ΕΛΛΑΔΑ

Κωνσταντίνος Μητσοτάκης: Ο τελευταίος των μεγάλων - Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του

facebook/ Konstantinos Mitsotakis

"Έφυγε" από τη ζωή, τα ξημερώματα της Δευτέρας, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, βυθίζοντας στο πένθος την οικογένειά του. Οι σημαίες στα δημόσια κτίρια κυματίζουν μεσίστιες. Η εξόδιος ακολουθία του επίτιμου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας θα τελεστεί στην Ιερά Μητρόπολη Αθηνών, με τιμές εν ενεργεία πρωθυπουργού, ενώ η σορός  θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα. 

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης σφράγισε την πολιτική ζωή της Ελλάδας για σχεδόν 60 χρόνια.

Γεννήθηκε στα Χανιά στις 18 Οκτωβρίου 1918. Πέρασε τα παιδικά του χρόνια στα Χανιά, όπου ολοκλήρωσε τις βασικές σπουδές τον Ιούνιο του 1935 από το Πρακτικό Λύκειο της πόλης. Στη συνέχεια σπούδασε νομικά, πολιτικές και οικονομικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), από το οποίο αποφοίτησε τις παραμονές του ελληνοϊταλικού πολέμου το 1940.

Το προσκλητήριο του πολέμου τον βρήκε στη Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών στη Σύρο και σύντομα βρέθηκε στο Μακεδονικό Μέτωπο. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής πρωτοστάτησε στη δημιουργία αντιστασιακών οργανώσεων στην Κρήτη, συνελήφθη από τους Γερμανούς και καταδικάστηκε δύο φορές σε θάνατο.

Σε ηλικία 28 ετών εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Χανίων με το Κόμμα των Φιλελευθέρων το 1946. Το 1951 έγινε υφυπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση του Σοφοκλή Βενιζέλου (1 Φεβρουαρίου - 27 Οκτωβρίου), ενώ εκτελούσε και καθήκοντα υπουργού Οικονομικών και Δημοσίων Έργων (12 Σεπτεμβρίου - 27 Οκτωβρίου). Μετά τη νίκη του Ελληνικού Συναγερμού του Αλεξάνδρου Παπάγου το 1952, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης αναδείχθηκε από τους σημαντικότερους και μαχητικότερους κοινοβουλευτικούς αντιπάλους της κυβέρνησης.

Τον επόμενο χρόνο (6 Ιουνίου 1953) νυμφεύθηκε τη Μαρίκα Γιαννούκου (1930 - 2012), κόρη πλούσιας οικογένειας των Αθηνών, με την οποία απέκτησε τέσσερα παιδιά: τη Θεοδώρα (Ντόρα) (γ. 1954), την Αλεξάνδρα (γ. 1955), την Αικατερίνη (γ.1959), και τον Κυριάκο (γ. 1968).

Μετά την επιβολή της δικτατορίας (21 Απριλίου 1967), ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης συνελήφθη μαζί με τους άλλους πολιτικούς, για να αφεθεί, αργότερα, ελεύθερος με τη γενική αμνηστία και να φύγει στο εξωτερικό. Εγκαταστάθηκε στο Παρίσι και συμμετείχε στον αντιδικτατορικό αγώνα. Με την επιστροφή του στην Ελλάδα, το 1973, μετά την άρση του στρατιωτικού νόμου, συνελήφθη και πάλι, από τη χούντα του Ιωαννίδη, και αποφυλακίστηκε με τη μεταπολίτευση.

Στις πρώτες μεταπολιτευτικές εκλογές του 1974 κατέβηκε ως ανεξάρτητος στο Νομό Χανίων και δεν εξελέγη, παρά τον σημαντικό αριθμό ψήφων που έλαβε, λόγω του ισχύοντος εκλογικού νόμου. Το 1977 ίδρυσε το Κόμμα των Νεοφιλελευθέρων, με το οποίο εξελέγη βουλευτής Χανίων στις εκλογές του 1977.

