτό είναι και ένα απλό παράδειγμα, το οποίο μας δείχνει το «γιατί» κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με ασφάλεια στο ερώτημα «Πού θα κινηθούν οι τιμές ενέργειας τους επόμενους μήνες;».

Αισιοδοξία λόγω ΑΠΕ

Κοιτάζοντας τη γενικότερη εικόνα, μπορεί κανείς να είναι αισιόδοξος για τη διατήρηση των τιμών σε χαμηλά ή έστω λογικά επίπεδα, χάρη στις αυξημένες ΑΠΕ, στην ανάπτυξη δικτύων ενέργειας και στις γεμάτες αποθήκες καυσίμων.

Σύμφωνα μάλιστα, με τις εκτιμήσεις του Adam Nethersole, VP of Kao Data, τα στοιχεία δείχνουν πως οι προοπτικές στον ηλεκτρισμό γι’ αυτήν τη χρονιά, είναι θετικές και πολύ καλύτερες από ό,τι ήταν πέρυσι και εν μέσω της ενεργειακής κρίσης που ξεκίνησε το 2022.

IMG_7015.jpg

Η μέση μηνιαία τιμή χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ από τον Ιανουάριο του 2020 μέχρι τον Απρίλιο 2024

© Statista 2024

Παράλληλα, όπως εξηγεί ο Chris Pennington της Iron Mountain, η Ευρώπη πλέον αξιοποιεί περισσότερες πηγές καθαρής ενέργειας από το φυσικό αέριο. Αυτό, σε συνδυασμό με την επέκταση των ηλεκτρικών δικτύων προσφέρει μεγαλύτερη ενεργειακή ασφάλεια και βοηθάει την ΕΕ να κινηθεί προς τους στόχους της για απανθρακοποίηση.

Γεωπολιτική αβεβαιότητα

Ωστόσο, την ίδια στιγμή, τα γεωπολιτικά δεδομένα και οι πόλεμοι που βρίσκονται σε εξέλιξη προκαλούν αβεβαιότητα στην αγορά που περιμένει την αποκλιμάκωση.

Ειδικά για την Ελλάδα, η χονδρική αγορά ενέργειας φαίνεται ότι επηρεάζεται ραγδαία από την ένταση στη Μέση Ανατολή και προκαλεί προβληματισμό και «φλάσμπακ» στις επιπτώσεις της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία στις αρχές του 2022.

IMG_7016.jpg

Άλλωστε, η ιστορία έχει δείξει ότι τα εμπορεύματα είναι ιδιαίτερα «ευαίσθητα» σε περιόδους γεωπολιτικών εντάσεων. Αυτό επιβεβαιώθηκε και με το άλμα που κατέγραψαν οι τιμές του φυσικού αερίου, μετά την «απάντηση» του Ισραήλ στο Ιράν.

Πλέον, αυτό που μένει να φανεί είναι, αν θα δούμε σταθεροποίηση ή εκ νέου αύξηση με φόντο την καλοκαιρινή άνοδο των θερμοκρασιών.

Διαβάστε ολόκληρο το αφιέρωμα του CNN Greece για την Ενέργεια ΕΔΩ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