Μας οδηγείτε στο ΔΝΤ

Το 1978 προσχώρησε στη Νέα Δημοκρατία, μετά το άνοιγμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή προς τον κεντρώο χώρο, και ανέλαβε υπουργός Συντονισμού στην κυβέρνηση Καραμανλή (10 Μαΐου 1978 - 10 Μαΐου 1980) και υπουργός Εξωτερικών (10 Μαΐου 1980 - 17 Σεπτεμβρίου 1981) στην κυβέρνηση του Γεωργίου Ράλλη.

Στις εκλογές του 1989, η Ν.Δ. δεν κατέστη δυνατό να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία, λόγω του εκλογικού συστήματος. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης διαπραγματεύεται με την ηγεσία του Συνασπισμού της Αριστεράς τον σχηματισμό κυβέρνησης υπό τον Τζανή Τζανετάκη, με πρωταρχικό στόχο την «κάθαρση», δηλαδή τη μη παραγραφή των σκανδάλων που έγιναν την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ (κατ’ άλλους «Βρώμικο ’89»).

Μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου του 1989, στις οποίες η ΝΔ και πάλι δεν εξασφάλισε κοινοβουλευτική αυτοδυναμία, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης υποστήριξε οικουμενική κυβέρνηση με πρωθυπουργό των Ξενοφώντα Ζολώτα. Τον Απρίλιο του 1990 η Νέα Δημοκρατία πέτυχε την πολυπόθητη αυτοδυναμία με τη συνδρομή του ενός βουλευτή της ΔΗΑΝΑ και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ορκίστηκε πρωθυπουργός στις 11 Απριλίου 1990, σε ηλικία 72 ετών

.

Η πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη μπορεί να χαρακτηριστεί ως μία μετριοπαθής προσπάθεια εφαρμογής μιας φιλελεύθερης πολιτικής, σε μια εποχή που ο κομμουνισμός γκρεμιζόταν και ο νεοφιλευθερισμός άρχισε να γίνεται το κυρίαρχο οικονομικό δόγμα. Η επίδοσή της πιθανόν θα ήταν πιο επιτυχής, εάν δεν είχε να αντιμετωπίσει σοβαρές εσωτερικές αντιθέσεις και διαφωνίες («Καραμανλικοί», Αντώνης Σαμαράς), οι οποίες συνέβαλαν τελικά στην πτώση της, όταν απέσυρε την υποστήριξή του από την κυβέρνηση ο βουλευτής Κιλκίς, Γιώργος Σιμπιλίδης.

Μπροστά από την εποχή του


Η κυβέρνηση έχασε τη δεδηλωμένη και προκήρυξε εκλογές για τις 10 Οκτωβρίου 1993, τις οποίες έχασε από το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου. Τέσσερις ημέρες αργότερα, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης παραιτήθηκε από την ηγεσία του κόμματος και έκτοτε παρέμεινε βουλευτής (και επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ) έως τις 11 Φεβρουαρίου 2004, οπότε αποχώρησε από την ενεργό πολιτική, ύστερα από παρουσία 58 χρόνων.

Η κατάρα είναι ότι ξοδεύουμε περισσότερα απ' όσα έχουμε

Έφυγε ο τελευταίος των μεγάλων της πολιτικής

Ο πρώην Πρωθυπουργός άφησε την τελευταία του πνοή στη 01:00 τα ξημερώματα της Δευτέρας, βυθίζοντας στο πένθος την οικογένειά του

Η ανακοίνωση της οικογένειας

«Σήμερα στη 01:00 ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έφυγε από τη ζωή, περιστοιχισμένος από τους ανθρώπους που αγαπούσε και τον αγαπούσαν», ανέφερε η λιτή ανακοίνωση της οικογένειας Μητσοτάκη.

Μεσίστιες οι σημαίες

Οι σημαίες στο σπίτι του αλλά και σε όλα τα δημόσια κτήρια κυματίζουν μεσίστιες σε ένδειξη πένθους.

Πολλοί συγγενείς του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη έδωσαν το παρών στο πολιτικό γραφείο και σπίτι του επίτιμου προέδου της ΝΔ, στην οδό Αραβαντινού.
Μεταξύ αυτών η κόρη του, Κατερίνα Μητσοτάκη, η Αλεξία Μπακογιάννη, εγγονή του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και κόρη της Ντόρας Μπακογιάννη, ο σύζυγος της Ντόρας Μπακογιάννη, Ισίδωρος Κούβελος.

Συντετριμμένος έφτασε στο σημείο και ο δημοσιογράφος Γιάννης Πευκιανάκης, ο οποίος ήταν δίπλα στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη σε όλη του τη ζωή.
Νωρίτερα είχε φτάσει και ο αντιπρόεδρος της Βουλής και επί χρόνια στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, Νικήτας Κακλαμάνης.
Στο σπίτι του πρώην Πρωθυπουργού βρέθηκε ο πρώην πρωθυπουργός, Παναγιώτης Πικραμμένος.

Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του πρώην Πρωθυπουργού

Σε λαϊκό προσκύνημα θα τεθεί μεθαύριο Τετάρτη, λίγες ώρες πριν από την εξόδιο ακολουθία, η σορός του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη σύμφωνα με όσα αναφέρει σε ανακοίνωση της η ΝΔ.

Συγκεκριμένα:

Η εξόδιος ακολουθία του πρώην πρωθυπουργού και επίτιμου Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, θα τελεστεί την Τετάρτη 31 Μαΐου, στις 15:00, στην Ιερά Μητρόπολη Αθηνών, με τιμές εν ενεργεία πρωθυπουργού. Η σορός θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στην Ιερά Μητρόπολη, την ίδια μέρα από τις 07:00 έως τις 13:30.

Η κηδεία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη θα γίνει την Πέμπτη 1η Ιουνίου, στη γενέτειρά του, στα Χανιά, στο νεκροταφείο του Αργουλιδέ, αφού προηγηθεί επιμνημόσυνη δέηση στην Αγία Μαγδαληνή Χαλέπας, στις 15:00.

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης θα ταφεί δίπλα στην αγαπημένη σύζυγο του, που έφυγε από τη ζωή τον Μάιο του 2012.

Η οικογένεια Μητσοτάκη διαθέτει οικογενειακό τάφο στο Α Δ Νεκροταφείο, όμως ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ διαμόρφωσε τον χώρο στον Αργουλιδέ κάπου το 2010 για τον ίδιο και την γυναίκα του.

Από σήμερα, Δευτέρα 29 Μαΐου, ανοίγει βιβλίο συλλυπητηρίων στα κεντρικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στο Μοσχάτο.

Επιθυμία του ιδίου του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ήταν, αντί στεφάνων, οι δωρεές εις μνήμην να δοθούν προκειμένου να γίνει δενδροφύτευση στα Λευκά Όρη, στις ακόλουθες περιβαλλοντικές οργανώσεις:

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
ALPHA BANK
IBAN – GR6901401770177002002000045
SWIFT – CRBAGRAAXXX
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ
ALPHA BANK
GR 6301401200120002002011
WWF ΕΛΛΑΣ «Παγκόσμιο Ταμείο για την Φύση – WWF Ελλάς»
ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: 104/480440-64 – IBAN: GR55 0110 1040 0000 10448044064 – SWIFT: ETHNGRAA

Όλες οι προγραμματισμένες κομματικές εκδηλώσεις από σήμερα, Δευτέρα 29 Μαΐου έως και την Κυριακή 4 Ιουνίου, αναβάλλονται.

Σύμφωνα με την ίδια απόφαση:

• Κατά την κηδεία του θα αποδοθούν οι τιμές που προσήκουν σε εν ενεργεία Πρωθυπουργό.

• Θα τηρηθεί τετραήμερο δημόσιο πένθος από την ημέρα του θανάτου του.

• Θα αναρτηθούν μεσίστιες οι σημαίες των Δημοσίων Καταστημάτων της Χώρας, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και των καταστημάτων των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και των Τραπεζών από σήμερα έως και την ημέρα της κηδείας του.

H Ντόρα Μπακογιάννη αποχαιρετά τον πατέρα της με ένα συγκινητικό ριζίτικο της Κρήτης

Με το ριζίτικο "Σε ψηλό βουνό" (αετός) του Κώστα Μουντάκη, η Ντόρα Μπακογιάννη αποχαιρετάτον πατέρα της, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, με μια ανάρτησή στο Facebook και χωρίς λόγια.

Οι στίχοι του τραγουδιού με τους οποίους η Ντόρα Μπακογιάννη αποχαιρέτισε τον πατέρα της είναι:

"Σε ψηλό βουνό,
σε ριζιμιό χαράκι, ο νιος χαράκι
κάθεται έν’ αητός.
Βρεμένος, χιονισμένος
ο καημένος και παρακαλεί.
Και παρακαλεί
τον ήλιο ν’ ανατείλει.
Ήλιε ανάτειλε ήλιε ανάτειλε.
Ήλιε λάμψε και δώσε
για να λιώσουνε
χιόνια από τα φτερά μου
και τα κρούσταλλα
από τ’ ακράνυχά μου.
Ήλιε ανάτειλε ήλιε ανάτειλε".

Ο αποχαιρετισμός του Κυριάκου Μητσοτάκη στον πατέρα του

Με μια ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο facebook, είπε το... διαδικτυακό αντίο στον πατέρα του Κωνσταντίνο, που έφυγε τα ξημερώματα από τη ζωή, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η ανάρτηση περιλαμβάνει μια φωτογραφία των δυο τους, από καλοκαιρινές διακοπές, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ακόμη παιδί.

Η τρυφερή φωτογραφία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη με τον γιό του, με φόντο τη θάλασσα «ξυπνά» αναμνήσεις στον πρόεδρο της ΝΔ, ο οποίος τη συνοδεύει με το λιτό, αλλά περιεκτικό «Σε ευχαριστώ για όλα» που απευθύνει στον πατέρα του.

Το συγκινητικό αντίο του Κώστα Μπακογιάννη στον παππού του

Με το διάσημο ποίημα του Κίπλινγκ, «Αν», αποχαιρετά ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης, τον παππού του Κωνσταντίνο Μητσοτάκης, που απεβίωσε τα ξημερώματα της Δευτέρας σε ηλικίας 99 ετών.

«Λες και γράφτηκε για σένα παππού...», αναφέρει ο γιoς της Ντόρας Μπακογιάννη και παραθέτει τους στίχους του ποιήματος, που για εκείνον αντιπροσωπεύουν τις αξίες και τον χαρακτήρα του παππού του.

«Αν μπορείς να κρατάς το κεφάλι ψηλά όταν γύρω σου όλοι
τον εαυτό τους έχασαν δειλά, και για τούτο μαζί σου τα βάζουν,
στον εαυτό σου αν μπορείς να 'χεις πίστη όταν όλοι για σένα αμφιβάλλουν ...», αναφέρει το ποίημα.

«...αν μπορείς να ονειρεύεσαι δίχως να γίνεις του ονείρου σου σκλάβος,
αν μπορείς να στοχάζεσαι δίχως τη σκέψη να κάνεις σκοπό σου,
αν μπορείς την λαμπρήν ανταμώνοντας Νίκη ή τη μαύρη φουρτούνα,
να φερθείς με τον ίδιο τον τρόπο στους δυο κατεργάρηδες τούτους,
αν μπορείς να υποφέρεις ν' ακούς την αλήθεια που ο ίδιος σου είπες,
στρεβλωμένη από αχρείους, να γενεί μια παγίδα για ηλίθιους ανθρώπους».

Σύσσωμος και ο πολιτικός κόσμος εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στη οικογένεια του πρώην πρωθυπουργού.

Πηγή Φωτογραφιών: facebook/ Konstantinos Mitsotakis

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης